БАКР повиши дългосрочния рейтинг за способност за изплащане на искове на ЗАД „Армеец”

23 Октомври 2009 г.,zastrahovatel.com

Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР), чиито оценки се признават от Комисията за финансов надзор наравно с тези на Moody’s, Standard&Poor’s и Fitch, повиши дългосрочния рейтинг за способност за изплащане на искове на ЗАД „Армеец” на iBBB (перспектива стабилна), краткосрочен рейтинг ia-3.

Оценката на рейтинговата агенция е базирана на трайното нарастване в пазарния дял на компанията, намалящите нетни квоти на щетимост и постигнатия ръст в брутния премиен приход, който силно изпреварва средния за пазара. БАКР дава и много добра оценка за работата на мениджмънта на дружеството.

Повишаването на рейтинга на „Армеец” е от особено значение на фона на сериозното забавяне в темпа на растеж на застрахователния пазар. В условията на финансова криза компанията запазва устойчива тенденция на нарастване на брутния премиен приход и към юли 2009 г. реализира ръст от 13% спрямо същия период на предходната година. За сравнение, ръстът на пазара за този период е по-малък от 1%. Пазарният дял на „Армеец” за седемте месеца на 2009 г. е 10%, което нарежда компанията на пето място на застрахователния пазар.

Към края на юли 2009 г. „Армеец” регистрира стабилен премиен ръст по основните бизнес направления в портфейла си. При застраховка „Каско на МПС” нарастването спрямо седемте месеца на 2008г. е 14 %, което гарантира втората пазарна позиция на „Армеец” в този вид застраховане. Компанията запазва лидерските позиции при авиационното застраховане с премиен приход от почти 6 млн. лв. и ръст от 32,9% спрямо същия период на 2008 г. Много добри резултати се отчитат и по застраховки „Финансови рискове” (ръст от 90%), „Отговорности” (ръст от 38%), „Кредити” (ръст от 146%), Имущества” и „Гражданска отговорност на автомобилистите.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Имуществено и лично Застраховане"
Христо Драганов Марин Нейков, 2000
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,