Ръст на сливанията и поглъщанията в Европа

24 Април 2013 г.,zastrahovatel.com

 

 

Обемът на сделките по сливания и поглъщания (M&A) във финансовия сектор на европейския пазар през 2012 година е нараснал с 35% до 51 млрд. евро. Тези данни бяха огласени в обзора на PricewaterhouseCoopers (PwC).

Въпреки че PwC обръща внимание, че този ръст се дължи преди всичко на резултатите от пет големи сливания. Ако се изключат тези сделки, то общата стойност на сделките в частния сектор през 2012 година ще бъде 30,9 млрд. евро, което е със 7 процента по-малко от нивото през 2011 година. Това е най-ниският резултат, регистриран за всичките 10 години, през които PricewaterhouseCoopers провеждат това изследване. Обемът на сделките в частния сектор през 2012 година е бил едва 15 процента от данните по същия показател през 2007 година.

Аналитиците на PricewaterhouseCoopers отбелязват също съществен ръст на активността на европейския пазар в областта на M&A сделките във финансовия сектор в четвъртото тримесечие на 2012 година. Така общият обем на сделките за дадения период е нараснал с 42 процента до 18,3 млрд. евро, като за третото тримесечие този показател е бил 10,5 млрд. евро. В четвъртото тримесечие на 2011 година стойността на сделките е била 16,3 млрд. евро, което е ръст от 11 процента.

През 2012 година големите сделки в частния банков сектор са включвали редица международни придобивания. Този факт показва, че процесът на финансово заздравяване във финансовия сектор продължава да предоставя на повече силни участници на пазара възможност за диверсификация, укрепване на мащаба или излизане на нови пазари. През изминалата година подобни процеси са се наблюдавали под формата на нова вълна от консолидации в европейските банки и корпорации. В банковата област продължава продажбата на непрофилирани активи.

В сектора на застрахователните услуги и управлението на активи имаше малко крупни сделки, въпреки че се наблюдава високо ниво на активност. В контраст с обема на сделките, които са станали като последствие на процеса на финансово оздравяване на банковата сфера, общата стойност на сделките в застрахователния сектор се понижава вече три поредни години (с 52 процента до 4,3 млрд. евро).Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006
orange_li
"Застрахователният пазар"
Диана Иванова, Ивайло Иванов,
orange_li