Великобритания: Brexit може да струва на банките $17,1 млрд.

29 Август 2017 г.,zastrahovatel.com


 

Загубите на банките от прехвърляне на операциите от Великобритания в Европа след Brexit могат да достигнат 15 млрд. лири ($17,1 млрд.). Това сочат резултатите от изследване на  Boston Consulting Group, поръчано от Асоциацията на финансовите пазари в Европа (AFME).

От AFME предупреждават, че откриването на подразделения в ЕС ще окаже "сериозно негативно влияние" на печалбата на банките. Тези допълнителни разходи могат да бъдат пренесени върху европейските потребители, отбелязват експертите. След като Великобритания официално излезе от Европейския съюз, британските банки ще бъдат принудени да прехвърлят значителна част от бизнеса си в ЕС, за да продължат да оперират в региона. Ако при преговорите с европейските власти правителството на Великобритания не успее да постигне запазване на достъпа до единния европейски пазар, британският финансов хъб ще се окаже извън ЕС. Това ще принуди банките да прехвърлят към европейските подразделения активи на обща стойност над 1 трлн. евро, включително кредити, ценни книжа и деривативи, отбелязват от AFME.

Процесът на прехвърляне на банковите операции ще струва скъпо, пише и The Wall Street Journal. Финансовите институции ще трябва да командироват сътрудници, да разширяват офиси и да чакат одобрения от регулатори, както и да обезпечат капиталово новите европейски подразделения. Инвестиционните банки използват Лондон като локация за продажба на услуги на клиенти не само в Европа, но и в Африка и Азия и обединяването на ресурсите в един пул прави бизнеса по-ефективен, отбелязват анализатори. Ако инвестиционните банки загубят възможността да продават от Лондон своите услуги на европейските клиенти, те ще трябва да налеят в европейските подразделения капитал от поне 70 млрд. евро според оценки на BCG. Амортизацията на тези разходи през следващите три-пет години може да намали показателя за печалба за акция с 0,5%-0,8%, отбелязва изследването.

Има и още един проблем и това е клирингът на операциите в евро. По-рано Европейската комисия заяви намерението си да изиска след Brexit прехвърлянето в ЕС от Лондон на клиринговите къщи, осъществяващи разплащания по сделки в евро. По оценки на BCG в този случай от Великобритания ще трябва да бъдат прехвърлени контракти в евро на обща стойност 83 трлн. евро, което ще наложи допълнително обезпечаване в размер на 30-40 млрд. евро. Клирингът е бизнес, който зависи от мащаба, и прехвърлянето на част от операциите в друг регион може да го оскъпи, отбелязват анализатори.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Икономика на застраховането"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Управление на риска"
Христо Драганов, 2003
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,