Към 2060 г. един работещ ще осигурява един пенсионер

12 Юли 2017 г.,zastrahovatel.com


 

„Това, което предстои, е влошаване на т. нар. „Коефициент на зависимост”, т.е. делът на пенсионерите спрямо броя на осигурените лица - тези, които работят и които финансират изплащането на пенсиите, ще се сближава. Съгласно прогнозите в актюерския доклад на Националния осигурителен институт към 2060 г. съотношението между тях ще бъде близко до единицата - тоест всеки един работещ ще осигурява пенсията на един пенсионер”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. 2,160 млн. са в момента пенсионерите, а работещите в страната са 2,7 млн. души.

През 2018 г. осигурителната вноска, която плащат работещите в България, ще бъде увеличена с още 1 процентен пункт и ще достигне 19,8%.

От Министерството на труда и социалната политика готвят изменение на начина на отпускане на инвалидни пенсии, обясни социалният министър.

„Броят на пенсионерите с водеща инвалидна пенсия е 518 000 души в края на 2016 г. А броят на инвалидните пенсии е 945 000. Разликата идва от това, че един пенсионер може да получава повече от една инвалидна пенсия. Тук разликата се дължи на социалните инвалидни пенсии, които се получават от лица с процент на загубена работоспособност над 71%”. Техният брой е 435 000 и техният размер е 25% от размера“, добави министър Петков.

1.7 млрд. лв. се дават годишно за инвалидни пенсии, но каква част от тях са нереалните засега не е ясно. Новият социален министър Бисер Петков не се ангажира с предположение, но е категоричен, че трябва да бъде променен моделът на експертиза на болестта. „ЗП“Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки