Съвместни усилия за подпомагане на европейското възстановяване

20 Май 2021 г.,zastrahovatel.com
Разговор с Philippe Donnet, Главен изпълнителен директор на Група Generali.
 

 

През 2021 г. Generali празнува своята 190-а годишнина. Това е не само важен етап, с който малко компании могат да се похвалят, но и възможност да почетем нашата история, като продължаваме да играем активна роля на корпоративно-отговорна компания, която отива по-далеч от ежедневния бизнес.


Целта на Generali, като една от най-големите световни застрахователни и компании за управление на активи, е да даде възможност на хората да формират по-безопасно бъдеще, като се грижат за техния живот и мечти. Ние се стремим да бъдем Партньор за цял живот за нашите клиенти, да бъдем  с тези хора, семейства или фирми и да допринасяме за общностите, в които работим.

Подчертахме този ангажимент през март миналата година по време на най-критичната фаза на кризата от Covid-19, когато незабавно стартирахме извънреден международен фонд от 100 милиона евро за борба с пандемията.

Наскоро, като част от инициативите за нашата 190-а годишнина, представихме водещата ни инвестиционна програма „Fenice 190“, която има за цел да допринесе за възобновяването на европейската икономика, като същевременно постави устойчивостта като основен фокус.

Планът ни е да инвестираме общо 3,5 милиарда евро в рамките на пет години чрез редица инвестиционни фондове, фокусирани върху инфраструктурата, иновациите и дигитализацията, малките и средни предприятия, зелени жилища, здравни заведения и образование. Вече оползотворихме 1 милиард евро през 2020 г.

Горд съм да кажа, че това е духът на Generali.

Защита срещу бъдещи рискове

Един от уроците, които научихме миналата година, е, че Европа – и целият свят – не бяха подготвени да се изправят срещу пандемия от такъв мащаб. Следователно, за да сме сигурни, че можем да се справим успешно с всяка криза в системата, която може да възникне в бъдеще, ние – частният сектор, европейските институции, държавите-членки – всички трябва да работим заедно.

Това, също така, означава да се разработят правилните инструменти в подкрепа на компаниите за справяне с трудностите, през които честно преминават в такива случаи. Например, lockdown-ите и строгите мерки за ограничаване, наложени от правителствата за справяне с Covid-19, принудиха много малки и средни предприятия да прекратят дейността си и предизвикаха широко разпространена отмяна на събития и пътувания, което доведе до значителни загуби от прекъсване на бизнеси, които до голяма степен бяха не-застраховани или застраховани само частично (т. нар. „Пропуск в защитата“).

От техническа гледна точка, покритията свързани с пандемия поставиха предизвикателства пред основните принципи на застраховането, като диверсификация и промяна в покритията. Освен това, няма ясна, предвидима времева граница за пандемия: това означава, че потенциалната загуба може да бъде безкрайна и следователно не-подлежаща на застраховане при традиционния застрахователен бизнес модел.

Като такъв, рискът от пандемия не може да бъде покрит само от частната застрахователна и презастрахователна индустрия, което означава, че трябва да намерим иновативни и споделени решения.

Нашето предложение е да се разработи многопластов анти-пандемичен фонд, обединяващ европейските институции, държавите-членки и най-подходящите застрахователни и презастрахователни компании, за да се създадат публично-частни партньорства и бъдещи механизми за защита от риск. Аз лично подкрепях тази кауза и я обсъждах както с националните, така и с европейските законодатели.

Ускоряване на възстановяването

Вярвам, че същият дух на партньорство трябва да се приложи за рестартиране на икономиката. Европейската застрахователна индустрия разполага с 11 трилиона евро активи в управление, а само Generali притежава над 660 милиарда евро - ние разполагаме с огромна сила за възстановяване, солидна експертиза като опитни институционални инвеститори и решаваща роля в подкрепа на възстановяването.

Вярвам, че инвестиционните проекти като нашия „Fenice 190“ са добър пример за това и въздействието на тези инициативи може да бъде още по-голямо, ако други компании или институции решат да инвестират в тях. Надяваме се скоро да е така.

Освен това, застрахователите могат да подкрепят амбицията на ЕС да превърне Европа в първия континент, неутрален по отношение на климата. За целта обаче, е от ключово значение да се осигури правилната политическа среда, която да стимулира инвестициите в дългосрочни и устойчиви проекти.

Директивата за Платежоспособност II – която в момента се преразглежда – е ключов инструмент за освобождаване на капитал и насочването му към проекти в съответствие с политическия дневен  ред на Комисията като Зелената сделка, Съюза на капиталовите пазари и по-общо дългосрочните инвестиции, които могат да подкрепят икономическото възстановяване.

Ето защо ние разработихме предложение – в рамките на Платежоспособност II – да третираме „Зелените облигации“ като специфичен клас активи, в контекста на различното им естество и свързаните с тях рискове, в сравнение с други видове облигации.

Идеята е да се отдели още една категория активи, „Дългосрочни инвестиции в зелени облигации“, за която капиталовите изисквания да намаляват постепенно с времето, спрямо това колко дълго тези активи са били в портфейла на компанията. Това би предотвратило целенасочена търговия, като по този начин благоприятства дългосрочното им притежаване.

Отново уточнявам, че вече споделихме това предложение на Европейската комисия, заедно с предложението за обединен фонд за покриване на рисковете от пандемия.

Вярвам, че 2020 г. беше знакова за Европа. Изправени пред кризата, държавите-членки се обединиха, за да създадат историческо и иновативно споразумение с NextGenerationEU и плана за възстановяване; сега дойде моментът за изпълнението му.

Като една от водещите европейски финансови институции, Generali е готова да се включи в публично-частно партньорство, което може да помогне за ускоряване на възстановяването и да направи европейската икономика по-силна, по-гъвкава и по-устойчива в продължение на много години напред.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки