50 000 автомобила с българска регистрация се движат без „Гражданска отговорност” и „Зелена карта” в Румъния

11 Февруари 2013 г.,zastrahovatel.com

                 ;       

Докато държавните институции нехаят, бандити трупат милиони от фалшиви застраховки

 

 

          

България е страната на големите контрасти. Докато едни хора умират от глад в буквалния смисъл, други стават „барони”. Естествено, не като заработват парите си, а с далавери и измами.

Престъпният свят винаги реагира с „една стъпка” напред и си подготвя резервен вариант. Той може да надхитри дори автоматизирана система; може да излезе извън пределите на страната, за да произвежда фалшиви документи чак в Китай.

Както информира bTV, на пункта Видин-Калафат  е бил задържан от румънските граничари български гражданин в опит да внесе в страната стотици фалшифицирани документи за автомобили, регистрирани в България (сертификати „Зелена карта”, формуляри и лепенки за технически прегледи). Установено е, че българинът трябвало да ги предаде на румънски гражданин. Документите са иззети, а срещу българина е образувано наказателно производство за съучастие във фалшифициране.

На същия ден, но на друг граничен пункт между Румъния и България - Бекет, служителите спрели двама румънци, представили фалшифицирани документи за шофираните от тях автомобили, регистрирани в България.

 

 

Отново става дума за прословутия „румънски казус”, от който още от края на 2009 г. до  днес се „опариха” почти всички български застрахователи, които продават задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, както и сертификат „Зелена карта”. По последни данни в Румъния има около 100 000 автомобила с български регистрационни табели заради високата такса за първа регистрация там, от които най-малко 50 000 са без застраховки „Гражданска отговорност” и сертификат  „Зелена карта”.

Журналистическо разследване „Малки и големи екшъни на тема „Гражданска отговорност“ във в. „Застраховател прес” през м. февруари м.г. установи, че на граничните пунктове , както и в градовете Русе, Силистра и Добрич, а по-рядко и в други крайдунавски градове, във Варна и дори във Велико Търново съществува престъпна мрежа за издаване на фалшиви полици. Установихме, че автоматизираната система за електронна полица ЕИСОУКР дава възможност за това. Тогава очаквахме да се намеси Националната служба за сигурност и Дирекцията за финансово разузнаване. Какво се промени за една година?

„Нашата асоциация направи в края на 2012 г. разследване по случая и установи, че част от застрахователните компании успяха да игнорират този проблем - споделя Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност (АЗС). - Те не са го решили, но повишиха премиите до 1000 лв. - 1300 лв. специално за румънските граждани, които идват тук, за да регистрират своите автомобили. Но това не беше достатъчно, защото мрежата от престъпници непрекъснато се променя и „еволюира” в своите действия. Разследването ни установи, че т. нар. „румънски казус” не само, че не е разрешен, а дори има ново развитие. В България вече се регистрират фирми на румънски граждани (по-точно роми). Тези фирми притежават по 200-300 автомобила, които получават българска регистрация в КАТ - Русе и после поемат зад граница. Понеже фирмите са на румънци, те не могат да бъдат издирени от Националната агенция по приходите. Нещо повече, в град Добрич се опитаха да осъдят българска гражданка, на чието имe имаше регистрирани неколкостотин автомобила. Съдът там се произнесе не в опит за измама, а квалифицира деянието като заблуда, която се наказва само с минимална условна присъда. Какъв по-добър пример може да се даде за престъпната мрежа: че тя може да оперира безнаказано?! Те могат да регистрират не по 200, а по 700-800 автомобила без данъци към НАП под благовидния предлог, че се прави услуга на румънските граждани.”

Завъртането в „омагьосания кръг” е пълно

„Фирмата „Х”  се регистрира от румънски ром в България - обяснява Юрий Тодоров. -  Той внася 100-300 автомобила в България, които се регистрират в КАТ, и  на място им се прави застраховка. Регистраторите всъщност се занимават и със застраховане като брокери. В самата сграда на КАТ се извършват и застраховките на румънските коли. Неофициално се знае, че офисът е нает от  застрахователен брокер – фирма, зад която стои личност от крими средите и която е основен играч и регистратор.“ 

„В КАТ, град Русе, където се получава българска регистрация на румънските автомобили с подадена писмена декларация от фирмата на румънеца, в талона се вписва  и името на румънския гражданин като ползвател на автомобила. Това се прави, без да има договор за покупка, за лизинг, за роднински връзки , това, че румънецът е служител на фирмата или има трудов договор. Напротив, дори българските служители на КАТ се оправдават, че за румънските власти е важно да знаят истинския притежател на возилото. Оказва се, че на практика за КАТ всеки може да запише всекиго без никакво правно основание в талона. Достатъчно е само да декларира, че иска да го запише“, обяснява Тодоров.

Още преди една година АЗС е разпространила сред застрахователите (макар и доста непълен) списък с „румънски” фирми и лица с притежание на около 5000 автомобила, за които те правят регистрация тук. Според Юрий Тодоров този списък е твърде остарял и непълен, всъщност фирмите и лицата са много повече. Попадналите в „черния списък” не могат да си купят полици в България. И това се превръща в рerpetum mobile. Докато застрахователят разбере, че е продал полица на „неточните лица”, фирмата се закрива. На нейно място се появява друга и автомобилите вече се застраховат от нейно име. Така в Русе и в Добрич постоянно се регистрират нови и нови румънски фирми. Всички регистратори регистрират на една фирма по неколкостотин автомобила, докато се разбере от застрахователите, че тя е румънска, и веднага след това за няколко дни напълват следващата. Така застрахователите винаги са след измамниците. Истината е, че месечно в България между 3000 и 5000 автомобила на румънски граждани получават български регистрационен номер. Така в  Румъния, както и в трети страни се движат вече около 80 000 - 100 000 такива возила.

По принцип застрахователите се обединиха около решението да не продават полици на румънци, дори и с премии от над 1000 лв. Но според Юрий Тодоров има една застрахователна компания, която им продава полици „Гражданска отговорност” съвсем свободно, като по този начин увеличава приходите си неимоверно, но, разбира се, и рискът е по-голям. Въпрос на актюерски анализи, ще отговорят застрахователите.Румънците обаче вече не искат да плащат по 1000 лв. за „Гражданска отговорност” и затова преминават към разсрочено плащане на полицата. Плаща се само първата вноска и се забравят останалите. В същото време те си взимат и сертификат „Зелена карта”, но той престава да е валиден след като „Гражданска отговорност” не е валидна. Така 75% от автомобилите, които се движат в Румъния, на практика са без застраховки. Това прави най-малко 50 000 автомобила.

Рискът за българската държава става огромен. Защото, ако  румънският шофьор предизвика пътнотранспортно произшествие в Румъния или друга европейска страна, по силата на направената у нас „Гражданска отговорност” и сертификата „Зелена карта” ще бъде търсен българският застраховател или НББАЗ, защото регистрацията на автомобила е българска.

Какъв е „номерът” с фалшивите полици и сертификати

Освен всичко казано дотук, „румънците” ще ни излезнат солено, защото вече престъпната мрежа се мобилизира да „внася” от Изток и фалшиви полици. Те привличат румънските автомобилисти, защото сега могат да платят за застраховката по 150 евро.

Допреди година се смяташе, че само полицата „Гражданска отговорност” не е защитена от евентуални фалшификации, защото представлява принтван лист хартия без мокър печат.  Надеждата за по-трудно фалшифициране беше в стикера и контролния талон, които са неразделна част от полицата. Сертификатът „Зелена карта” е защитен с холограми и там фалшификациите са много трудни, защото се раздават под отчет и се знае всяко лице, което я приема и издава.

Сега екип на в. „Застраховател прес” дори успя да докосне фалшива „Зелена карта”. Само специалистът обаче може да установи, че хартията е по-тънка; да забележи леките нюанси в цветовете на печата, както и несъответствието между кода на застрахователя, номера на сертификата и името на компанията издател. На практика на фалшивия сертификат беше отпечатан кодът на застрахователна компания Х, номера на застрахователна компания Y, а на издател беше посочена компания Z. Видяхме и фалшификати на стикер и контролен талон.    

На каква цена се продава „фалшивката”? Комплектът „Гражданска отговорност” и „Зелена карта” се продава между 35-50 евро, за максимум до 70 евро за „брокера“. По непотвърдена информация фалшивите документи се изработват в Китай, при което един брой от книжния носител на сертификат „Зелена карта” струва от 1.50 евро до 2 евро. А той ги продава на цена каквато си иска. Така печалбата  е огромна.

Според Юрий Тодоров фалшивите документи пристигат от Китай в България, после пътуват за Румъния, а разпределителният център се намира в Букурещ. После тези фалшиви книжни носители се връщат в България, за да влязат в употреба.

„Има български брокери, които са предоставили достъп чрез паролите си до Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска, в т.ч. за издаване на задължителните полици „Гражданска отговорност” на автомобилистите и „Злополука” на пътниците, на свои „колеги“, които работят на границата, но от румънската страна, и там извършват застраховане - твърди Юрий Тодоров. - Много просто е да се разбере кои са тези български брокери - а именно тези, които работят с Румъния, а те въобще не са малко .”

От друга страна, измамените румънци са чисти пред закона и нямат вина, че са си купили фалшиви документи. Цялата тежест на вината пада върху българската държава. Измамата е извършена за сметка на нашия застрахователен пазар.

Информацията за фалшивите сертификати „Зелена карта” провокира реакция от страна на българския застрахователен пазар. Една компания вече затегна режима при издаване на сертификата „Зелена карта”. Ако досега беше достатъчно да се изпрати на посочен от застрахователя e-mail сканирано копие на дубликата за архив, предназначен за отчет пред застрахователя, то сега застрахователната компания изисква сканирано копие на всички части на сертификата - лице и гръб плюс дубликата за архив. Към отчета от застрахователната компания изискват да се приложи и разпечатка на предварително изпратените сканирани копия по e-mail. Дали и други компании ще последват примера й, предстои да видим...  

Как се действа на пунктовете на КАТ

Идват за регистрация два автомобила с румънци. Издават се полици „Гражданска отговорност” и на двата автомобила. Веднага след като приберат парите им, след около час-два анулират полицата на единия автомобил. Междувременно се издава и сертификат „Зелена карта”, защото на румънците им е необходим. Това е особено опасно за нашето НББАЗ. Има регистрирани произшествия, причинени от румънци с български полици, в Австрия, Чехия, Италия и това е доста сериозен финансов проблем, защото при тези случаи има и загинали хора.

Как се прави измамата със сертификата? Сертификатът „Зелена карта” има 4 отрязъка. Първите два се оставят на единия автомобил, на който е решено да не се анулира полицата. Другите два отрязъка се пишат на името на водача на втория автомобил с анулираната полица „Гражданска отговорност”. Много често той изобщо не подозира, че полицата му е анулирана, а и не може да чете на български език и не е наясно със ситуацията. По тази причина дори не е в състояние да провери в българската информационна система дали има реално съществуваща застраховка. В същото време брокерът си прибира парите от анулираната полица. От подобни операции измамникът - застрахователен брокер - само за три месеца става милионер!

За съжаление съгласно условията на Съвета на бюрата при извършено произшествие от същия водач, независимо че става дума за фалшиф отрязък, щом сертификатът „Зелена карта” е български, НББАЗ и Гаранционният фонд са длъжни да изплатят обезщетенията, независимо в коя държава са станали и независимо за каква стойност и в каква валута са.

Застрахователният пазар може да бъде доведен до фалит

 „Няколко български застрахователни компании от НББАЗ изплатиха голяма част от щетите, заведени към нас, по вина на подобни румънски водачи, причинили пътнотранспортни произшествия. Доскоро имаше и други претенции за големи щети в НББАЗ, които бюрото отказваше да изплати, защото част от застрахователните компании бяха прекратили полиците на румънците“ - си припомня Юрий Тодоров. Според него достатъчно е само 20 или 30 сертификата „Зелена карта” с щети за по 1 000 000 евро да предизвикат пълно фиаско и фалит на някоя компания.

Има ли възможни противодействия и в каква посока да се извършат

На теория Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска помага да се прекратят измамите и да се осигури бърза и точна информация за потребителите, сключили задължителната полица „Гражданска отговорност”. На практика обаче не става така. Всяка полица, веднъж регистрирана в системата като продадена, може да бъде анулирана безпроблемно. Според Юрий Тодоров ЕИСОУКР създава прекрасни възможности за измами. Най-големият недостатък на системата е, че от момента на издаването на полицата до нейното анулиране  междувременно може да бъде разпечатан неанулиран екземпляр. Той се предава на клиента, а системата не отчита неговото разпечатване, издаване и т.н. Всеки измамник с парола може да се обогати за сметка на нищо неподозиращи честни клиенти, като им издаде анулирани полици. Системата би трябвало автоматично да отчита и да сигнализира, ако се издават полици „Гражданска отговорност” за повече от 4 или 5 автомобила, собственост на една и съща фирма, в рамките на един ден.  Това би показало, че тази фирма е на румънски гражданин.

Второто решение е по-трудно и трябва да бъде обсъдено детайлно.  Дали не трябва да се въведе задължително изискване с отчитане на полицата  по „Гражданска отговорност“ да се прилага и големият контролен талон на автомобила. Така веднага ще се вижда, че автомобилът е на румънец и съответно събраната премия по застраховката е като за български гражданин. Така ще се пресекат сегашните прикрития на регистраторите, смята Юрий Тодоров.

Безспорно е, че значителен принос за намалелия обхват имат и тези румънски коли, които ще карат без застраховка. Ето и предложение за повишаване на обхвата:

„КФН и Гаранционният фонд отдавна се чудят как да решат проблема. Само с раздаване на таблети няма да стане. По тази логика да ги раздадем и на румънските полицаи“ - предлага Юрий Тодоров. „Въпросът трябва да се реши законодателно със забрана за сключването на нова застраховка „Гражданска отговорност” за автомобил, който има неизплатени преди това вноски по предходни полици „Гражданска отговорност”.  Първо да се изплатят висящите задължения и после системата да може да му издаде нова полица. Може би така прословутият непрестанно спадащ обхват по „Гражданска отговорност” ще се регулира. За целта трябва да се преработи системата ЕИСОУКР и тя да не може да издава полица, докато не са въведени всички платени и стари вноски. Учудващо е, че тези, които са задавали параметрите за изработка на системата, не са предвидили колко много пропуски и измами могат да се правят“, смята Тодоров. „От друга страна, МВР също  е длъжник. Време е т. нар. регистратори да бъдат изгонени от двора на КАТ, Русе, което те са превърнали в бащиния. Стига да искат, с административни мерки и принуда могат много лесно да ти изгонят. Къде с бюрократични пречки - нотариални пълномощни за всеки автомобил поотделно, къде с постоянни проверки на документите, лично явяване на вписваните упълномощени румънци и т.н. Ако някой от читателите ви не знае, то територията на КАТ е територия на поделение на МВР и за реда и допуска в него има пропускателен режим, който просто трябва да се спазва. Да не говорим, че търговска дейност по продажба на полици и други услуги на територията му е забранена“, уточнява Юрий Тодоров.

Екип на в. „Застраховател прес”Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки