Пазарът на „Гражданска отговорност” се свива, а системата „бонус-малус” буксува

30 Октомври 2012 г.,zastrahovatel.com

Причината за свиването на пазара на „Гражданска отговорност” на автомобилистите пък е, от една страна, ниският обхват - 75% от автомобилите, а от друга, че цените по застраховката през тази година не са повишени, твърдят застрахователи. И споделят, че някои от колегите им в началото на годината са афиширали увеличаване на цените с 10%, а след това не променят действащите тарифи, естествено, за да привличат клиенти към своята компания.

По тази причина вече се наблюдават наченки на дъмпинг.

 

Актуални цени ( в лв.) по застраховката за автомобил 1600 куб.м;5 места;регистрация 1997 г.; без „каско”; 40-годишен собственик; шофьорски стаж над 10 г.; за лично ползване в гр. София; без сертификат „Зелена карта”

 

ЗК „Лев Инс” АД – 178.30

„Булстрад ВИГ” – 178.30

„Олимпик” – 180.34

ЗАД ”ОЗК - Застраховане”АД – 185.44

ЗАД „ВИКТОРИЯ” – 174.22

„Дженерали Застраховане” АД – 177.25

„ХДИ Застраховане” АД – 180.00

ЗД „Бул Инс” АД – 180.34

„ДЗИ - Общо застраховане” ЕАД – 183.40

 ЗАД „Армеец” – 193.60

„Български имоти” АД - 178.30

ЗД „УНИКА” АД – 191.56

„Интерамерикан България” ЗЕАД – 209.92

 

Средно между 180 лв. и 200 лв. се движат цените по застраховката за средния клас автомобили, като минимална цена предлагат в ЗАД „ВИКТОРИЯ” (174.22 лв.), а максимална в  „Интерамерикан”  (209.92 лв.).

Цените са малко по-ниски от миналогодишните, поне до момента.

Някои застрахователи смятат, че общото увеличение на цените за цялата година ще е около 10 на сто в сравнение с 2011 г. и затова в рамките на  това увеличение предстои увеличение с още 6%-7%.

Въпреки това обхватът по застраховката се отчита като 75%, докато през 2011 г. беше около 71 на сто. Разбира се, трябва да направим уговорката, че голяма част от тях са автомобили извън движение, защото съгласно проверките на КАТ едва 1 на сто от движещите се возила са без полица. Предстои да влязат в сила постоянни проверки на място от страна на катаджиите за движещите се по пътищата автомобили.

 

Лимитите на отговорност по застраховката вече са драстично увеличени и това е доста лошо за презастрахователите, след като цените остават същите, и дори малко по-ниски, смятат някои застрахователи. Очаквано е презастрахователите да повишат премиите си, защото българските застрахователи пласират по-голям риск зад граница. Това автоматично ще увеличи и цените на застраховката у нас.

Добре  би било да има бонуси за изрядните водачи на автомобили, но

 

системата „бонус-малус” се бави

 

и дори не се знае кога проектът ще бъде облечен в нормативен документ, споделиха застрахователи.

По принцип в света няма единна система на бонус-малус, а различни варианти. Някои от системите изискват повече първоначална информация, а други – по-малко.

Най-същественото, според специалистите, в профила на водача на МПС е дали има причинени пътнотранспортни произшествия или не. Според тях това е лесно установим факт и има доминираща роля при определянето на цената на застраховката. Друг фактор е възрастта на водача, като най-рисковите са на възраст от 18 до 25 години. Доста се усложнява ситуацията, защото в България, както е известно, полицата се издава за конкретния автомобил, като се вземат под внимание само неговите параметри. По света застраховката „Гражданска отговорност” в действителност визира отговорността на водача/собственика, защото полицата се прави на физическото лице и визира неговите данни.

 

В много държави по света се налага една доста опростена система за бонусиране или наказване на водачите на автомобили  по застраховката. Системата се нарича съответно “No Claims- Bonus”/ “No Claims- Discount”.  С други думи: „Нямам щета – добра цена!”  Философията на системата е, че колкото повече щети си причинил, толкова по-висока цена плащаш по полицата.

Какво представлява системата?  Ако застрахованият е причинил тежки пътнотранспортни произшествия за последните години, автоматично получава 50% увеличена цена по полицата. И обратно. При причинени по-леки произшествия, когато става дума за счупен калник например, цената по застраховката също ще бъде завишена в по-малки равнища, но при всяко положение виновният ще плати доста повече пари, отколкото сам да заплати повредата на калника. И той го прави. А главното оттук насетне - внимава как шофира.

Почти няма държава в света, където да не е въведен някакъв вариант на системата „бонус-малус”. Тя съществува дори в екзотични държави в Азия като Лаос, Бирма, Виетнам, Шри Ланка, Бангладеш, Казахстан, Филипините.

 

ИЛЕАНА СТОЯНОВАИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Управление на риска"
Христо Драганов, 2003
orange_li
"Застрахователният пазар"
Диана Иванова, Ивайло Иванов,