Индия: Едва 30% от населението е застраховало своите домове

12 Август 2015 г.,zastrahovatel.com

 

 

В региона на Азия застрахователният пазар на Индия е на четвърто място по сключени застраховки,  като годишният премиен приход възлиза на 65 млрд. долара. Населението на Индия е над 1 млрд. души и страната е на 12-о място в света по БВП (брутен вътрешен продукт) на човек от населението. Независимо от това в Индия нивото на застраховане остава относително ниско. Така например на глава от населението застрахователната премия е само 54 долара. Страната се нарежда по този показател едва на 76-о място сред другите страни. А ако вземем съотношението на платените премии спрямо брутния вътрешен продукт, в Индия цифрата е 5,2% и тя се нарежда на 31-во място в света по този показател.

Един от особено ниските показатели е по отношение на имущественото застраховане. Повечето хора в страната са настроени пестеливо по отношение на застрахователните полици, отнасящи се до домовете им,  въпреки осъзнатата нужда от застраховане на имуществото им. При направено проучване, което обхваща някои от големите и част от по-малките индийски градове, става ясно, че  60% от анкетираните са собственици, а останалите 40% са наематели на жилищата,  като  75% от участниците в анкетата заявяват,  че жилищното застраховане е от съществено значение. Въпреки това едва 30 на сто от тях имат застраховка за своя дом или движимото имущество, се казва в доклада на проучването.

Потопът  и свлачищата в Джаму и Кашмир от миналата година, както и последните земетресения в Непал напомнят за това, че природните бедствия идват без предупреждение. 64 е процентът на собствениците на жилища, чиито домове са били частично, напълно разрушени или засегнати от земетресенията и другите природни катаклизми,  следвани от 28% засегнати от пожар, а пострадалите от кражби и обири са едва 8%. На какво обаче се дължат слабите данни от жилищното застраховане в една рискова страна? Причината се крие в невъзможността за лесно разбиране на застрахователните продукти и техните клаузи, които правят търсенето на този вид закрила по-скоро нежелана.

В извод от направената анкета става ясно, че повечето от участниците в нея, а вероятно и тези, преживели ужаса на последните природни бедствия  в региона, са знаели за жилищното застраховане като инструмент за управление на риска, но въпреки това не са били добре информирани за покритията, които предлагат различните видове жилищно- застрахователни продукти.

В последно време обаче на индийския застрахователен пазар има редица позитивни тенденции. В близките няколко години беше отменен държавният монопол върху застраховането и презастраховането. На чуждестранни инвеститори беше разрешено да притежават и управляват 40% от капитала на всички застрахователи. Беше отменено задължителното презастраховане в полза на държавни застрахователни компании. Подписани бяха и множество документи за намерение за привличане на чуждестранни застрахователни компании, с което да се разнообрази предлагането на застрахователни продукти, да се повиши застрахователната култура, а това да доведе и до повишаването на премийния приход.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки