Жените шофьори изпревариха мъжете в САЩ

11 Януари 2013 г.,zastrahovatel.com

 

 

Броят на жените, получили шофьорски книжки в САЩ, за пръв път превиши броя на мъжете и експертите очакват, че изменението на дългосрочния тренд ще има сериозни икономически последствия, като ще се отрази положително върху безопасността на пътното движение, предава Associated Press.

По данни на Института за изследване на транспорта  (ATRI) на Мичиганския унивеситет делът на подрастващите и младежите от двата пола, които имат удостоверения за управление на МПС, рязко е намалял през периода 1995 до 2010 год., като сред мъжете спадът е бил много по-изразен.

Така за 15 години броят на мъжете водачи на възраст между 25 и 29 години се е понижил с 10,6%, а на жените – с 4,7%. Ако новата тенденция се съхрани, разликата в идните години ще се увеличава още повече.

По данни на Associated Press броят на мъжете зад волана в САЩ винаги е бил по-голям от  броя на жените водачи още от момента на първия произведен автомобил модел Ford Model T през 1908 година.

През 1950 година по-малко от половината пълнолетни дами са имали шофьорска книжка. През 1995 година разривът малко се намалява - 89,2 млн. мъже и 87,4 млн. жени, като при това във възрастовата група на жените над 70 години шофьорките са били повече.

През 2010 година автомобилистките са били 105,7 млн., а мъжете зад волана - 104,3 млн.

„Изменението на показателите в половото разпределение ще окаже съществено влияние на обема и характера на търсенето на автомобили, потреблението на гориво и безопасността на пътищата“, счита един от авторите на изследването Майкъл Сайвек, специалист по експериментална психология.

По думите му жените предпочитат по-компактни, безопасни и икономични автомобили. Те са склонни да прекарват по-малко време зад волана, а броят на авариите, съпоставени с изминатите километри, при жените е по-малък, отколкото при мъжете, показват резултатите от изследванията.

М. Сайвек смята, че понижаването на популярността на шофирането сред младите хора, особено сред младежите, може частично да се обясни с ръста на използването на интернет. Предходно изследване на ATRI, излязло по-рано тази година, показа, че в държави с по-висок процент на проникване на интернет-потреблението издадените шофьорски книжки във възрастовата група от 15 до 19 години и от 20 до 29 години водачите са по-малко.

Колегите на М. Сайвек предполагат, че разпространението на телекомуникациите и новите технологии влияе пряко на понижаването на потреблението на автомобили. Да четеш СМС-и, да гледаш видео или да работиш на ноутбук е много по-удобно и безопасно в автобус, отколкото в личен автомобил.

„Излизаме от модела на общество, в което автомобилът е фетиш. Днешната младеж израсна на задните седалки на автомобилите, забила нос в клавишите, докато родителите им непрестанно се караха. Никаква романтика!“- заявява аналитикът на тенденциите в развитието на транспортния сектор Нанси Макгакин.

По нейно мнение техническата сложност на съвременния автомобил, затрудняваща индивидуалното обучение, също спира младежите да се превърнат във водачи.

Н. Макгакин обръща внимание и на икономическите причини: високо ниво на безработицата в сегмента от 16 до 24 години, както и значителна стойност на автомобилните застраховки.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки