КИТАЙ: Пазарът на земеделски застраховки с ръст от 6,2%

25 Май 2015 г.,zastrahovatel.com

 

Обемът на агрозастрахователния пазар в Китай през 2014 г. се е увеличил с 6.2%, до 32,57 милиарда юана, което е 5,29 милиарда щатски долара. Това сочат данните, огласени от държавния регулатор на застрахователния пазар на Народна република Китай.

Броят на застрахованите стопанства е достигнал 247 милиона, което представлява ръст от 15,71% в сравнение с данните от предходната година, се посочва в сайта на регулатора.

Застрахованите земеделски площи са над 100 милиона хектара, което е 61,6% от всички площи в страната. За култури като царевица, ориз и пшеница застрахованите площи надхвърлят съответно 69,5%, 68,7% и 49,3% от всички засети с тези култури площи в Китай.

Бързото развитие на селскостопанското застраховане в Китай се наблюдава след стартиране на пилотна програма, предоставяща целеви субсидии за земеделско застраховане на фермерите от 2007 г. насам. Резултатите от успешното приключване на няколко етапа от тази пилотна програма сочат, че през 2013 г. Министерството на финансите е отделило 12,69 млрд. Юана, или 2,06 милиарда щатски долара, за по-нататъшното развитие с държавна подкрепа на застрахователните селскостопански програми .

В началния си етап програмата стартира в шест региона на Китай, като покриваше рисковете, свързани с отглеждането само на пет основни земеделски култури. Днес, от месец юли 2014 г. насам, програмата е достъпна за земеделските производители във всички региони на страната без изключение, а застраховката покрива рисковете по отглеждането на 15 вида култури. Програмата за субсидиране вече предоставя възможност за застрахователна защита не само в растениевъдството, но и в животновъдството и лесовъдството.

В свои изявления Комисията за регулиране на застрахователната индустрия, Министерството на финансите и Министерството на земеделието на Китай потвърдиха своята готовност за по-нататъшно дългосрочно подпомагане на земеделските застраховки в страната, като се ангажираха с „разширяване на обхвата и непрекъснатото усъвършенстване на съществуващите застрахователни продукти“.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки