Застрахователна компания опитва да купи втората най-голяма банка в Полша

12 Септември 2016 г.,zastrahovatel.com

Полската застрахователна компания PZU се опитва да закупи втората най-голяма банка в страната. Водещият застраховател в Полша подготвя сделка за откупуването на Bank Pekao. По този начин държавната компания ще се опита да създаде кредитен конгломерат в страната.

От PZU са решили да отправят предложение за закупуване на втората по големина полска банка на фона на напрежението във водещата италианска кредитна институция, която е принудена да продава част от активите си, за да се стабилизира, коментираха вътрешни източници пред The Financial Times.

Офертата е част от опитите на полското правителство да си върне контрола над банките в страната, които са собственост на чуждестранни компании. PZU наскоро закупи местните банкови активи на GE Capitol, а правителството окуражава застрахователя да продължи да разширява бизнеса си.

Дали ще се стигне до сделка обаче зависи изцяло от желанието на uniCredit да продава. За момента и двете страни отказват официален коментар по темата, въпреки че от PZU не крият интереса си към Bank Pekao.


40-процентовият дял на UniCredit в Bank Pekao се оценява на над 13 млрд. полски злоти (около 3 млрд. евро). Италианската компания вече продаде през юли 10% от акциите си в банката срещу сумата от 749 млн. евро.


Десните управляващи във Варшава призоваха по-голяма част от банките в страната да станат полска собственост. За целта делът на местните кредитни учреждения трябва да се повиши до 70% от всички в страната в сравнение със сегашните 40 на сто.


Източник: Expert.bg
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки