Годишни награди за пътна безопасност и у нас

10 Януари 2012 г.,zastrahovatel.com
Първите за България награди за пътна безопасност бяха връчени по време на стилна церемония в столичния хотел “Шератон” от Фондация “Годишни награди за пътна безопасност”. Събитието се проведе с подкрепата на посолството на Кралство Нидерландия у нас и с партньорството на ГД “Охранителна полиция”, отдел “Пътна полиция”, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Съюза на българските автомобилисти и Българския червен кръст. Официални гости бяха Негово превъзходителство Карел ван Кестерен - посланик на Кралство Нидерландия в София, Албена Атанасова и Любомир Христов - зам.-кметове на Столична община, и ръководството на Дирекция „Охранителна полиция” в МВР. Водещ на церемонията беше познатият от телевизионния екран Ники Кънчев.

Първите награди за пътна безопасност са връчени през 1987 година в Англия. Нашата страна закъсня 24 години с “взаимстването” на инициативата. Затова пък има амбицията бързо да догони пионерите в тази област.

Първите годишни награди за пътна безопасност у нас са морални и представляват плакет и грамота. Целта е да се популяризират добрите практики и проекти в областта на безопасността на движението, да се повиши културата на пътя, да се споделят интересни идеи и да се привлекат нови партньори за каузата. Най-добрите инициативи за пътна безопасност ще бъдат поощрявани и награждавани всяка година, обещаха организаторите.

Фондация “Годишни награди за пътна безопасност” е учредена от Любка Маринова и Владимир Тодоров преди четири месеца. Целта й е да поощрява най-добрите инициативи за пътна безопасност у нас. Тази година за участие в конкурса бяха номинирани 40 такива инициативи. Те бяха оценени от жури, съставено от представители на фондацията, на ГД “Охранителна полиция”, отдел “Пътна полиция”, на Националното сдружение на общините в България, на СБА, БЧК, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, на Националната асоциация “Професионална подготовка и квалификация” и на медиите.

За да бъдат съпоставими инициативите, номинациите бяха разделени в няколко категории. Първата от тях беше „Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации”, в която бяха включени шест номинации. Наградата бе присъдена на Фондация “Приказка за пътя” за едноименния й социален проект да детска пътна безопасност. Целта на инициативата е да научи децата на правилата за движение и чрез игри и интерактивни забавления да ги подготви да реагират бързо и адекватно в кризисни моменти на пътя. В тази категория бяха номинирани още проектите на Обществената фондация за гражданите на Варна, Фондация „Пешеходци”, Сдружение в обществена полза „България Вита”, „Отворена младеж” и на Сдружение “Настоятелство на 14 СОУ “Професор доктор Асен Златаров”-София”.

Втората категория беше „Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища”. Тук бяха дадени две награди – по една за училищен проект и за инициатива на детска градина. Първото отличие беше присъдено на софийското 138 СОУ „Проф. Васил Златарски” за проекта “Да шофирам пил? Не, благодаря!”. Другата награда бе получена от столичната ЦДГ 64 ,,Вяра, Надежда, Любов“ за проекта „Детето на пътя - със знания и опит” – авторски модел за планиране на възпитателно-образователните взаимодействия учител – дете, разработен въз основа на “Концепция за обучение на децата и учениците по БДП в детската градина и българското училище”.

Останалите номинирани в тази категория бяха СОУ „Св. св. Кирил и Методий” , Козлодуй, 40-о СОУ „Луи Пастьор” , София, ЦДГ 55 “Веселина“ , София, ОДЗ „Детелина” , София, варненските ОДЗ 14 „Дружба”, ЦДГ 38”Ян Бибиян”, ЦДГ 4 “Теменужка”, ЦДГ 42”Мир” и ОУ „Свети Иван Рилски” и софийските 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”,   ЦДГ 124 „Бърборино”, ОДЗ 9 “Зорница”, ОДЗ 90 „Веса Паспалеева” и 120-о ОУ „Г. С. Раковски”.

Третата категория беше „Специална награда на служител на пътна полиция с личен принос (който е предотвратил пътен инцидент или е участвал в спасяване на пострадали при ПТП, или е оказал помощ на такива хора)”. Тук наградата бе връчена посмъртно на Йонка Георгиева - говорителя на Областна дирекция на МВР, Стара Загора. Георгиева загина тази година по време на автобусна катастрофа на автомагистрала „Тракия”. Наградата получи нейният съпруг.

Четвъртата категория бе „Журналистически материали, публикации в пресата, журналисти, предавания и медии, отразяващи проблемите на пътната безопасност”. Отличието тук беше присъдено на предаването „Хора, пътища, автомобили”, излъчвано вече десетилетия по БНР. Другите номинирани в тази категория бяха Велислава Панова от в. „Стандарт” и Радослава Цветкова от в. „24 часа”.

„Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации” бе името на петата категория. Наградата в нея получи отдел „Пътна полиция” към ГД „Охранителна полиция” в МВР за кампанията “Коланите спасяват живот!”. Тя е част от инициативите, включени в програмата по Меморандума за разбирателство и полицейско сътрудничество, сключен между министерствата на вътрешните работи на България и Холандия.

В тази категория бяха номинирани още инициативи на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Община Божурище, Военномедицинска академия, МВР - ГД "Охранителна полиция", Отдел "Пътна полиция", Столична община и сектор "Пътна полиция" към ОДМВР - Велико Търново.

Шестата категория бе озаглавена „Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации”. Тук наградата бе присъдена на EКО България ЕАД за проекта „Обади се, като стигнеш!”. Номинирани бяха още проекти на “Каменица” АД, “Космо България Мобайл” ЕАД, “Приста Ойл Холдинг” ЕАД, “Волво България”, “Чиполино” ЕООД, Издателство “Дидаско”, Пощенска банка и “МОТО-ПФОЕ” ЕООД.

Специална награда получи Съветът за безопасност на децата в София, който е подкрепил много от номинираните проекти.

Европейската харта

 

Европейската Харта за пътна безопасност е платформа на фирми, асоциации, изследователски институции, държавни органи и медии, които са се ангажирали да предприемат конкретни действия и да споделят успешните си практики, за да се постигне успех в разрешаването на проблемите, свързани със сигурността на пътя. Целта на хартата е да се намалят пътните инциденти с фатален край. Тя има вече повече от 2000 членове, сред които е и в. “Застраховател прес”.

 

Автор:    Йоанна СтефановаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки