От застраховки не се спестява

30 Октомври 2012 г.,zastrahovatel.com
Мартин Димитров, председател на Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм към 41 народно събрание

Монополите намаляват икономическата свобода

 

            С Мартин Димитров разговаряха Гергана Иванова и Васимир Радулов

 

             

 

            - Господин Димитров, започваме разговора си с вас в началото на парламентарния сезон, който е и последен за 41 народно събрание като председател на Комисията по икономическа  политика, енергетика и туризъм в парламента. Как оценявате работата на комисията и вашата конкретно като неин председател? Бихте ли ни казали какъв е настоящият дневен ред на комисията?

            - Доста неща свършихме. Искаше ми се да свършим още много, но според обстоятелствата и ситуацията това беше максимално възможното. Един от най-големите ни успехи е спирането на проекта за АЕЦ „Белене“. Проект, който щеше да съсипе цялостно българската икономика. Предприехме и решителни стъпки за повече прозрачност в дейността. На заседанията на комисията присъстват различни гости, организираме дебати с часове, опитваме се да оценяваме въздействието на законодателството още преди неговото приемане.

            Сред най-важните точки в дневния ни ред бих отбелязал предстоящото приемане на Закона за туризма, с който се въвежда повече ред в отрасъла. Такъв проект отдавна трябваше да се приеме. Имаме и два законопроекта за подобряване защитата на конкуренцията в България. Единият защитава малкия бизнес от големите вериги, които го унищожават. Той е внесен от нас - от Синята коалиция, ГЕРБ, БСП и ДПС, което е прецедент. На практика основните партии се опитват заедно да решат такъв сложен проблем. Имаме и друг законопроект, който е само на Синята коалиция, с който даваме дефиниция на монопол, как се определя, какви мерки могат да бъдат взети, което за нас е изключително важно. Предстоят ни много сериозни дебати и за цената на тока. Както знаете, беше наложена допълнителна такса. В момента изборът е или допълнителна такса, или по-висока цена на тока. Ако трябва да избирам между двете, аз избирам таксата, защото по-високата цена на тока ще рефлектира върху целия бизнес и върху всички граждани. Предстои ни да гледаме „Южен поток“, новия договор за доставка на природен газ с „Газпром“. Имам неофициално споразумение с правителството всичко, преди да се приеме, първо да минава през комисия, което е нов подход. Определено има напредък, въпреки че аз никога не съм спестявал критиката си към кабинета, който не успя да проведе необходимата политика за раздвижване на икономиката, което се вижда от нивото на безработицата, от размера на доходите, дори от състоянието на застрахователния пазар.

 

            - С наближаване на края на годината влизаме в т. нар. „бюджетен период“, време когато се обсъжда, гласува и приема Законът за държавния бюджет на Република България. Ще бъдете ли по-щедри в новата бюджетна рамка на страната и ще успеят ли депутатите да се споразумеят за едни разумни и оптимални параметри?

            - Разбира се, че популистки разходи има и ще има, така както е било при всяко правителство или при повечето правителства в края на мандата. Ако решиш да увеличиш пенсиите, направи го в началото на годината. Какво е това предизборно увеличение - от 1 април?  Има и други популистки разходи, които могат да объркат сметките в тази ситуация на тънък лед.         

 

            - В новото издание на изготвяния от канадския институт Fraser годишен доклад „Икономическа свобода по света“, в който през 2012 г. са включени 144 държави страната ни отстъпва с пет места, от 40-то на 45-то място. На какво според вас се дължи тази констатация?

            - В последно време има една нова тенденция в мандата на този кабинет, тенденция на развилнели се монополи, което намалява икономическата свобода. На практика монополите започнаха да усложняват конкуренцията.

            На застрахователния пазар например работят множество компании, изборът на продукти също е голям, което сваля цените. Ако отидете да направите застраховка за автомобила си във Франция ще ви поискат няколко пъти повече отколкото в България. Тук благодарение на конкуренцията цената е ниска.

           

            - След като за 2010 г. американската неправителствена организация „Фрийдъм  хаус“ отчете, че България е направила крачка назад в равнището на демокрацията си, за миналата година констатира „застой“. От седемте измервани показателя четири са останали непроменени, а три са се влошили, макар и не рязко. Докладът посочва още, че е продължила практиката на решенията на парче вместо провеждане на програмни и стратегически политики. Какъв е вашият коментар, мислите ли, че може да се открои сектор от стопанския живот, в който се провеждат стратегически политики?

            - Тук трябва да похваля колегите от икономическата комисия, с които се опитваме да действаме по-цялостно. В България проблемът вече не е законодателен. Доста от законите са добри и са на място. Проблемът е, че не се изпълняват. Вземете например задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите. И тук нещата опират до застрахователната култура. Тази култура трябва да бъде изградена. Спестявайки от тази застраховка, рискуваш, ако предизвикаш катастрофа и блъснеш някого, да плащаш цял живот. Гаранционният фонд ще плати, но след това ще те осъди, тъй като ти си отговорен с цялото си имущество. Цял живот ще плащаш за това, че си решил да спестиш от „Гражданска отговорност”. От застраховки не се спестява. Това ти излиза скъпо, а можеш и да изгубиш всичко. 

 

            - В този ред на мисли след поредното природно бедствие или катаклизъм не трябва ли политиците да говорят по-малко, че държавата ще покрие щетите, за да може хората да помислят за своето бъдеще?

            - Най-важното за мен е да бъде изградена застрахователната култура. Хората да разберат смисъла от застраховките. Знам, че е криза. Всички сме притиснати от кризата. Въпреки това е неразумно да спестяваш от застраховки. Човек по някакъв начин трябва да се опита да овладее рисковете, които  могат да провалят живота му. Застраховката е най-умният начин.

            Държавата винаги ще обезщетява, този феномен винаги ще го има, но да видим колко души обезщети в Перник. Истината е, че опитаха да направят нещо, много шум се вдигна, много пушилка, но с малък резултат.  Държавата трябва да има политика за стимулиране на застраховането, но човек трябва да се пази сам и да взема правилните решения. Ако сам не си помогнеш, никой няма да ти помогне.

     

            - Каква е вашата оценка за бизнес климата в страната, лесно или трудно е да се прави бизнес в България?

            - Имам доста широк поглед върху множество компании, но досега не съм видял някой, който да е спокоен и доволен. Може би при мен идват само хората с проблеми, но проблемите на бизнес климата като че ли се задълбочават. Вече споменах за монополите, бюрокрацията вместо да намалява, като че ли става по-голяма. Това не се решава с местене на агенции тук и там. Притеснява ме, че не съм видял нови сериозни инвеститори, които да имат желанието да дойдат и да развиват бизнес в България. Напротив, доста големи инвеститори си отидоха. Част от тях дойдоха при мен и ми казаха защо си отиват - заради несъгласие с някои действия на правителството.    

           

            - Какво следва да се направи, за да привлечем нови и да не изгоним и малкото останали чужди инвеститори? 

            - Много стъпки трябва да бъдат направени, от подобряване на конкуренцията до намаляване на бюрократщината. Лицензионни режими също са част от бариерата пред инвеститорите, аз лично съм участвал в десетина инициативи за намаляване на техния брой. За да знаем какво сме свършили обаче, трябва да се изработи нещо като стандарт. Виждал съм на много американски документи да е отбелязано необходимото време за попълване, за обратна връзка и за получаване на резултат. Човек трябва да знае средно колко време ще му отнеме дадената услуга. Идеята е от компютъра вкъщи да получаваш все повече услуги.

 

            - За нашите читатели ще бъде интересно как вашата комисия си общува с представителите на застрахователния бранш?

            - Имаме много добри отношения, по всяка тема, която дискутираме, каним всички заинтересовани страни. Това е една практика, която въведе икономическата комисия. Знам, че тази практика понякога дотяга на народните представители, тъй като сме имали обсъждания по пет часа, но така се вземат добрите решения. Смятам, че отношенията ни са добри и взаимно си имаме доверие.

 

            - В разговора ни преди малко казахте, че се наблюдава една конкуренция на застрахователния пазар, която в други страни не е така добре изразена...

            - Казвам, че има конкуренция на този пазар, което е добре, тъй като конкуренцията държи цените ниски. Знам също така, че в редица случаи обаче има неплащане от страна на застрахователи в случай на събитие, което трябва внимателно да се наблюдава от Комисията за финансов надзор и да се санкционира. Трябва да има конкуренция, от една страна, но, от друга, трябва да се спазват правилата.

           

            - За или против задължително застраховане за имуществото на гражданите сте?

            - Аз съм винаги за правото на свободен избор. Макар да смятам, че е правилно всеки да има застраховка, той сам трябва да стигне до това решение. Не можем да го направим задължително, но застрахователните компании съвместно с държавата могат да организират разяснителни кампании. Много полезно би било да се дават лоши примери, как някой например губи дома си и затова, че няма застраховка, не получава нито лев обезщетение.

 

            - А по линия на държавното и общинското имущество?

            - За държавното и общинското имущество това е задължително, защото държавата трябва да даде пример. Не може държавата да казва и да дава съвети, да прави информационна кампания, а да не си е оправила собствения двор. 

 

            - Какви са вашите наблюдения като гражданин, доколко адекватно се предлагат застрахователните продукти и с какви проблеми се сблъсквате най-често?

               - Вижте, това е забележка и към мен, тъй като човек понякога трябва да бъде откровен. Добре е човек да види продукта, за който плаща, какви точно условия включва и какви детайли има. Дали когато сключваш застраховка „Каско“, имаш право на доверен сервиз, или ти дават някакви пари и ти сам се оправяш. Така че всички трябва да си подобрим културата. Казвам го и за себе си, да четем внимателно и да знаем за какво точно сме платили.

 

           Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки