В България се застрахова само автомобилът

21 Октомври 2011 г.,zastrahovatel.com
Петрозар Петков, председател на СД и изпълнителен директор

 

 

- Г-н Петков, как се  развива новото сключване на застраховката ГО по електронен път, има ли някакви проблеми с електронните полици?

 

            -  Проблемите са технически. Основният проблем както на нашата компания, така и при колегите е, че когато информационната система се натовари, издаването на електронната полица се забавя. Нормално е издаването й да става  в рамките на минута, но тогава се забавяме около 15-20 минути, а клиентите се изнервят от чакането. Друг проблем са стикерите, които се надяваме КФН да премахне. С тях системата също се натоварва допълнително, защото трябва да записваш номера на стикера, и се губи време, а всъщност те не вършат никаква работа. Полицията вече има информацията в електронен вид за сто процента от превозните средства у нас , регистрирани в КАТ, и не се нуждае от стикерите.

 

 

- Смятате ли, че при сегашното състояние на пазара и информацията, с която разполагате, може реално да се въведе системата „бонус-малус“?

 

            - Системата „бонус-малус“ може да се въведе напълно едва след като КФН и Гаранционният фонд определят параметрите, които да се вземат под внимание от застрахователните компании. С други думи, не както е сега, всяка компания си има своите критерии при определянето на цената по застраховката „Гражданска отговорност“. Критериите трябва да бъдат унифицирани за всички застрахователни компании от КФН и да се обнародват в специален нормативен документ, задължителен за всички. Системата е много важна, защото без нея ще има текучество на цели групи недобросъвестни клиенти на застрахователните компании, които през последните години са имали нарушения и щети  – те ще се преместват всяка година в различна компания, за да не плащат по-висока цена. Колкото по-бързо се изготвят унифицираните критерии, толкова по-добре и за застрахователите, и за обществото. Добрите и съвестни шофьори ще получават дискаунт – намаление на премията по застраховката, а лошите, с неприемливо поведение на пътя – ще плащат по-висока цена за премията.

 

 

- Твърди се, че вие давате най-добри условия по застраховката ГО. Удовлетворяват ли ви резултатите при това положение, имате ли много новосключени договори?

 

            - Да, имаме новосключени полици, но не предлагаме най-добрите цени на пазара. Знае се, че компанията ни е лидер в автомобилното застраховане и няма как да отпратим клиентите си, например в ЗК „Лев Инс“, за която се знае, че предлага най-евтините застраховки. Реално ние обслужваме клиентите си комплексно – „Автокаско“ и „Гражданска отговорност“, като получават и известни отстъпки. Обслужването, което предлага застрахователната компания, е най-важно – то може да привлече и задържи клиента, а може и да го отблъсне.

 

 

-  Какво затруднява най-много автомобилния пазар през тази година?

 

            - Автомобилният пазар през тази година се свива, защото има значителен спад в продажбите и застраховките „Каско“ на нови автомобили. Хората подновяват полиците си само за автомобили до 5 години, а за по-старите не си купуват полицата с надеждата да нямат щети. Да се надяваме, че този пазар, който по принцип е добре развит, ще се запази и че дори ще се разширява. Така е и в останалите страни. В Германия например автомобилното застраховане държи 50 на сто от пазара, а при нас – 73 процента.

 

- Какви са тенденциите за цялостно развитие на българския застрахователен пазар във връзка с новата европейска и световна рецесия, за която се твърди, че настъпва необратимо?

 

- Пазарът по застраховане го държи единствено автомобилният бизнес, до края на годината може да стигне дори до 80 на сто. В България не се мисли за нищо друго освен за автомобила. Може би защото няма драстични природни бедствия, може би защото ценностната система на българите е друга и човекът не мисли нито за своето здраве, нито за своето имущество. У нас всеки е свикнал с автомобила си и не може без него. В други страни виждам, че хората се преориентираха към велосипеди и мотоциклети за сметка на автомобилите. Вярно е, че самите държави са направили специални пътища и алеи за велосипедисти.

 

Илеана Стоянова

Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки