Швейцарски застраховател не плаща за злополука с автомобил в Косово

07 Декември 2015 г.,zastrahovatel.com

Живеещ в Швейцария косовар претърпява злополука с автомобила си в Косово. Застрахователят Helvetia отхвърля исканията му. С основание – заключи федералният съд.

Застрахователната защита важи само за тези области от Сърбия, които се контролират от сръбското правителство. Според федералния съд това указание върху зелената  карта е достатъчно, за да е ясно, че не се поемат щети, претърпени в Косово.Съдът в Лозана (Швейцария) отхвърли иска на живеещ в Швейцария косовар, който претърпя автомобилна злополука със закупения в Швейцария автомобил на тъста си (2007) в Косово. Сега мъжът е с параплегия. Той получава за себе си и за семейството си инвалидна пенсия и допълнителни обезщетения. От транзитната застраховка, която се изплаща съответно след влизане в Косово, той получава 90 000 франка, а от пенсионната каса – 42 000 франка. Пострадалият иска от Helvetia 54 000 франка. Той се аргументира с това, че върху зелената застрахователна карта не е указано ясно, че застраховката не важи за Косово. Върху нея е изписана и държавата Сърбия и Черна гора, която в момента на предаването на картата вече не съществува, защото Черна гора се е отделила. Сърбия и Черна гора не са задраскани от застрахователната карта, което означава, че  за там застраховката е валидна. В допълнителна забележка е отбелязано, че застрахователна защита има само за онези части от Сърбия, които се управляват от Сърбия. Според федералния съд за ищеца е трябвало да бъде ясно, че с това Косово се изключва. Та дори и само заради честите му пътувания дотам и заради транзитната застраховка, която съответно се сключва на самата граница.
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки