ДЗИ чества 70-годишен юбилей с музейна експозиция на застраховането у нас

26 Май 2016 г.,zastrahovatel.com
Гергана Иванова

 


 

Уникалната експозиция е част от програма за финансова грамотност, включваща учредяването на дарителски фонд за стипендии на талантливи български деца

 

Компаниите на КВС България - ДЗИ и СИБАНК представиха своя Доклад към обществото

 


 

С откриване на първата музейна експозиция на застраховането у нас компанията с най-дълъг опит в съвременната история на българското застраховане ДЗИ даде старт на серията от инициативи по случай своя 70-годишен юбилей. Уникалната експозиция обхваща периода от 1946 г. до наши дни и разкрива различни експонати, събрани от ДЗИ през годините - книги, учебници, застрахователни полици, тарифни таблици, рекламно-информационни материали и др. Експозицията под надслов „70 години история с бъдеще” е част от дългосрочна програма за финансова грамотност. Инициативата цели да повиши информираността и финансовата култура на обществото и най-вече на подрастващото поколение.

На 10 май 2016 г. в „Галерия 2.0” в присъствието на множеството гости, приятели, колеги и служители двете компании на KBC България ДЗИ и СИБАНК представиха втория си Доклад към обществото. Специални гости бяха Н. Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България, и Ралица Агайн-Гури, заместник-председател на КФН, ръководещ Управление „Застрахователен надзор”. Документът обобщава усилията и работата на ДЗИ и СИБАНК през 2015 г., насочени към устойчиви социалноотговорни дейности. Не случайно темата на специалното събитието беше „Финансовата грамотност - приоритет на KBC България”. То беше открито от Петър Андронов, кънтри мениджър на KBC за България, председател на УС и главен изпълнителен директор на СИБАНК:

„Уважаема г-жо посланик, уважаема г-жо заместник-председател на Комисията за финансов надзор, уважаеми дами и господа, скъпи гости и колеги, уважаеми журналисти,

историята на ДЗИ заслужава това внимание и аз съм много щастлив, че го получаваме.

Това е основната тема на днешната среща, но бих искал все пак да отделим малко внимание и на една друга тема - Доклада към обществото за 2015 г. на белгийските компании СИБАНК и ДЗИ в България. Това е вторият доклад, който издаваме.

Най-голямата финансова група на Белгия KBC е представена на пет основни и още няколко второстепенни пазара, като петте основни пазара включват и България. Това е огромно признание и постижение за нас и се гордеем, че сме част от екипа на една 36- хилядна компания с глобален бизнес. Нещо повече, клиентите на тази група са 10 млн. души, а населението на 5-те основни пазара, на които присъства - около 50 милиона, т.е. всеки пети човек на тези пазари е клиент на KBC Group, вкл. клиент на нашите компании.

Един от най-големите уроци, вкл. за нашата група, от финансовата криза е, че печалбите, доходите, растежът и просперитетът на финансовите компании нямат шанс без същите тези компании да са поели своя дял в обществената отговорност. Групата реши да концентрира усилията си в четири области - предприемачество, финансова грамотност, околна среда и здраве. Ние възприемаме корпоративната социална отговорност като част от нашето ДНК.”

В изказването си Петър Андронов посочи и три неща, заради които смята ДЗИ за жива легенда. ДЗИ се създава през 1946 г. от 19 български и 11 чуждестранни застрахователни клона и е най-старата финансова компания, действаща в момента в България. По-интересното обаче е, че когато преходът към пазарни отношения се възстанови в България, ДЗИ стана компанията, от която се създадоха почти всички останали застрахователни компании у нас. Част от мениджмънта в тези нови компании е тръгнал от ДЗИ. Ето защо в една или друга степен ДЗИ е в основата на целия застрахователен пазар у нас, заяви той. И отбеляза, че в застрахователя има поне 30 души, които са работили над 40 години в компанията, едва ли има друга компания, която би могла да се похвали със същия успех. Имаме служител, който е ДЗИ от 1962 г., посочи той. На трето място Петър Андронов акцентира върху познаваемостта на марката. 

Веднага след това думата беше дадена на специалния гост на събитието Н. Пр. Аник Ван Калстър посланик на Кралство Белгия в България:

„Уважаема г-жо заместник-председател на Комисията за финансов надзор, скъпи гости,

позволете ми преди всичко да поздравя моите приятели г-н Петър Андронов и г-н Коста Чолаков за техния и наш празник.

Разбира се 70 години наистина са много време, но за мен казаното от г-н Петър Андронов означава, че те са началото и че предстоят много интересни неща занапред.

Като гледаме изложеното в този музей, виждаме толкова много доказателства за ДЗИ във времето. Видях полици, на които има поставени марки, с които се удостоверява заплащането на премиите, а вече сме в дигиталното време.

Днес ние виждаме едно прекрасно сътрудничество между Белгия и България или обединяването на ноу-хауто на Белгия с българската традиция. И колкото повече върви напред прогресът в обществото, толкова повече нови необходимости възникват. Благодаря ви много, позволявам си да говоря и от страна на българското общество за това, което виждам, че се прави за нуждите на това общество. И това ме убеждава, че ще има още повече прогрес в бъдеще време. Поздравления и всичко най-добро!”

Поздравления по случай юбилея отправи и Ралица Агайн-Гури, заместник-председател на КФН, ръководещ Управление „Застрахователен надзор”:

„Честит празник на всички. Празникът на ДЗИ не е просто празник на една компания, а юбилей на историята на застрахователния пазар у нас. Съвременното застраховане е започнало с ДЗИ и в духа на казаното от г-н Андронов искам да разкажа как аз за първи път се срещнах с разпространената от ДЗИ практика в цялата индустрия. През 2005 г., когато отидох в КФН, едно от първите неща, които видях, бяха жалбите. В тях обикновено хората споделят недоволството си от общите условия. Първата реакция от юристите на компаниите в отговор на запитването ни беше, ама как, това са общите условия на ДЗИ, нашите са същите. Такава беше и реакцията на служителите на КФН, които казваха, г-жо Агайн, това са общите условия на ДЗИ. Т.е. това гарантира, че нещата са правилни или поне така се възприема.

Вярвам, че традициите са важно нещо за развитието на всяка индустрия и се радвам, че и у нас има компания с толкова големи традиции и влияние върху индустрията. Инициативата да се направи музей е наистина впечатляваща. Така човек, гледайки историята, осъзнава, че някои от иновациите всъщност са отдавна измислени, като погледне старите полици с марките, подредбата на тарифите, всъщност много неща са запазени и до днес.

И накрая бих искала да подкрепя ДЗИ в каузите, които са избрали. Наистина те са не просто уместни, а изключително необходими. Специално една от тях - финасовата грамотност, е кауза и на Комисията за финансов надзор. КФН от години организира образователни програми за ученици, тъй като вярваме, че финансовата грамостност не е просто необходима за финансовата индустрия, тя е въпрос на лично оцеляване в един свят, в който финансите са част от развитието на един човек и го съпътстват през целия му живот. Така че още веднъж поздравления!”

Веднага след това думата беше дадена на Коста Чолаков, председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИ:

„Ваше превъзходителство, г-жо Агайн, г-н Андронов, скъпи приятели и гости,

добре дошли на нашето скромно тържество. Да, наистина ДЗИ е символът на българското застраховане, но днес също така мотото на нашето тържество е „История с бъдеще”. И г-н Андронов, и г-жа Агайн споменаха много за историята на ДЗИ, тя е уникална. Нашият бранд продължава да е най-разпознаваемият, но аз искам да кажа нещо за настоящето и бъдещето. Първо, реализирахме този малък музей, тази по-скоро изложба със стари полици, с учебници и тарифни таблици, разработени от експертите на ДЗИ, защото всички добри експерти на пазара са минали през ДЗИ. Всички тези книги, учебници и полици са на ваше разположение. Решението на ДЗИ е те да бъдат предоставени на всеки, който желае да ги копира или ползва, защото те принадлежат на цялата гилдия, а не само на ДЗИ.

Другото, с което искаме да отбележим тази годишнина и което искам да ви съобщя, е ,че ще организираме десет големи хепънинга в 10-те регионални центъра на ДЗИ. Информация за тях ще има в нашия сайт и във фейсбук страницата ни. Хепънингът ще се състои от две части. В първата част организираме празници за децата под надслов „Спортни звездички”, в които ще участват училищата от местните градове. След това тези спортни празници ще продължат в голям концерт.”

По време на събитието беше обявено началото и на каузата „История с бъдеще: висше образование за повече български деца“. Благодарение на нея всяка година 10 деца от различни региони на страната ще могат да продължат образованието си във висше учебно заведение. Това ще бъде възможно чрез серия от благотворителни инициативи в големите градове на страната, с които дружеството ще финансира следването на стипендиантите в период от четири години.

Партньор в дългогодишната кауза на застрахователното дружество е Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, с който ДЗИ сключи официално споразумение в рамките на събитието.

Всеки, който желае да допринесе за каузата, ще има възможност да го направи и по време на 10-те концерта, които ще се проведат  в периода 11 май - 22 юни 2016 г. Средствата ще постъпват в набирателна сметка, чрез специално изграден онлайн магазин и чрез кутии за дарения в офисите на ДЗИ в цялата страна.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки