За загуба на пари и възможни злоупотреби с парите за втора пенсия предупреждават експерти

14 Август 2015 г.,zastrahovatel.com

 

За загуба на пари и възможни злоупотреби с парите за втора пенсия предупредиха пред "Хоризонт" експерти. Проблемите идват от проекта на наредба, с която се урежда начинът на преместването на партиди от частните фондове към държавния фонд "Пенсии" и обратно.

Възможността да прехвърляме парите си за втора пенсия от частен фонд в НОИ и обратно бе гласувана от парламента преди лятната ваканция, но за да влезе реално в сила, трябва да бъде издадена специална наредба, проектът на която нарушава определени права на осигурените лица.

Най-вече това се отнася до възможността да не осъмнат някой ден с информацията, че са се прехвърлили от пенсионния си фонд в Националния осигурителен институт без, а пък те да са подавали такова заявление, обясни Даниела Петкова. Причината е, че според проектонаредбата не се изисква нотариално удостоверяване на самоличността, както при преместването на партидите между два отделни частни фонда. Освен това текстовете изискват при заявено преместване на партидите фондът да изготви справка за наличността към края на месеца, но да прехвърли парите до 15 дни по-късно:

На 15-и парите на всички осигурени лица, натрупани в партидите им, даже теоретично не е възможно да са толкова, колкото са били към 30-о число на миналия месец, защото ние оценяваме ежедневно доходите по партидите. Наредбата не казва какво се прави с тази разлика от 15-и този месец към 30-и миналия месец.

В предаването "12+4" бившият социален министър Иван Нейков допълни, че за да преведат парите в НОИ, пенсионните дружества трябва да продадат акции, от което губи собственикът на парите:

Защото в момента, в който той реши и подаде заявление и казва: "Аз искам вече да съм в НОИ", се казва: "По твоята сметка имаше примерно "Х" лева". Само че, аз като ги продавам, аз ги продавам на пазара и се оказва, че сумата, която получих не е "Х", както беше в този ден, ами, поради това, че аз ги продавам в недобър момент, тя е вече "Х" минус нещо.

Нейков допълни, че при прехвърлянето на парите в НОИ собственикът им няма да получава доходност. 

 

Автор: Марта Младенова

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки