Още през декември големите търговци намалиха цената на „Гражданска отговорност”

15 Февруари 2016 г.,zastrahovatel.com
Кольо Делев, председател на комисията по „Връзки с обществеността и медиите” към Българска асоциация на застрахователните брокери и представляващ „Ес Ди Ай Груп” ООД

  

 

За задължителната застраховка „Гражданска отговорност” ще говорим в следващите минути в „Нещо повече”. Както знаете от новините ни, застрахователният експерт Борислав Богов прогнозира поскъпването й с около 10% заради новия застрахователен кодекс и алармира, че при застрахователните брокери цари хаос заради множеството стикери.  Малко след интервюто с Борислав Богоев, което се случи на живо в предаването „Преди всички”, в редакцията на „Хоризонт” позвъни Кольо Делев от Българска асоциация на застрахователните брокери. Делев, който е собственик на най-големия брокер, заяви, че застраховката  не просто няма да поскъпне, но и вече поевтинява. Освен това брокерите нямат никакви проблеми с организацията на работата си.


С Кольо Делев разговаря Марта Младенова.    

 

- Както в нашите офиси, така и в офисите на колегите от Българска асоциация на застрахователните брокери хаос при издаването на полиците не цари. Нямаме никаква идея да назначаваме допълнителен персонал или каквото и да било. Относно цените на застраховките, които вероятно най-много вълнуват потребителите, искам да кажа, че още на 23 декември 2015 г. двете най-големи застрахователни компании и продавачи на тази застраховка намалиха цените с 5%-6%. Така че цената на застраховката, още повече в кампанията по този вид застраховка, падна. Това е абсолютно нормално . Търсенето е голямо, ние сме в период, в който се сключват най-много застраховки. Конкуренцията е огромна между застрахователите и това е чисто пазарно. Същият този г-н Богоев в едно телевизионно интервю преди месец твърдеше, че цената на застраховката ще падне, а сега изказва мнението, че ще се увеличи с 5% до 8%.

 

- Всъщност неговата теза беше, че стандарно пазарът всяка година увеличава с около 5% до 8% цената на застраховката . Сега хаосът, който е създаден заради новия кодекс, ще добави още 2%-3%  отгоре...

- Мога да ви кажа, че в последните четири години средногодишно цената на застраховката  на лек автомобил, тук трябва много ясно да се заяви, че става дума за лек автомобил, пада с между 3% и 5%. Т.е. цените през последните четири години са надолу.  Аз не знам той откъде взема и черпи тази информация, но това са фактите. Ние работим ежедневно и продаваме такива застраховки  и бих казал, че неговото „експертно мнение” е абсолютно невярно и подвеждащо потребителите. И другото нещо, за което бих искал да направя бележка, е прословутият сертификат „Зелена карта”.  В текстовете на новия кодекс е казано, че сертификатът „Зелена карта” се дава срещу всяка полица „Гражданска отговорност”, като застрахователят и дистрибуторът не трябва да взимат такса допълнителна премия и т.н. Т.е. ние от 1 януари 2016 г. предоставяме абсолютно безплатно на всеки един клиент сертификат „Зелена карта”.

Имаше и друг ефект, който отново беше в полза на потребителя, и ефектът е следният. До 31.12.2015 г. всеки един от нашите клиенти, който искаше сертификат „Зелена карта” за пътуване в страни извън Европейския съюз, доплащаше допълнителна премия, като тези премии бяха в размер между 30 и 50 лв. С новите разпоредби на кодекса тези тарифи отпаднаха. В момента застрахователите имат единна тарифа за „Гражданска отговорност” , тези надбавки паднаха и това при всички положения поевтини още веднъж тази застраховка.

 

- Може ли чисто пазарно да обясните на базата на какви фактори намалява цената на „Гражданска отговорност” и как включването на сертификата „Зелена карта” вътре според новите текстове на кодекса отново ще доведе до улеснение и по-ниска цена за потребителите?

- Цената на застраховката „Гражданска отговорност” се влияе изцяло от чисто пазарни фактори. Имайте предвид, че тази застраховка допреди пет години представляваше около 30% от пазара на общото застраховане в България.  В резултат на  кризата и някои други фактори, тази застраховка постепенно увеличи своя дял в общото застраховане и в момента заема около 40%. Разбирате, че всички застрахователи, тъй като тя е и задължителна, правят всевъзможни неща, за да привлекат повече клиенти и съответно да подсигурят повече премиен приход. Неминуемо острата конкуренция, в която са всички застрахователи, води до сваляне на цените. Това е чисто пазарен механизъм. Никога друг фактор не е влияел върху цената, винаги е бил чисто пазарният фактор.  И аз лично не мога по никакъв начин да прогнозирам какво ще се случи занапред, макар че доста добре познавам застраховката. Разбира се, ако някоя от застрахователните компании има влошени параметри, т.е. не е достатъчно капитализирана, Комисията за финансов надзор може да поиска от нея да увеличи цената на съответния вид застраховка. Но тук говорим за компании, които наистина нямат достатъчно добра капиталова адекватност. За всички останали пазарът е абсолютно свободен , ценообразуването също.

 

- Тъй като вие имате доста голям опит, предполагам, че вече имате и наблюдения в тази посока, има ли интерес към онлайн застраховката?

- Аз мога да ви кажа едно, нашата компания има сайт, в който продаваме застраховката онлайн от 2006 г. , ако не се лъжа, или от 2005 г. Търсенето на този вид застраховка в този дистрибуционен канал не бих казал, че е изключително голямо. Може би под 1% от нашите продажби се реализират онлайн. Така че твърденията, че онлайн застраховането започва едва ли не от 1 януари 2016 г. са абсолютно неверни.

Нещото, което беше изведено на преден план, е, че ако отпадне стикерът,  тази застраховка  би се продавала много по-лесно. Аз съм на обратното мнение. Едва ли отпадането на един стикер ще доведе до     това клиентите масово да поръчват застраховки онлайн.

За да поръчаш застраховката по начина, по който г-н Богоев и другите около него силно прокламираха, трябва да имаш кредитна или дебитна карта и трябва да направиш разплащане с тази карта. Малка част от населението разполага с такава, а и дори да разполага с такъв инструмент не го ползва в онлайн среда в България. Искам да ви кажа, че от продажбите, които ние реализираме онлайн, 99% от хората избират плащането да стане на куриера при доставката на полицата. Това говори, че те не са сигурни, че ако платят с кредитната си или дебитна карта ще получат своята застраховка.

 

- Тогава откъде дойдоха тезите на уравляващите, че възможността да си купим онлайн застраховката „Гражданска отговорност” ще доведе до нейното поевтиняване, даже имаше отговор малко по-скъпите винетки ще бъдат компенсирани от доста по-евтината „Гражданска отговорност”, вие вероятно си спомняте тези изказвания?

- Да, да, много добре си ги спомням. В отговор ще кажа: попитайте хората, които са правили тези изявления. Това са изказвания на хора, които според мен не познават реалността и дистрибуцията на този вид застраховка.

 

- Тоест няма пазарен аргумент такова нещо да се случи?

- Няма пазарен аргумент , да, аз поне не го намирам.                                        

 

 

* Публикуваме едно към едно интервюто на г-н Кольо Делев в предаването „Нещо повече” по програма „Хоризонт” на БНРИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Здравно застраховане"
д-р Ирена Мишева ,
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,
orange_li