Браншът посрещна адекватно поредното природно бедствие

23 Юли 2014 г.,zastrahovatel.com
Гергана Иванова

 

Щетите от опустошителната градушка в София е възможно да надхвърлят 100 млн. лв.

 

Щетите от опустошителната градушка в София, които застрахователните компании ще трябва да покрият, е възможно да надхвърлят 100 млн. лв., показват разчети на бранша. Силната градушка, която удари столицата и други населени места, на 8 юли тази година взе един човешки живот и причини множество поражения по сгради и автомобили. Пострадали граждани потърсиха лекарска помощ, а дървета се стовариха върху автомобили с хора и ги приклещиха като в капан.

На територията на София с изпотрошени стъкла, мазилки и изолации се оказаха 55 столични училища и детски градини, както и три поликлиники. Пострадали бяха и над 50 автобуса и трамваи на градския транспорт.

Щети бяха нанесени и  на покрива на Столичната библиотека на пл. „Славейков“. На шестте етажа на сградата имаше счупени прозорци. Наводнен се оказа и етаж от филиала на библиотеката в „Люлин“. В Малък градски театър „Зад канала“ беше констатирана повреда на покрива на фоайе. Щети имаше и по инфраструктурата, както и въху сградите на редица държавни институции.  

В късния следобед на 8 юли ураганен вятър се изви в центъра на София. Небето потъмня буквално за секунди и се изсипа пороен дъжд, който обърна на градушка. И към днешна дата могат да се видят последствията от природното бедствие, множество автомобили все още са със счупени или напукани стъкла, вдлъбнати покриви и капаци, а сградите са с пробита изолация, увредени покривни покрития и счупени стъклопакети.  

Безспорно за пореден път застрахователният бранш посрещна бедствието изключително навременно и  адекватно. Факт е, че през последните години поредицата от природни бедствия, сполетели страната ни, показаха, че застрахователите реагират изключително бързо още в първите минути след бедствието. Повечето компании въвеждат бързи писти, а има и такива, които изплащат авансово щети. Това е верният подход за възстановяване на доверието в застраховането, както, разбира се, и адекватните обезщетения, споделят експерти.

Всички застрахователни компании предоставиха в Комисията за финансов надзор подробна информация за облекченията в реда, сроковете и условията, при които ще регистрират и изплащат обезщетения във връзка с щетите от градушката. Застрахователните компании веднага обявиха удължен прием на заявления за щети от 14 работни дни до месец, откриха допълнителни телефонни линии и екипи за оглед, както и пунктове за опис на щетите на автомобилите. Облекчиха и процедурите по изплащане на обезщетенията, намалиха и обема от изискуеми документи при завеждане на претенция. Въпреки това пред пунктовете за огледи се образуваха опашки, а Столична община предупреди СДВР да изпрати свои служители да следят за реда, за да не се допуска ескалация на напрежението сред чакащите пострадали собственици на автомобили.

Застрахователите от своя страна успокоиха, че

 

разполагат с необходимия финансов ресурс да обезщетят всички потърпевши

 

а от Агенция „Пътна инфраструктура” припомниха, че е възможно да бъде издаден безплатен дубликат на годишен винетен стикер за автомобилите със счупено предно стъкло. За целта се изисква да бъде предоставено удостоверение от МВР за нанесената щета. Удостоверението може да се получи след подаване на заявление в съответното полицейско управление по адрес на собственика. Тъй като не е уредена законово смяната на стикера за преминат технически преглед, който също стои на предното стъкло, от МВР съобщиха, че органите, осъществяващи пътен контрол, няма да вземат предвид липсата на лепенката, ако водачът разполага с удостоверението за техническа изправност, издавано от транспортното министерство при прегледа на автомобила.

И ако при застрахователите регистрацията на щети следва своя нормален ритъм, то не така стоеше, а и все още стои въпросът с автосервизите, фирмите за дограма и стъкларниците, където консумативите вече са изчерпани. Автомобилни стъкла в софийските сервизи няма, очакват се доставки. Повечето от водачите на автомобили се редяха на опашки от тъмно. Изготвяха се и списъци на чакащите. Опашки имаше и за стъкла втора употреба пред автоморгите.

Трудно е да се даде оценка колко са пострадалите автомобили в София. В столицата са регистрирани по-голямата част от общо 2,8-те млн. автомобила с български регистрационни номера, като се смята, че постоянно в движение са между 500 000 и 1 милион возила. Градушката е паднала върху почти цялата територия на града, така че съществува голяма вероятност поне 300 000 автомобила да са с увреждания в различна степен. Това най-често са подбити таван и преден и заден капак. Част от колите са със счупени предно и задно панорамно стъкло. Отстраняването на щетите от градушка - боядисване и смяна на стъкла, може да излезе от около 200-300 лв. до над 2000-3000 лв., ако се налага боядисване на повече части и смяна на стъкла, показва справка в сервизите. За луксозни автомобили, както и ако се налага пълна подмяна на детайли заради много големи щети, цената може да е и в пъти по-висока, обясняват експертите.

Относно самите ремонти, към момента в сервизите записват часове за месец октомври. 

Подобна е и ситуацията и при фирмите за дограма. С приоритет се обслужват големите обекти с множество щети, пострадалите граждани ще трябва да почакат.

 

 

каре

След градушката: Ръст на търсенето на коли втора употреба

 

Изненадващо след градушката в София търсенето на коли втора употреба се е увеличило, а търговците правят все по-големи отстъпки. Това обясниха собственици на автокъщи в Горубляне, където те са най-много. Щетите са за хиляди левове, а поправката на всяка една кола излиза различно според модела на автомобила и щетите. Въпреки това търсенето се е повишило заради спада на цените.

Градушката неминуемо засегна десетки хиляди граждани, но едни от най-пострадалите се оказаха търговците на коли, тъй като при тях нанесените щети са на почти 100% от всички автомобили втора употреба.

За съжаление почти никой няма застраховка и цялата тежест се поема от търговците, а след градушката услугите на автосервизите са се повишили почти двойно, споделиха те. Все пак по-предприемчивите собственици на автокъщи са намерили решение на проблема и сами поправят щетите с машини, закупени от чужбина. Така цената за вече ремонтиран автомобил остава непроменена, а за тези с дефекти всеки клиент претендира за отстъпка в цената. 

 

 

 

каре

Реакциите

 

Веднага след градушката столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че не е имала никаква информация за задаващия се облак от Сърбия. Въпреки че обикновено получаваме информация от метеорологичните служби за различни по-тежки природни явления, този път информация не беше постъпила и всъщност ние реагирахме в първите минути на градушката, когато видяхме, че ситуацията започна да става доста сериозна, заяви тя пред БНР.

Изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов коментира, че ведомството му е засякло с радари приближаващата към София градушка, но не е можело да стори нищо, за да я предотврати. Информацията е била предадена бързо на Военновъздушните сили на армията, ръководство „Въздушно движение”, Гражданска защита и НИМХ. Николов обясни, че подобна градушка се образува много бързо. В конкретния случай леденият облак се е образувал за по-малко от 10 минути над Драгоман, а бурята се е стоварила с най-голяма сила над София.

Нашите радарни станции отчетоха явлението, допълни той. По думите му Агенцията за борба с градушките обработва градоопасни облаци само над земеделски площи, а не над градове, какъвто е случаят в София.

Тази градушка можеше да се прогнозира и тя беше прогнозирана от Европейския център за борба с опасните атмосферни явления и с гръмотевичните бури. Но при всички положения нямаше възможност да се каже, че тази градушка ще бъде толкова голяма, коментира пред БНТ климатологът Георги Рачев. По думите му това е бил много мощен, голям купесто-дъждовен облак, който обикновено има размери няколко десетки километра. Това са около няколко хиляди кубически километра въздушна маса и едно голямо ледено зърно, описа той бурята и обясни, че дори да беше направен опит да бъдат унищожени градоносните облаци, опитите вероятно е нямало да бъдат успешни заради мащаба на бурята.

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,
orange_li
orange_li
"Застрахователният пазар"
Диана Иванова, Ивайло Иванов,