Изключително сме доволни от резултатите ни

28 Ноември 2016 г.,zastrahovatel.com
Николай Генчев, председател на УС и главен изпълнителен директор на ЗК „УНИКА” АД, изпълнителен директор на ЗК „УНИКА Живот” АД

 

Те отговарят на стратегията ни, която разработихме и прилагаме неотклонно вече три години

 

„УНИКА” е пълноспектърен застраховател, стремящ се да предложи всички възможни застрахователни продукти на пазара

 

До края на годината планираме да направим следващи крачки в онлайн присъствието си, а догодина да заработи и клиентският ни портал

 

 

- Господин Генчев, от началото на тази година влезе в сила изцяло новият Кодекс за застраховането. Как повлия новото законодателство върху бизнеса като цяло? Можем ли да очакваме промяна в облика на пазара?

- Практически до момента няма много видими и осезаеми промени на пазара като пряк резултат от новия Кодекс за застраховането. В някаква степен може да се каже, че това беше очаквано и е логично. Значителните промени в новия закон са свързани с въвеждането на новата регулаторна рамка „Платежоспособност II”. Макар привеждането в съответствие с нея да изисква огромна работа и усилия в самите застрахователни компании, това няма директен видим резултат на пазара. Или поне в краткосрочен план. Впрочем самите ресурси, които са необходими на компаниите, за да отговорят на новите изисквания, са толкова значителни, че инвестициите и разходите в тази връзка биха натежали и потенциално повлияли върху ценообразуването на застрахователните продукти. И това е оценка в европейски мащаб. В по-дългосрочен план новата регулация, новите модели за оценяване и управление на риска би трябвало да предизвикат сериозно преосмисляне на бизнес стратегиите на участниците. Което на свой ред да доведе до промяна в пазарното поведение на някои играчи. Този ефект логично би трябвало значително да се катализира от очакваните резултати от проведените проверки на балансите в застрахователния сектор у нас, както и предстоящите стрес тестове.

 

- Как законодателните промени в частност повлияха върху управляваните от вас застрахователни компании - ЗК „УНИКА” АД и ЗК „УНИКА Живот” АД?

- В насоката, която очертах. Естествено, ние в „УНИКА отдавна се подготвяме за „Платежоспособност II”. Но реалното въвеждане на новата регулация поставя редица чисто практически или пък методологически въпроси и проблеми. Още повече че прилагането за първи път на новите правила съвпадна с проверките на балансите. Което си беше сериозно предизвикателство за целия сектор, а и за проверяващите. И като ресурси, и като ниво на компетентност. Все пак трябва време, докато се натрупа нужната рутина и детайлни знания.

 

- Кои са най-големите предизвикателства пред бранша към момента и в частност пред управляваните от вас компании?

- Отговорът е традиционен - много ниското ниво на развитие на пазара, твърде далеч от централноевропейските или още повече западноевропейските държави. Ниската застрахователна култура на масовия потребител, съчетана с покупателна способност, далеч изоставаща от средните европейски нива. Някому може да се струва пресилено това непрестанно сравняване с по-старите демокрации на нашия континент, но нали те трябва да са мерилото за развитието ни, а и се вижда, че държави от бившия социалистически блок значително напреднаха за последния четвърт век за разлика от нас.

 

- Как върви процесът по проверка на балансите на застрахователните компании? Предстоят и стрес тестове. Какви са вашите очаквания за резултатите от тях като цяло за сектора, а и в частност за „УНИКА” и „УНИКА Живот”?

- Доколкото ми е известно, първата вълна на проверките върви към приключване, докато за втората вълна сроковете са удължени. Дано до края на годината успеем да видим резултати от това тежко и важно упражнение за нашия пазар. А да припомним, че проверки се извършват и в пенсионния сектор. Очакванията на всички участници са да изкристализира състоянието на индустрията, както и да се набележат евентуални мерки за подобрение. Ако се направи аналог с Румъния, където подобно упражнение беше направено миналата година, се вижда, че потенциалните ефекти може да имат магнитуда на сериозни трусове. Като цяло изглежда, че при северните ни съседи това беше за добро. Развоят у нас ще зависи от резултатите на проверките на нашия пазар, съчетани и с резултатите от предстоящите стрес тестове, а и от друга страна, от подхода и визията на регулатора за развитие на сектора.

 

- Какво показват резултатите за дейността на двете компании на „УНИКА” в България към днешна дата? Кои са приоритетните сегменти, към които сте фокусирали вниманието си и ще продължите тези усилия и занапред?

- Изключително сме доволни от резултатите ни. Те отговарят на стратегията ни, която разработихме и прилагаме неотклонно вече три години. Целенасочено ограничихме апетита си в моторните линии. Причината е ясна за всеки на този пазар - там често се записват загуби, при това в „Гражданска отговорност” сумите често достигат милиони. Щетите вървят нагоре, докато ценовата конкуренция не позволява на тарифите да достигнат нива, позволяващи разумно носене на риска. Същевременно вярваме, че пазарът има сериозен потенциал извън автомобилното застраховане. Така че се стремим да предложим на нашите клиенти пълноценна застрахователна защита на техните домове, семейства, здраве, бизнес активи и бизнес интереси. Фактически нямаме приоритетни сегменти, доколкото „УНИКА” е пълноспектърен застраховател, стремящ се да предложи всички възможни застрахователни продукти на пазара. И определено мога да кажа, че се справяме много добре с тази задача. 

 

- В края на миналата година предложихте нова услуга - мобилното приложение UNIQA 4U, а през тази изненадахте клиентите си с атрактивни продукти в сферата на животозастраховането и здравното осигуряване. Какво ново да очакваме в следващите месеци?

- Мобилното ни приложение UNIQA 4U е вече инсталирано от няколко хиляди потребители. Особено активно се използва за набиране на информация за продуктите ни, както и за завеждане на щети. Използваме го да промотираме и здравословния начин на живот, като изпращаме полезни съвети, статии и информация на клиентите ни. Имаме изцяло обновен интернет сайт с много нови функционалности. Само за първите месеци от пускането му в експлоатация виждаме значителен интерес от потребителите. До края на годината планираме да направим следващи крачки в онлайн присъствието си, а догодина да заработи и клиентският ни портал. Целта ни е да предоставим възможност на клиентите да получават колкото се може повече във виртуалния свят, в който повечето от нас пребивават значително време, така или иначе. Това ще рече да могат онлайн, от смартфона или таблета си да получават нужната им конкретна информация, да сключват застраховки, да завеждат щети, да се информират за статуса на полиците и претенциите си и така нататък. Съвсем наскоро анонсирахме и нов инвестиционен продукт, към който заявеният интерес е огромен.

 

- Удължихте срока на промоционалната си кампания по имуществената застраховка „У дома и щастлив” до края на годината. Какво показва статистиката, възползват ли се хората от атрактивните условия, за да застраховат дома си или дори и това не е в състояние да ги провокира да защитят дома си? Можем ли да кажем, че има промяна в нагласите на българина, когато говорим за имуществено застраховане?

- Ние в „УНИКА” виждаме ясен тренд от двуцифрени ръстове на тези застраховки. Това е лесно обяснимо с много добрите условия, които предлагаме. При това не само като добри и конкурентни цени, а най-вече като покрития и структура на продукта. Имаме самочувствието да предлагаме едни от най-добрите продукти на пазара в редица линии, като домашното имущество не прави изключение. Затова и все повече клиенти ни се доверяват. Същевременно обаче нивото на проникване на тези застраховки на пазара продължава да остава твърде ниско. Ясно е, че промяната на нагласите, за която говорите, отнема много години. А и точно в това е потенциалът на пазара ни.

 

- Очаквате ли изненади в тазгодишната кампания по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите? Въпреки премахването на кампанийността все още през декември и януари изтичат по-голямата част от полиците.

- Честно казано, бих очаквал т.нар. кампания да протече точно така, както и толкова предходни години. Едни неща да се говорят, а други да се случват. Реалностите, които виждаме в техническия резултат от тази застраховка, диктуват едно поведение, но пазарът обичайно показва друго. Все пак затова има конкуренция, за да преценява всеки участник сам как да действа. Но в чест на истината не бих се изненадал, ако резултатите от проверките на балансите, за които стана дума, повлияят по един или друг начин на пазарните поведения. Надявам се да има известно отрезвяване.

 

- Каква е вашата оценка за нивото на компетентност в застрахователния бранш? А каква е ситуацията с кадрите в застраховането?

- За съжаление по този въпрос може единствено да споделим наблюденията и тревогите на колеги от практически всички други сектори на икономическия живот в България. Компетентните кадри намаляват, нивото на знания въобще изглежда плашещо ниско в някои направления и като цяло няма нови попълнения, които да могат да поемат все по-предизвикателните задачи в нашата индустрия. Казвам това особено в светлината на свръхрегулациите, на които е подложена европейската застрахователна индустрия и които само ще се засилват.

                 ;               &nbs p;               &nb sp;               &n bsp;      

Въпросите зададе Гергана Иванова

                 ;               &nbs p;               &nb sp;               &n bsp;               & nbsp;               Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006
orange_li
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,