Седем стъпки за предотвратяване на кражба на багаж

12 Април 2016 г.,zastrahovatel.com


За съжаление не стихва броят на оплакващите се от изчезнали предмети и вещи от багажа им пътуващи екскурзианти, като историите са най-различни. Чанти са открадвани от хотелски лобита, от задните седалки на лимузини, дори биват измъквани изпод седалките на пътническите средства за екскурзии, докато собствениците им се наслаждават на питиетата си. За съжаление обаче опитът показва, че за всички тези изчезнали багажи отговорността не е само на обикновения уличен крадец. В списъка на заподозрени и заловени вече са и служители на летищата, хотелите, рентакар фирми и други.


Ето какво гласи кратка справка на полицейския осведомителен бюлетин в края на 2011 година:


„По-рано тази година на летище Newark Liberty ръководител и двама агенти на TSA на летище JFK в Ню Йорк бяха арестувани за кражба на пари и имущество от регистрирани чанти.


„През октомври на международното летище в Спокейн полицаи бяха повикани, за да помогнат, когато пътниците започнали оплакване срещу редица кражби на багаж. Трима души от обслужващия персонал бяха арестувани по-късно, хванати, че са свалили багажите на пътниците, преди реално те да имат достъп до тях.


Като цяло почти 14 хиляди туристи всяка година се оплакват от липсващи вещи и предмети от багажа си, но тези цифри не отчитат истински общия брой кражби, защото процесът на разкриване на тези престъпления е тромав и отнема много време, а и много туристи откриват кражбата много по-късно по време на своето пътуване.


Как пътническа застраховка помага (или не)


Някои туристически застрахователни планове и кредитни карти за пътуване включват клауза защита, в случай че багажът бъде загубен, повреден или унищожен по всяко време  на тяхното пътуване (не само по време на полет). Това е важно, защото възстановяването, което ще получите от авиокомпания, хотел или транспортна фирма, е много ограничено и може да дойде под формата на ваучери за бъдещо ползване вместо действителната стойност на вещите ви.


Разбира се, възстановяването, което ще получите от застрахователя или от защитата , която предоставя кредитната ви карта, не е неограничена. Повечето планове (включително защита, предоставена от вашата кредитна карта) имат определена политика, която спазват относно това какви вещи ще ви бъдат възстановени, като например бижута, часовници, кожи и др.


Ето защо е изключително важно, преди да сключите вашата застраховка, внимателно да проучите клаузите и списъците, които ви предлага съответният застрахователен продукт, за да не останете разочаровани. Имайте предвид, че компаниите използват сходна политика по този въпрос, тъй че ще се наложи все пак да разчитате на късмета и вниманието си по време на път.


Седем стъпки за предотвратяване на кражба на багаж


  • Пазете и носете ценните вещи и предмети у себе си и не ги съхранявайте (дори добре скрити) във вашите регистрирани чанти. Бижута, пари в брой, камери и други скъпи или важни елементи лесно се показват на скенера за сигурност и никога не трябва да бъдат опаковани в чекирания багаж. Възможно е недобросъвестен служител или прикрит крадец, който стои зад вас, да забележи ценния багаж и да се възползва от подходящ момент, в който да ви го отнеме.

  • Когато закупувате скъпи вещи по време на пътуване, записвайте внимателно всяка една от покупките си, по възможност пазете касовите бележки. Дръжте списъка в мобилното си устройство или просто заснемайте всяка една от покупките си, преди да я опаковате и приберете. В случай на кражба всичко това ще ви е от помощ, за да докажете покупката и последвалата липса от багажа ви, обявявайки кражбата.

  • Крадците са изключителни опортюнисти и не очаквайте, че бихте ги разпознали. Особено когато сте в самолет или влак. В случай че пътят ви изморява до толкова, че да ви се прииска да подремнете, в никакъв случай не оставяйте багажа си без надзор. Можете да използвате чантата си за възглавница или да я привържете за ръката си посредством каишка или друго средство за захващане. Това ще ви даде известна доза спокойствие,  в случай че някой опита да ви я отнеме, вие ще усетите.

  • Заключете чантите с TSA-одобрени багажни брави или заключващи багажни ленти. Това няма да предотврати кражба от TSA служители, но поне ще помогне за предотвратяване на кражби от други крадци.

  • Винаги дръжте под око багажа си, дори когато преминава през скенерите за сигурност преди или след вас. Известни са случаи на кражби по време на проверката на багажа, а в някои случаи и докато собствениците им се качват на самолета.

  • Дразнещо пъстрите сакове, чанти и куфари не са сред приятелите на крадците. Цветните чанти са лесно разпознаваеми  сред морето от едноцветни чанти на летището,а последното нещо, което един крадец иска, е да бъде забелязан сред толкова много хора. Ето защо изборът на лесно откроима чанта или маркирането й по уникален за разпознаване начин ще ви спести доста главоболия.

  • След приземяване бързо напуснете самолета и пропуснете разходката до тоалетната. Вместо това бързо се насочете към лентата за получаване на багаж, за да посрещнете своите вещи, преди друг да го е направил.

    Желаем ви лек път!
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,