Fitch потвърди кредитния рейтинг на Алианц Банк България на „ВВВ+”

14 Юни 2016 г.,zastrahovatel.com
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings Ltd. потвърди на 10.06.2016 г. дългосрочния кредитен рейтинг на Алианц Банк България от „ВВВ+”, съсстабилна перспективата.


Рейтингът е най-високият възможен за банка в България и е с две стъпки над рейтинга на държавата от „ВВВ -”.


Рейтингът на Алианц Банк се основава на постоянно по-доброто от средното за пазара качество на активите - NPL 14% от общо кредити, при средно за пазара 20%. Това може да се обясни с умерения рисков апетит на банката, обусловен от наличието и спазването на високи стандарти на контрол на риска от страна на собственика. Покритието с провизии на лошите кредити е адекватно и е по-добро от средното за пазара.


Характерно за Алианц Банк е добрата капитализация, която заедно с наличните капиталови буфери е достатъчна, за да абсорбира дори допълнителни провизии, които могат да възникнат от Прегледа на Качеството на Активите (AQR).


Рискът за рефинансиране е нисък, защото банката се самофинансира чрез стабилната и голяма клиентска депозитна база. Коефициентът на кредити към депозити е само 66% към края на 2015 г. Така банката държи достатъчни ликвидни буфери (парични наличности и български ДЦК) от 44% (към 1-во тримесечие 2016), съществено над регулаторния минимум от 20%.


Оценката на Fitch се базира на факта, че Алианц Банк България е част от една от най-големите финансови групи в света - Allianz SE, базирана в Мюнхен с кредитен рейтинг от Fitch Ratings „АА-“, със стабилна перспектива, като банката разполага с потенциална подкрепа от мажоритарния си собственик.
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки