Азербайджанският застрахователен пазар вече е отворен

13 Октомври 2014 г.,zastrahovatel.com

 

Азербайджанските застрахователни компании трябва да се конкурират с чуждестранните дружества на вътрешния пазар. Това заяви министърът на финансите на тази страна Самир Шарифов.

По думите му застрахователният пазар на Азербайджан е отворен и чужди фирми могат да изберат да се присъединят към него.

"Нашите застрахователни компании вече е натрупали достатъчно опит и са квалифицирани. Те са в състояние да се конкурират с чуждестранни компании на вътрешния пазар", каза министърът.

Във връзка с това всички ограничения за участието на чужди капитали в застрахователния пазар на Азербайджан ще бъдат изцяло премахнати през 2017 г.

Според решение на Министерството на финансите ще бъдат направени необходимите изменения на правилата за изчисляване и определяне на дела на максимално допустимите стойности на чуждестранния капитал в обема на уставния капитал на азербайджанските застрахователни компании. Текстът на измененията вече е публикуван на интернет страницата на Министерство на финансите.

В момента делът на чуждестранните капитали в азербайджанската застрахователна индустрия не надвишава 10 на сто, а участието на чужд капитал в общия капитал на застрахователите е ограничено на 30 процента.

Съгласно измененията тази граница ще се отдръпне до 50% до първи януари 2015 г., а през 2015 г. - до 70 на сто. От януари 2016 г. прагът ще бъде 85 процента, а от началото на 2017 г. всички ограничения ще отпаднат.

В момента в Азербайджан има 28 застрахователни компании, а в пет от тях присъстват и чуждестранни капитали.

От най-големите международни играчи на пазара присъстват AIG Insurance (сега „Чартис“), AXA, Miracle Insurance and Financial Group, Basak, Glencarron Group Limited. Интерес към азербайджанския застрахователен пазар показва и словенският презастраховател Sava Re, германската застрахователна компания Munich Re, както и руските „Росгосстрах“ и „РОСНО“.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Анализ на дейността на застрахователното дружество"
проф.д.ик.н Христо Драганов, проф.д.ик.н Марин Ней, 1999
orange_li
"Основи на презастраховането"
Радослав Габровски, 1998
orange_li