Хакерските атаки скочиха в Топ 3 на най-опасните рискове

26 Март 2014 г.,zastrahovatel.com

 


Застраховка срещу хакери се превръща във все по-нужен продукт. Нараства броят на компаниите, които търсят начини да редуцират вредите, нанасяни от хакерите.

Изтичането на поверителни данни за 70 милиона клиенти на американския застрахователен брокер Target отново повдигна въпроса за това как компаниите могат да сведат до минимум потенциалните вреди от хакерски атаки.

Днес само една трета от американските компании имат застраховка срещу кибератака.

Развитието на този сегмент в застраховането за момента се спъва в непреодолимо препятствие – твърде високата цена на риска, а съответно и на полицата.

Ниско проникване – широки перспективи 

 

В САЩ около 31 % от фирмите имат застраховка срещу кибератаки.

„Това е един недоразвит пазар. Рисковете все още не са напълно определени. Информацията, която може да се използва от застрахователните компании, е твърде оскъдна, за да се прецени с точност степента на риска“, това заявява заместник-председателят на  AIG Карл Шимек.  „Въпреки тези трудности този сектор се развива активно“, добавя Шимек.

AIG е изчислила, че през изминалата година продажбите на този вид застраховка са се увеличили с 30%.

„Вече се наблюдава значително увеличение", заявява Трейси Грела, началник на отдела по киберрискове в AIG, пред The Financial Times.

Общо в САЩ сега има около 30 застрахователни компании, които продават полици за киберзащита, докато в Европа те са по-малко от дузина, сочат експертите и допълват, че брутните записани премии в този сектор през изминалата година са били размер на 1,6 милиарда долара.

 

Рискът се катери нагоре


Днес компаниите са все по-заинтересовани да притежават такава застраховка поради рязкото покачване на броя на кибератаките и кражбата на информация.

Показателен е фактът, че в списъка на най-опасните рискове през 2013 г. Lloyd поставя кибератаките на трето място. Само допреди година този вид заплаха за бизнеса се нареждаше едва на 12-о място.

В края на миналата година хакерите успяха да откраднат данните на 70 милиона клиенти на Target, който е третият по големина брокер в Съединените щати.

Според предварителните оценки изтичането може да струва на компанията стотици милиони долари. В резултат на атаката банки, като Citibank и JP Morgan Chase, бяха принудени да започнат подмяна на картите си.

В края на декември изтекоха и данни за 4,6 милиона сметки на клиенти, използвали услугата Snapchat . Според изследване на Ponemon Institute хакерството струва на компанията 5,4 милиона долара.

Везната на цената още се люлее

 

В същото време  много представители на бизнеса, особено на малки и средни предприятия, считат цената на застраховката срещу хакери за твърде висока. Тя твърде често може дори да надвишава 1 000 000 долара. Някои клиенти казват, че няма смисъл да се купува толкова скъпа застраховка, след като в случай на инцидент обезщетението все пак няма да покрие повечето от разходите.

Така според рисковия мениджър Джон Евклид Хак по-добре е да не се инвестира в покупката на полица, а в изграждане на стабилна собствена IT-инфраструктура.

„Още повече че застрахователите често изискват от компаниите подробна информация за цялата IT-инфраструктура и протоколите за сигурност, а предоставянето на тази информация отнема много време и средства“, добавя Хак.

Въпреки това застрахователите вече предприемат стъпки за опростяване на полиците за киберрискове. Така на пазара вече има стандартни опции за застраховане при закупуване на техническо оборудване, като сървъри например.
 

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки