„Водачът мислител“ - пет пъти по-опасен от „дърдоркото“

13 Юни 2013 г.,zastrahovatel.com


Главна причина за ПТП със смъртоносен изход е „вглъбеният шофьор“, а не разговарящият по мобилен телефон. До такъв извод са стигнали застрахователни аналитици. Призовавайки водачите повече да внимават и по-малко да се разсейват, те отбелязват, че мобилните устройства далеч не са единственото, което може да ни навреди често фатално.

Специалистите от застрахователната компания Erie Insurance Group в САЩ са достигнали до изненадващи заключения, анализирайки достъпната статистика на пътнотранспортните произшествия в Съединените щати.

Според техните данни „водачът мислител“  е точно пет пъти по-опасен от „водача дърдорко“: вглъбеният в мислите си човек зад волана е причина за трагичните злополуки в 62% от случаите, а мобилният телефон е в дъното на едва 12% от катастрофите.

При всяка десета авария със смъртен изход има разсейване на вниманието от процеса на управление на автомобила, като в списъка на факторите, довели до това, са домашни любимци, хранене зад волана и излишни разговори. Освен това, както отбелязват застрахователите, почти половината водачи на възраст от 18- до 29- годишна възраст активно „сърфират“ в интернет, като съвместяват този процес с управление на автомобила.
Американските застрахователни компании  редовно призовават водачите да бъдат фокусирани и съсредоточени в процеса на шофиране.

Данните от проведено изследване на фондацията „AAA Foundation for Traffic Safety“ сочат, че от общо 1095 респонденти 421 считат, че основната причина за пътни инциденти е лошата дисциплина на водачите, 98 от тях обвиняват лошата организация на движението, а 121 са на мнение, че причината е в лошото състояние на пътищата и улиците. Други 14 души считат, че вина за катастрофите има основно лошото техническо състояние на транспортните средства в САЩ, а вината на „недисциплинираните пешеходци“ прехвърлят 196 души. Държавната автомобилна инспекция и слабата й работа са посочили като основна причина за инцидентите на пътя 121 души, а недостатъчното ниво на подготовка на водачите е от решаващо значение за пътните злополуки за 124 от респондентите в изследването. Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки