Петър Андронов е „Банкер на годината“

09 Декември 2021 г.,zastrahovatel.com


 


На церемония, организирана от в. „Банкер“, Петър Андронов беше избран за „Банкер на годината“ за пети път в своята кариера. Наградата беше връчена от Кирил Петков, бивш министър на икономиката и настоящ депутат в 47-ото Народно събрание.


Петър Андронов получава отличието в годината, в която беше назначен на най-високата позиция, заемана някога от българин в една от водещите финансови групи в Европа – KBC Group. Призът „Банкер на годината“ идва като най-високо признание за спечеленото доверие на белгийската група, която му повери бизнеса си в основните си пазари България, Ирландия, Словакия и Унгария в качеството му на главен изпълнителен директор на „Международни пазари“ и член на Управителния съвет на KBC. По-рано през годината той зае и позициите на председател на Надзорните съвети на ОББ и ДЗИ.


Три от титлите „Банкер на годината“ Петър Андронов получава след едни от най-значимите инвестиции на KBC Group у нас. Първият си приз взима още през 2009 г., непосредствено след придобиването на СИБАНК от белгийската група, а през 2018 и 2021 г. призовете следват съответно успешното обединение между ОББ и СИБАНК и обявяването на намеренията на KBC Group да придобие Райфайзенбанк в България след необходимите регулаторни одобрения. Под неговото управление банковият бизнес на KBC Group в България се издига от номер 10 до върха на сектора по активи в периода след 2008 г. През този период челната позиция зае и ДЗИ, както и другите компании на групата, предоставящи лизингови услуги и асет мениджмънт. През настоящата година КВС добави към списъка на финансовите си услуги и пенсионното осигуряване, придобивайки пенсионното дружество на НН. Групата изгради и специални подразделения за споделени услуги и ИТ центрове във Варна и в София, които дават модерна и високоплатена работа на близо хиляда млади и образовани хора.


„Във времена на безпрецедентни промени, произтичащи от пандемията COVID-19 и от ускорената дигитализация на финансовия сектор, KBC Group отново, за пореден път, избра България сред основните си пазари, за да разширява дейността си и засилва лидерската си позиция, както и да предлага на клиентите качеството на една от най-добрите паневропейски финансови групи. Днес Банкер на годината не е Петър Андронов. Банкери на годината са всичките над 2600 служители на ОББ, които правят всеки ден тя да бъде еталон сред банките и дават увереност на KBC Group да продължи инвестициите си в нашата страна. Благодаря на всеки от тях, защото моите лични успехи са следствие от тяхната неуморна работа и постоянство.”, сподели Петър Андронов по повод на отличието.


Петкратният носител на титлата „Банкер на годината“ (2009, 2015, 2018, 2020 и 2021 г.) е бил избиран още за „Мениджър на годината“ (2015 г.), носител на Приз „Буров“ за банково управление (2018 г.), „Мистър Икономика“ (2016 г.) и много други. Носител е на кралски орден на Кралство Белгия (2016 г.).


 


--


За Петър Андронов:


През 2021 г. Петър Андронов влиза в Управителния съвет на КВС на поста главен изпълнителен директор на бизнес ресор „Международни пазари“, като отговаря за бизнеса на групата в четири от основните ѝ пазари – България, Унгария, Словакия и Ирландия. В това си назначение Андронов застава начело и на борда на директорите на KBC Асет мениджмънт. През 2021 г. заема и позициите на председател на Надзорните съвети на ОББ, ДЗИ Общо застраховане и ДЗИ Животозастраховане.


Преди това Петър Андронов е председател на УС и главен изпълнителен директор на ОББ до март 2021 г. Тази позиция заема при придобиването на ОББ от белгийската финансова група KBC Груп през юни 2017 г. Кариерата му в KBC Груп започва през юли 2007 г., когато е назначен за изпълнителен директор на СИБАНК. През март 2008 г. става главен изпълнителен директор, а от март 2011 г. заема позицията и на кънтри мениджър на КВС Груп в България. Професионалният път на Петър Андронов включва редица позиции в частния банков сектор и БНБ. В периода 2002 – 2007 г. той е главен директор на управление „Банков надзор” в Българската народна банка. От 2003 г. до май 2007 г. е член на Управителния съвет на Резервния обезпечителен фонд. Участва в изготвянето на действащото надзорно банково законодателство, в това число Закона за кредитните институции, Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати, надзорните наредби на БНБ, указания и др. Член е и на Инвестиционния комитет на БНБ. В периода 2005 – 2007 г. Петър Андронов е наблюдател и член на Европейския банков комитет и на Комитета на европейските банкови надзорници към Европейската комисия. По същото време е наблюдател и член на Банковия надзорен комитет към Европейската централна банка. От страна на българската държава води преговорите за присъединяването на България към Европейския съюз в областта на банковото дело.


От 2008 г. до 2020 г. Петър Андронов е член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България, с два мандата като неин председател – от 2015 до 2017 г. и от 2018 до 2020 г.


Преподавател е в УНСС по Финанси от 1995 г. до 2004 г., а през следващите години и в НБУ и ВУЗФ. Член е на Съвета на настоятелите на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и на Университета за национално и световно стопанство.


Петър Андронов е петкратен носител на наградата „Банкер на годината“ (2009, 2015, 2018, 2020 и 2021 г.) и носител на призовете „Мениджър на годината“ (2015 г.), Приз „Буров“ за банково управление (2018 г.), „Мистър Икономика“ (2016 г.) и много други. Носител на кралски орден на Кралство Белгия (2016 г.).


 


 
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки