ГЪРЦИЯ: Искат допълнителна застраховка на туристите

09 Януари 2015 г.,zastrahovatel.comСерията скандални фалити на руски туристически агенции през лятото на 2014 г. ядосаха южната ни съседка. По оценка на руското посолство в Гърция само преди седмица в Средиземноморието е имало над три хиляди руски туристи, които са били заложници на обявилите несъстоятелност туристически компанииSouthern Cross“ и „Солвекс“.

Атина възнамерява да бъде настойчива в искането си от следващия туристически сезон всички руски туристи да имат надеждни застраховки в международни компании.

В интервю за „Российской газетой“ председателят на Асоциацията на гръцките туристически компании (SETE) Андреас Андреадис съобщи, че вече се водят преговори между местните гръцки туроператори, Министерството на туризма в Гърция и руски длъжностни лица. Търсената договореност визира подобряването на механизмите за застрахователна защита на туристите, купуващи туристически пакети.

„За нас основният въпрос е как да осигурим допълнителна застрахователна защита при туристически пътувания в Гърция. Обикновеният турист може само да спечели, ако му бъде предоставена възможност да получи защита от международна реномирана застрахователна комапния. Надяваме се, че още от 2015 година руските туристи ще се радват на по-адекватна защита“, заявява председателят на SETE.
В началото на месеца руската компания „Турпомощь“ заяви, че организацията „ще изтегли“ 3600 руски почиващи, заминали с помощта на новоразорени туроператори. Шокиращата новина се отнасяше за хора, които почиват в Китай, Италия и Гърция, като хората се озоваха в незавидната ситуация, при която са нежелани в хотелите, а нямат билети за връщане у дома.

„Турпомощь“ е относително нова организация в сравнение с други подобни структури, които съществуват в Европа. Русия все още не е натрупала опит в тази област като например Великобритания или Германия, където застрахователите за туроператори работят в по-неформална обстановка. Например британската организация „ATOL“ в случай на фалит на организатора на пътуването поема почти всички разходи и загуби на обикновените туристи - от „A“ до „Z“, каза Андреас Андреадис.

Според него след серията фалити на туристически агенции в Русия е много важно да се възстанови доверието на руските туристи, че пътуването ще се проведе без проблеми и дори в случай на извънредна ситуация похарчените от тях пари ще бъдат върнати, а застрахователите ще контактуват директно с хотелите и авиокомпаниите.

Въпреки че в Гърция все още не могат точно да бъдат изчислени финансовите загуби, дължащи се на „спуканите туристически балони“ в Русия, вече е ясно, че 13-те разорени руски туристически оператори са оставили зад себе си милиони долари дългове. Към настоящия момент са потвърдени загуби в размер на 6,7 милиона евро, но тази цифра може да се окаже далеч от крайната. Анализатори прогнозират, че загубите от изминалия сезон ще се измерват в стотици милиони евро.

„Щетите са два вида. От една страна, това са дългове на вече почивали клиенти, за които не е платено. Тези щети се оценяват на няколко милиона евро. От друга страна, на Средиземноморието и в момента почиват хора, които вече са платили на туроператора, но парите няма да достигнат до хотелиерите“, каза още Андреадис.

Председателят на асоциацията на гръцките туристически компании заяви, че никой не трябва да забравя факта, че за разлика от практиката в други държави, където в аналогични трудни ситуации от хората се иска да плащат отново за хотелските си стаи или са гонени от своите места за настаняване, гръцката туристическа индустрия „влезе в положение“ на руските туристи.

„Бих искал да благодаря на всички хотели и туристически организации, както и на „Егейските авиолинии“, които показаха уважение към своите клиенти и повечето от тях направиха всичко възможно, за да могат хората да почиват в пълна безопасност и да бъдат върнати удома, дори и техните туристически пакети да не са платени. Това е най-добрата реклама, че Гърция представлява пазар с изключителни перспективи. Между гърците и руснаците има многовековна дружба. Руснаците обичат нашата страна и до 2021 година очакваме туристическият поток от тази страна да надхвърли 2,5 милиона руснаци. Днес не трябва да забравяме, че ще има утре“,заяви председателят на SETE.

Бъдещите отношения с Русия са наистина от голямо значение за гръцката туристическа индустрия, тъй като тази година браншът отбелязва рязък спад в броя на руските и украинските туристи. И ако броят на руските почиващи през сезон 2014 се оказа 1,2 милиона души, или с 20 процента по-малко от очакваното, то украинският туристически поток по очевидни причини е намалял с над 60 процента.

„Имаме големи загуби от отдръпването на руския и украинския пазар“, признава представител на гръцката туристическа индустрия. Според него Гърция отчита загуби и пропуснати ползи за тази година в размер на 300 милиона евро под формата на различни видове щети.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Основи на застраховането"
Йото Йотов, Боян Илиев, 2004
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006
orange_li
"Наръчник на застрователния посредник"
Христо Драганов Румен Гълъбинов, 2003