Таланкс реализира значителен ръст на премиите

16 Август 2013 г.,zastrahovatel.com

 

 

Брутен премиен приход през първата половина на 2013: 15,0 млрд. евро (+10%)

Значителен ръст на премиите в чужбина благодарение на аквизициите в Полша

Второто тримесечие засегнато от щети от природни бедствия

Щетите от наводнения в размер на 232 млн. евро са в рамките на очакваното

EBIT: 1,0 млрд. евро (+19%)

Нетна печалба на Групата: 407 млн. евро (+15%)

Очаквана нетна печалба на Групата за цялата година от 700 млн. евро

Групата Таланкс продължи да реализира значителен ръст през първата половина на 2013 г., увеличавайки нетната си печалба независимо от тежестта на големи щети като тези от опустошителното наводнение в Централна Европа. Аквизициите в Полша и органичният растеж допринесоха за доброто развитие в сегмента на застраховането на частни лица и фирми в чужбина, докато сегментът на застраховане на частни лица и фирми в Германия имаше лек ръст. Индустриалните линии увеличиха брутната записана премия, въпреки че значителен брой големи щети доведе до спад в нетната печалба на Групата. Презастрахователният бизнес като цяло имаше добро развитие.

Брутните записани премии на групата Таланкс нарастнаха с 10% до 15,0 (13,6) млрд. евро за периода от 1 януари до 30 юни 2013 г. спрямо същия период на миналата година. Като се вземе предвид ефектът на обменните курсове, ръстът е 11%. Отчитайки ефекта на аквизициите, беше постигнат ръст от 6%. Подписваческият резултат падна с 5% до -730 (-695) млн. евро. Нетният инвестиционен приход обаче нарастна със 7% до 1,9 (1,7) млрд. евро, отчасти дължейки се на извънреден приход от продажба. Оперативната печалба EBIT нарастна до 1,0 (0,9) млрд. евро, а нетната печалба на Групата отбеляза ръст от 15%, достигайки 407 (353) млн. евро. Печалбата на акция е в размер на 1,61 (1,69) евро. Комбинираната квота се подобри до 96,0% (98,0%).

„Първата половина на годината беше белязана от добър растеж и от печалбите от намаляването на дела ни в Swiss Life Holding, както и от големи щети, особено тези, причинени от тежкото наводнение в Централна Европа. Общата тежест за Групата от това събитие е в рамките на очакваното – под 250 млн. евро,” каза Херберт К. Хаас, Председател на Управителния съвет на Таланкс АД. „Като цяло преобладават положителните ефекти, така че сме предпазливо оптимистични, че ще успеем да постигнем нетна печалба на Групата след данъци от около 700 млн. евро за 2013 г. Това показва, че интеграцията на нашите аквизиции в Полша и деверсифицираният ни бизнес модел имат постоянен ефект. Тази прогноза предполага, че всички бъдещи големи щети ще бъдат в рамките на планираното и че няма да има сътресения на валутния и капиталовия пазар.”Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки