САЩ: Взрив в завод разтърси представите за бизнес риск

17 Юли 2013 г.,zastrahovatel.com

 

 

Заводът за торове в Тексас, който се взриви, е бил  застрахован за един милион долара, а щетите се оценяват на 100 милиона долара. Това заяви адвокатът на пострадалите ранени Ранди Робъртс за изданието Dallas Morning News.

Според юриста финансово-застрахователната политика на компанията е съвършено неадекватна. Той бе категоричен, че „един милион долара са незначителна сума (застрахователна – бел. ред.) за този вид опасни дейности“.

Председателят на УС на застрахователната компания United States Fire Insurance в Мористаун потвърди тези данни. Според него е притеснително, че от заводи от този тип законът не изисква застраховане на отговорности, даже ако предприятието работи с опасни материали.

От офиса на регулаторния застрахователен орган на щата съобщиха, че по техни данни щетите, причинени от взрива, се оценяват на 100 млн. долара, което „значително превишава“ размера на застрахователното покритие на завода.

Нощта на 17 срещу 18 април в торовия завод в град Уест, Тексас – САЩ, избухва пожар. 18 минути след началото му следва взрив. Експлозията оставя след себе си 27-метров кратер. В резултат 14 души бяха убити, а над 200 – ранени. Сградата на предприятието е напълно унищожена, но силно разрушени от катастрофата са и намиращите се в близост училище и дом за възрастни хора, засегнати са сериозно и стотици други домове. В хода на битката със стихията, плод на човешка грешка, са били евакуирани местните жители, което също се „пише на сметката“ на безотговорния завод. Следствените органи разследват и възможността за умишлен палеж, предизвикал трагедията.

Марк Хана, представител на Съвета по застраховане в Тексас, заяви, че общият размер на щетите се изчислява въз основа на броя на разрушените домове, увреденото имущество и разходите за евакуация на жителите. Изчислено е, че са пострадали най-малко 140 къщи. Много семейства са се преместили в близките градове  Уако и Хилсбъро.

Вече са задействани съдебните дирения срещу собственика на завода, а ищци са четири застрахователни компании, които искат  парична компенсация за своите клиенти, чиито домове са били унищожени при взрива. Отделно дело е завела и жителката на град Уест Андреа Джоунс Гутиерес, която иска обезщетение в размер на 1 млн. долара.

Компанията Adair Grain, която е собственик на предприятието, е обвинявана в небрежност и неспазване на мерките за безопасност. Според ищците именно това са причините, довели до трагедията.

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Икономика на застраховането"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
orange_li
"Основи на застраховането"
Йото Йотов, Боян Илиев, 2004