Серията от градушки, изсипали се върху територията на страната ни, постави отново на дневен ред темата за застраховане на имуществото

30 Август 2017 г.,zastrahovatel.com
Гергана Иванова


 

Българинът се сеща да застрахова дома си след поредното природно бедствие, а понякога дори и това не е достатъчно силно, за да го провокира да направи тази стъпка

 


 

Градушка с размер на грахово зърно, придружена с буря, премина през столицата в нощта на 2-ри срещу 3-ти юли, градушка падна и на сутринта. Ледените късове обаче не образуваха покривка и се разтопиха много бързо. Градушка е валяла и в Северозападна България. Ледените късове изпочупиха покриви на къщи, унищожиха посеви и скъсаха жици от електропреносната мрежа в село Синьо бърдо, Община Роман. Градушка се е изсипала няколко пъти над населеното място. „Вечерта в 23.30 часа беше първият порой с градушка, която бе слаба. В 1.00 часа през нощта падна най-силната градушка. Сутринта в 4.00 часа и отново в 5.00 часа се повтори същият кошмар. Ледените късове са с размерите на орех”, обясни Петя Милева, кмет на селото. Има изпочупени стъкла на прозорци, керемиди на покриви, стъкла на автомобили. Градушката е унищожила напълно градини и посеви. „В кметството непрекъснато идват хора да се оплакват от щетите, които са претърпели. Хората нямат застраховки”, каза кметът на Синьо бърдо.

На 27 юни тази година едра градушка падна в село Славейно, община Смолян. На 100% е унищожена земеделската продукция, съобщи кметът на населеното място Тодор Горялов. Валежът е продължил около 40 минути. В началото на валежа зърната не били големи, но след това стигнали и до големина на орех. Образувала се е около 5 см бяла покривка. „Запушени са шахтите, листата и плодовете на дърветата са по земята, а реколтата на 100% е унищожена и едва ли нещо може да се възстанови. В избени помещения е влизала вода, но не се е стигало дотам да се търси помощ на тел.112“, обясни кметът. Горялов каза още, че от засетите картофи са останали само стъбла да стърчат, а стопаните в селото, както в почти всички останали родопски села, нямат застраховка за селскостопанската си продукция.

На 1 юни пък разразилата се буря, придружена с проливен дъжд и градушка, унищожи стотици декари  различни култури, както и овощните и зеленчуковите градина в община Сливо поле. Сериозни щети бяха нанесени в град Сливо поле и в селата Ряхово, Кошарна, Стамболово, Борисово и Юделник.

Повечето от пострадалите земеделски стопани нямат застраховки. Сега те ще трябва да възстановят щетите, нанесени от бурята. Производителите на зеленчуци, чиито оранжерии са почти напълно унищожени, са принудени да оборудват наново всичко. Най-лошото е, че продукцията им тъкмо е била готова за бране, но сега вече е смачкана от бурята. Ще трябва наново да инвестират хиляди левове, а годината е изгубена.

Серията от градушки, изсипали се върху територията на страната ни в последните седмици, постави отново на дневен ред темата за застраховането на имуществото.

В поредица от броеве на в. „Застраховател прес“ акцентирахме върху застраховането на земеделски култури и трайни насаждения. От написаното дотук стана ясно, че земеделското застраховане в България е сред най-слабо развитите в Европейския съюз, като според фермери основната причина за това е липса на застрахователна култура и на средства при по-малките производители. Земеделските производители проявяват интерес към застраховане на продукцията си, но тъй като този интерес е обвързан с финансови средства, с които някои от тях не разполагат, интересът автоматично отпада в немалка част от случаите. Ниският процент на застрахованата продукция - около 20%, експертите обосновават с промените в собствеността на земята, настъпили през годините. Някога земеделското застраховане беше задължително и в началото след промените, когато се създадоха кооперациите, стопаните продължаваха традицията да се застраховат. След като кооперациите се разпаднаха, земята се раздаде и се появиха много собственици. Този период на промени загуби нишката на застраховането, затова броят на застраховащите се стопани намаля рязко. Във времето след тях се появиха арендаторите, които натрупаха много земя. С някои от тях и в момента се работи изключително трудно - те са на мнение, че след като имат много земя, пръсната в различни селища, дори и да им се случи някое събитие, загубата няма да им се отрази сериозно, обясняват застрахователи. Според тях арендаторите с най-големи площи най-трудно сключват застраховки, а ако сключват, го правят само на някои определени площи. Друга група днес са малките производители, които се справят трудно, защото са на ръба на оцеляването. Такива производители спестяват и от обработка на почвата, и от качествени семена, и от застраховки. Въпреки всичко трябва да кажем, че онези, които са осмислили необходимостта от застраховки, започнаха да сключват договори на реалните суми, допълват от бранша. 

При един бизнес като земеделието, който е пряко зависим от природните условия, застраховането има огромна роля. В развитите страни всички са наясно с това, но българският фермер за съжаление все още не е убеден в ползите от застраховането, а и остава твърде скептичен, че ще бъде измамен от застрахователните компании. Например едно наводнение може да мине просто за обилен валеж в оценките на компаниите, а полицата да не покрива такова застрахователно събитие. Това е неприятно, защото, когато има 100% щета, хората са длъжни да възстановят и европейската субсидия, която са получили по програмата. Ако не получат и застрахователната си премия, разходът е непосилен, твърдят фермерите. Рисковете наводнение и проливен дъжд са покрити по полицата рискове, оборват ги застрахователите. Друга причина е и високата цена на услугата. Не е за пренебрегване и фактът, че има райони, които застрахователите трудно се съгласяват да застраховат, тъй като знаят, че там неминуемо ще настъпи събитие.

Ето защо

 

ще акцентираме върху застраховането на дома

 

По традиция българинът се сеща да застрахова дома си след поредното природно бедствие, а понякога дори и това не е достатъчно силно, за да го провокира да направи тази стъпка. След поредната градушка, наводнение или земетресение застрахователните компании отчитат ръст при имуществените полици, след което интересът отново стихва и така до следващото природно бедствие. Много са факторите за това. Дълги години българинът беше свикнал, плащайки данъка за жилището си, да плаща и включената към него задължителна застраховка за дома си, от доста отдавна това вече не е така. Друга причина се крие във все още ниската застрахователна култура у населението. Красноречивото доказателство дойде след няколко поредни години, в които страната ни бе жертва на наводнения. Хиляди хора пострадаха от тях, като някои загубиха домовете и цялото си имущество. Впоследствие се оказа, че те дори не са се замисляли за възможността да застраховат собствеността си. Нещо повече - малко от хората си взеха поука от природните бедствия през 2005-2006 г. Малко бяха и тези, които сключиха полица за дома си след земетресението в Перник през 2012 г. и големите градушки в София през 2014 г. и година по-късно в Пловдив и които причиниха сериозни материални щети. Не може грижата за автомобила да е над тази за дома и живота ни. Но явно още доста дълъг път трябва да изминем, за да променим своите действия и нагласи.

Не бива да забравяме също така, че сме в разгара на лятото - сезонът на отпуските, и преди да отидете на почивка, на море или планина, за да отдъхнете след напрегнатата и динамична година, е добре да помислите и как да  защитите дома си от евентуални набези на крадци или просто от спукани водопроводни тръби. Най-добрият вариант за това е сключването на застраховка „Домашно имущество“. Много и разнообразни са рисковете, покривани от застрахователните компании. Те предлагат покритие на движимо (домашна техника, обзавеждане, лични вещи, облекло и други) и недвижимо имущество (самото жилище).

Имуществените застраховки се делят на два вида - т. нар. пакетни застраховки или застраховки срещу „първи риск” и стандартни имуществени застраховки, т. нар. застраховки на действителна стойност. Пакетната застраховка е най-достъпният вариант. При нея клиентът избира измежду предварително изготвени от застрахователя пакети от рискове за недвижимо и движимо имущество. За недвижимото имущество всеки пакет задължително включва основните рискове пожар и природния бедствия, а в допълнение могат да се избират покрития като земетресение, вандализъм, злоумишлени действия на трети лица и тероризъм за някои от компаниите. За движимото имущество освен споменатите при недвижимото имущество рискове могат да се избират покрития, като  кражба чрез взлом, отговорност към трети лица, загуба на доходи от наем, разходи за алтернативно настаняване. В случай че е избрана съответната клауза, застрахователят изплаща обезщетение и в случай на смърт или трайна загуба на трудоспособност вследствие на злополука.

Предимството на пакетните застраховки е в ниската цена и в това, че не се налага да се прави опис на движимото имущество, макар че тази опция вече е факт и при застраховките на действителна стойност. Купувайки полицата, вие купувате покритие до определена сума, без да представяте списък за това колко струва всяко нещо. Така всяка новопридобита вещ по време на срока на застраховката автоматично се включва в покритието, без да се налага допълнително да известявате компанията.  Недостатъкът е в лимитите на покритите рискове, които в случай на щета могат да се разминават сериозно с действителната стойност на претърпените загуби.  Обикновено този тип застраховки са подходящи за клиенти, които желаят да си гарантират някаква минимална защита.

Стандартните имуществени застраховки покриват същите рискове, както и пакетните, но различното при тях е, че лимитът на отговорност е равен на действителната стойност на застрахованото имущество. Добре е да знаете, че много често врати, прозорци, вана, тоалетна и фаянс се покриват по специална клауза, която трябва да бъде изрично добавена към стандартните рискове, включени в имуществената застраховка.

Предимството на този вид застраховки е в това, че осигуряват пълна защита на имуществото. Недостатъците са в по-високата цена и по-дългото време за сключване на застраховката, тъй като се прави детайлен опис на застрахованото имущество. За всяка новопридобита вещ трябва да се извести компанията, в противен случай при застрахователно събитие няма да бъдете обезщетени за нея. Но както вече споменахме по-горе, можем да изберем вариант без опис.

Ако сте застраховали имуществото си по цена на придобиване, в случай на щета застрахователят ще отчете процента на амортизация. Тези проценти са особено високи за скъпи домашни електроуреди, електроника, компютри и друга скъпа, но бързоостаряваща техника. Затова е по-добре да ги опишете с реална стойност, за да не плащате излишно висока застраховка.    

Застраховките на действителна стойност са особено подходящи за имоти с повишена опасност от природни бедствия - наводнения, свличания на земна маса и т. н.

Характерно за имуществените застраховки е, че най-често те са обвързани с определен адрес, за който е валидно покритието. Известни ограничения може да има за имущество, което в повечето време е с ползвателя, а не на адреса на застраховката (например компютри, лаптоп, мобилни телефони и други подобни). Компаниите имат и изискването, ако поемат отговорност за пари в брой, ценни книжа и други подобни, те да се съхраняват в каса, а застрахованият обект да е оборудван със СОТ. 

Премията е различна в зависимост от видовете имущества, от застрахователното покритие, което е предмет на договаряне, и от рисковите фактори. При по-тесен обхват на покритието премията е по-ниска, при по-широк - по-висока.

Ако желаете да осигурите допълнителна застрахователна защита за вашия лаптоп, например, или друго портативно или мобилно оборудване извън границите на вашето жилище, компаниите предлагат застраховка „Електронно оборудване“. Може да се договори рискът да бъде носен както по отношение на стационарно разположена техника в съответния обект, така и извън него. Могат да се договарят и т. нар. териториални граници - да се носи покритие в границите на България, Европа или целия свят. Това предполага и различна цена.

             

Предложенията на застрахователите

 

За да могат все повече хора да защитят своя дом, „Алианц“ обяви отстъпки до 45% при сключване на имуществена застраховка „Уютен дом“. Застраховката осигурява защита на движимо и недвижимо имущество срещу често срещани рискове, като пожар, природни бедствия, земетресение, наводнение, късо съединение и др. Покриват се и разходи, направени с необходимата грижа за ограничаване на вредите при събитие, разходи за отстраняване на развалини и др. От компанията обясниха, че сключването на застраховката е бързо и лесно, като процедурата е максимално опростена и не се изисква опис на имуществото. За улеснение на клиентите се предлага и възможността за разсрочено плащане на премията.

В допълнение към промоцията клиентите на „Алианц“ получават и отстъпка при сключване на застраховка „Кражба чрез взлом” от 40%. Промоционалните условия по застраховката на „Алианц“ са валидни до 31 юли.

От началото на месец май ЗАД „ОЗК-Застраховане” АД стартира кампания „Моят дом” за застраховки „Достъпната сигурност за дома” и „Жилища и домашно имущество” срещу първи риск. Продължителността на кампанията ще бъде до 31 октомври 2017 г.

В рамките на кампанията двете имуществени застраховки ще се предлагат при преференциални условия - с 20% допълнителна отстъпка от тарифата и без самоучастие.

Застраховка „Достъпната сигурност за дома” е комбиниран продукт с високо ниво на покрит риск и предлага избор между три нива на застрахователно покритие - пакети и индивидуални рискове - „Стандарт” (основно покритие), „Спокойствие” (разширено покритие) и „Сигурност” (максимално покритие). Към посочените пакети допълнително могат да се сключат „Късо съединение/ токов удар” и „Гражданска отговорност към трети лица”. Продуктът е подходящ за физически и юридически лица, собственици, наематели и ползватели на движимо и недвижимо имущество. Процедурата при сключване на застраховката е максимално улеснена - не се попълва заявление-въпросник; не се изискват документи за собственост на жилището; не е необходимо да се извършва оглед на дома; не се изисква опис на оборудването и обзавеждането, както и не се извършва специална оценка на имота, а всъщност се договаря реална застрахователна сума.

Продуктът „Жилища и домашно имущество” предлага покритие за сгради и/или намиращото се в тях движимо имущество. Застраховката се сключва въз основа на попълнено заявление-въпросник от страна на застрахования или негов представител и след оглед на имуществата на място от представител на застрахователя. Застраховката може да се сключи в полза на банка-кредитор или друга финансова институция

От 1 юни до края на месец септември 2017 г. продължава промоцията по застраховка „Защитен дом“ на ЗАД „Армеец“ с 45% отстъпка от тарифата. Минималната застрахователна премия е 10 лв. В сила остават отстъпките, които се предоставят за липса на щети, за комплексно застраховане, за еднократно плащане на премията и при самоучастие. Така общият сбор на приложените отстъпки може да достигне 50%. Всички полици „Защитен дом“, сключени при промоционални условия, по които не са регистрирани щети, запазват преференциите при подновяване на следващата година.

Продуктът е специално разработен с цел осигуряване на пълно застрахователно покритие на жилищни, вилни и стопански сгради, направените в тях подобрения, общо обзавеждане и лични вещи, битови електроуреди - аудиовизуална и електронна техника, стопанско имущество, произведения на изкуството и др.

Застраховката „Защитен дом“ осигурява покритие при пожар, мълнии, природни бедствия, аварии на ВиК, късо съединение, вандализъм, кражба чрез взлом, кражба с техническо средство и много други ежедневни рискове и опасности.

Процедурата при сключване е максимално улеснена за клиента - не се изисква първоначален оглед на дома и документи за собственост, а при застраховане на вещи срещу „Кражба чрез взлом” до 15 000 лв. не се налага те да се описват.

Промоционална кампания по застраховки „Домашно имущество“ тече в момента и на „Дженерали Застраховане“ АД. Полиците се предлагат с допълнителна промоционална отстъпка от 20%.

Пакетната застраховка „Дом“ гарантира качествена защита за недвижимо и движимо имущество на нова по-ниска промоционална цена. Автоматично се застраховат подобрения по застрахованото жилище, както и всяко новопридобито движимо имущество от застрахования вид (обзавеждане, техника и уреди) до рамките на договорената застрахователна сума. Сключването на застраховката е без предварителен опис и оценка на имуществото. Предлагат се разнообразни пакети с различни комбинации на покритите рискове и лимити според индивидуалните изисквания на клиента. Обезщетението е до възстановителната стойност на имуществото при частични щети. При обезщетение на всички вреди в рамките на застрахователната сума не се прилага подзастраховане.

Застраховката „Домашно имущество” предлага покритие за външни съоръжения - огради, подпорни зидове, стени, басейни, беседки, отделно изградени в границите на имота барбекюта и външни пещи, външни сателитни антени и др. 

Полицата осигурява пълно покритие срещу земетресение и наводнение - без прилагане на самоучастия или подлимити. Обезщетението е до възстановителната стойност на имуществото при частични щети, включваща стойността на разходите, нужни за ремонт, подмяна или повторно изграждане или възстановяване на увреденото имущество на същото място с нови материали от същия вид и качество, които от изброените разходи са по-малки, но не повече от съответно договорените лимити.

Новост е клаузата „Доверен майстор“ - при щета от покрит риск довереният партньор на застрахователя - „Хаусмайстер“ АД, ще извърши качествено ремонта на вашия дом, спестявайки ви време и усилия за намиране на подходящ за ремонта майстор.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
orange_li
"Наръчник на застрователния посредник"
Христо Драганов Румен Гълъбинов, 2003