Германия: За големите автомобили и малките места за паркиране

01 Септември 2015 г.,zastrahovatel.com

 

При паркиране често стават инциденти. Около 40% от всички пътнотранспортни произшествия стават по време на паркиране или преместване. В рамките на общ изследователски проект на Техническия център на Алианц(AZT), „Континентал“ АГ, Университета в Мюнхен и Техническия университет - Мюнхен,  провериха защо това е така. Доктор Кристоф Лаутервасер, главен изпълнителен директор на AZT Automotive GmbH, за големите автомобили, малките места за паркиране и за това как всеки от нас може да предотврати драскотините.

Доктор Кристоф Лаутервасер смята, че днес инцидентите при паркиране са с една трета повече отколкото преди десет години - отучили ли сме се да шофираме?

Доктор Лаутервасер не мисли, че това се дължи на недостатъчни умения на шофьорите. Големината на автомобилите с годините постоянно се увеличава, но местата за паркиране не стават по-големи. Постоянният наплив към градовете също не прави паркирането по-лесно. Все повече автомобили си поделят тесни пространства в урбанизираните центрове. Това води до повече произшествия при паркиране и преместване. Променената геометрия на автомобилите също играе роля - преди всичко по-малките задни стъкла ограничават  видимостта.

Защо се случват значително повече инциденти при тръгване отколкото при паркиране? Неговата теория е, че при тръгване човек обикновено бърза, например заради другите чакащи автомобили. Също така по негови наблюдения повечето шофьори си спестяват паркирането на заден ход и при възможност  паркират на преден ход. А когато се излиза на заден ход, често се правят грешни преценки на разстоянията. Затова неговият съвет е: оставете си повече време при тръгване!

Може ли техниката да ни помогне да предотвратим тези инциденти в бъдеще?

Използваните в момента асистенти (парктроници) за паркиране с предупредителни системи често не са достатъчни. Някои от системите  често не регистрират препятствия от страната на водача, а дори и когато системата подаде предупредителен сигнал, понякога шофьорът реагира твърде късно. 
Само предупреждаване често не е достатъчно, системата трябва да се намесва активно и при необходимост сама да може да активира спирачките. Системите за подпомагане на паркирането трябва да станат по-интелигентни, така че автоматично да могат да се предотвратяват щети.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Наръчник на застрователния посредник"
Христо Драганов Румен Гълъбинов, 2003
orange_li
"Застрахователният пазар"
Диана Иванова, Ивайло Иванов,