Британските застрахователи са под прицела на мафиоти

28 Юли 2014 г.,zastrahovatel.com

 

Един от най-могъщите представители на британския застрахователен сектор предупреди, че броят на подадените фалшиви искове скача с 19% през 2013 г. предимно поради дейността на организирани престъпни групи и липсата на „ефективни спирачки” пред подобни измами.

От Aviva се оплакаха, че през изминалата година са разкрили неправомерно подадени искове на стойност от над 110 млн. паунда, или с 19 на сто повече, отколкото през 2012 г. Основно е засегнато автомобилното застраховане с дял от около 54%.

Схемата е проста – престъпниците умишлено предизвикват инцидент, като например удрят рязко спирачките, за да се забие в тях нищо неподозиращият автомобил, който ги следва.

Aviva в момента разследват 5500 съмнителни иска за понесени вреди над здравето, за които смятат, че са инсценирани от престъпни организации. Количеството е с една пета по-голямо, отколкото през 2012 г.

И докато потребителите не само в Обединеното кралство, а и навсякъде по света са готови да определят този род престъпления като „невинни” и „без жертви”, Том Гардинер от Aviva изтъква, че това въобще не е така. Според неговите изчисления действията на мафиотите удрят по джоба на честните граждани, като добавят около 50 паунда към средните цени на полиците.

„Комбинацията от неблагоприятен икономически климат и социалните нагласи, които оправдават този род престъпления, води до тяхното все по-широко разпространение. Добрата новина е, че ставаме все по-умели в засичането на подадените неправомерни искове” – допълва Гардинер.

През 2013 г. от Aviva са изплатили обезщетения по 910 000 иска на обща стойност от 2.65 млрд. паунда и в по-малко от 1.9% от случаите е доказан опит за измама.

Според проведено допитване сред повече от 2000 клиенти на дружеството 64% от респондентите са обезпокоени от развихрянето на организираните престъпни групи и настояват секторът да предприеме мерки срещу тях. Заслужава си да се отбележи обаче, че все повече хора са склонни просто да игнорират измамите. 66% от анкетираните признават, че не биха издали нарушителите пред полицията, спрямо 53 на сто през 2008 г.

От Aviva смятат, че основна причина за тази криворазбрана толерантност е неосведомеността на британците. Едва един от всеки 10 респондента смята, че и самият той е пострадал заради скока на подаваните неправомерни искове.  Истината е, че по-високите цени на полиците ощетяват всички клиенти.

Допитването разкрива още, че 23% от хората са знаели, че техен познат е преувеличил понесените щети, а 17% са били наясно, че е симулирано нараняване, за да се прибере обезщетението. Като цяло  92% от респондентите вярват, че липсата на почтеност е проблем на съвременното общество, спрямо 75 на сто през 2008 г.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки