Презастраховането поевтинява рязко

22 Юли 2014 г.,zastrahovatel.com

 

 

Вълната капитал, която инвеститорите наливат към презастрахователния сектор, започна да се отразява на цените на полиците, като първичните застрахователи могат да очакват рязък спад на разходите си по трансфер на риска, отбелязва финансовото издание The Financial Times.

Според водещи брокерски къщи презастрахователните полици поевтиняват с между 15 и 20 на сто при сезона за годишното им подновяване.

От месеци институционалните играчи на капиталовите пазари, като пенсионните фондове, насочват средства към сектора поради ниската възвръщаемост от други вложения с фискирана доходност. Към момента те са влели достатъчно средства, за да се посрещнат искове на стойност $50 млрд.

Засега интересът е фокусиран най-вече върху тези презастрахователни сфери, в които е най-лесно да бъде изчислен рискът – като природните катастрофи, включително ураганите.

Феноменът доведе до историческа промяна както в традиционното презастраховане, така и в начина на издаване на свързаните със застраховането ценни книжа, като катастрофичните облигации.

Според Джеймс Викърс, президент на Willis Re International, тенденцията е едва в началото си и тя ще засегне и други сфери на бизнеса, като отговорност към трети лица.

„В първото тримесечие на годината хипотезите станаха реалност” – коментира той.

През пролетния сезон на подновяване на презастрахователните договори са били преразгледани полици за над $2.5 млрд. Доминират азиатските пазари, включително Япония и Южна Корея.

Според доклада на Willis Re понижение на цените се наблюдава „при почти всички презастрахователни класове и в почти всички географски региони”.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Управление на риска"
Христо Драганов, 2003
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,