Застрахователите трябва да бъдат коректни към земеделските производители

27 Май 2016 г.,zastrahovatel.com
Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България


 

Венцислав Върбанов е роден през 1962 г. в Долни Дъбник, Плевенско. На 29 години е избран за кмет на родния си град. В периода 1997-2001 г. е министър на земеделието и  единственият земеделски министър с пълен 4-годишен

От януари 2014 година Върбанов е председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).          

 

- Господин Върбанов, и тази година, макар и доста по-рано, природата напомни за себе си, като че ли за да не се отпуснат земеделските производители. Станахме свидетели на първите градушки още през март. Разполагате ли вече с информация какви са щетите за земеделските производители вследствие на поройните дъждове и градушки през последните месеци?

- За съжаление няма как да имаме информация на този етап, защото почти всеки ден сме свидетели на поройни дъждове и опустошителни градушки в различни части на страната. Все още се изчисляват загубите както в самите градове, така и на полето - при селскостопанските култури. На много места градушките създадоха големи проблеми и има сериозни щети, включително и унищожени посеви. Според прогнозата на синоптиците тези процеси ще продължават до края на месец май. Неприятен момент е, че по-опустошителните градушки са в райони, които не са в обсега на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ и там има големи стопански загуби. Използвам повода да кажа, че това е една много важна агенция, която не само трябва да бъде съхранена и пазена, а и да бъде доразвита.

 

- Какви са вашите наблюдения, защо земеделските производители масово не застраховат продукцията си, кои са причините за това - липсата на финансов ресурс или недостатъчната информираност?

- Липсата на информираност е най-малката причина. Според мен няма земеделски производители, които да не са запознати със смисъла от застраховането. Реалните причини са две: липсата на финансов ресурс и некоректното отношение на някои застрахователи спрямо производителите. В такива случаи слуховете се разпространяват светкавично сред фермерите, което води до срив на доверието към застрахователния бизнес. Подобни практики обезкуражават най-вече малките производители, които са чули, че обезщетението може да не бъде изплатено, и решават, че няма смисъл да харчат „излишни пари“ за застраховка.

Ще дам и конкретен пример: при застрахователно събитие, вместо да се изплати финансово обезщетение на фермера, му се предлага друга негова реколта да бъде застрахована безплатно. Ако например има проблем с есенниците, те му дават оферта да застраховат пролетниците. Дори и да приеме такова предложение, защото обикновено няма друг избор, това ще е последното нещо, което фермерът прави с въпросния застраховател.

 

- Можем ли да кажем, че все още българският фермер не е убеден в ползите от застраховането, или има положителна промяна в нагласата?

 

- През последните години се забелязва положителна промяна. Днес се застрахова много повече земеделска продукция, но за това спомагат редица изисквания. Застраховането на селскостопанските посеви и селскостопанските сгради е задължително условие на банките за отпускане на кредити. Държавен фонд „Земеделие“ също изисква застраховки от фермерите, които работят с фонда. Такъв ангажимент има и по Програмата за развитие на селските райони. Има голям напредък в това отношение и смятам, че самите фермери натрупаха полезен опит.

 

- Какво най-често застраховат земеделските производители и срещу какви рискове? Какво показва практиката, предлаганите покрития от застрахователите адекватни ли са на търсенето и на нуждите на земеделските производители?

- Видовете застраховки са много разнообразни, но те зависят и от офертите на застрахователите. В повечето случаи предлаганите покрития са адекватни. Ако някой фермер иска да се застрахова, може да си намери застраховател, който да му даде както различни позиции за застраховане, така и адекватни цени.

 

- Имате ли конкретни идеи и предложения към застрахователите в посока на това да се подобрят и задълбочат взаимоотношенията между застрахователи и земеделски производители?

- Винаги, когато съм имал възможност да разговарям със застрахователи по тези въпроси, съм настоявал те да приемат земеделските производители като истински партньори, да не ги подценяват и да бъдат коректни с тях. Смятам, че това е пътят към дългосрочното сътрудничество.

 

Интервю на Гергана Иванова

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Имуществено и лично Застраховане"
Христо Драганов Марин Нейков, 2000
orange_li
"Наръчник на застрователния посредник"
Христо Драганов Румен Гълъбинов, 2003