Истинският просперитет

07 Декември 2011 г.,zastrahovatel.com
Третото издание на конкурса на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика продължава и през 2012 г.

Истинските меценати се познават по това, че и в най-тежката криза намират начин да подкрепят хората на изкуството. Дори бизнесът им да расте с по-малки темпове отколкото им се иска, те продължават да отделят пари за подпомагане на културата. Защото съзнават, че обществото не може да просперира без хората на духа. Наясно са, че всяка компания е създадена, за да предоставя стоки или услуги на обществото и че в крайна сметка никой бизнес не е по-важен от човека. Знаят, че мислейки за хората, те всъщност осигуряват бъдещ просперитет и за бизнеса си. Именно това е истинският, неподвластен на  страничните обстоятелства, просперитет на една компания.

 

Един от малкото истински меценати в България в момента е „Алианц България“. Въпреки задълбочаващата се криза групата продължи да провежда конкурса си “Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика”, като тази година беше открито неговото трето издание. То ще приключи през октомври 2012 г. с финална национална изложба-конкурс, която ще се проведе в София. В нея ще участват всички наградени и номинирани автори от регионалните изложби, организирани през 2011 и 2012 г. съответно във Велико Търново, Бургас и Плевен, и в София, Пловдив и Варна.

Какво се случи дотук?

Първата изложба от третото издание на конкурса на „Алианц България“ беше открито на 21 април 2011 г. във Велико Търново. В него участваха творци от регионите на Русе, Разград, Търговище и, разбира се, на старопрестолния град. Техните творби бяха оценявани от професионално жури с председател Бойко Митков и членове проф. Милко Божков, Володя Кенарев, Евелина Ханджиева и Пламен Стефанов.

В раздела живопис наградата на „Алианц България“ получи Цветелина Максимова за творбата си „В сянка”. А с номинации за участие в заключителната Национална изложба-конкурс бяха отличени Николай Бузов, Валентина Лапчева и Красимир Русев.

Наградата за скулптура беше присъдена на Галабин Христов за творбата му  “Архангел”. Номинации за скулптура получиха Георги Минчев Георгиев  и Константин Денев. Наградата за графика беше получена от Петър Лазаров за творбата му “Ин-Ян”. С номинация за графика бяха отличени Атанас Тотляков и Милен Джановски.

В Бургаската художествена галерия “Петър Задгорски” на 9 юни 2011 г. беше открита втората регионална изложба-конкурс “Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика 2011”. Съгласно регламента в тази изложба участваха художници от региона на Бургас, Сливен, Ямбол и Хасково.  Техните творби бяха оценявани от професионално жури с председател проф. Андрей Даниел и членове Альоша Кафеджийски, Онник Каранфилян и Пламен Стефанов.

Изложбата в Бургас представи автори от различни поколения и показа разнообразие в концепциите и в пластичните реализации. Оживлението в художествените среди и значимостта на събитието за региона утвърдиха „Алианц България“ като партньор на българската култура и изкуство. В раздела живопис наградата на „Алианц България“ получи Йордан Парушев за диптиха  „Измерение на светлината”. С номинации за участие в заключителната Национална изложба-конкурс бяха отличени Анелия Николова, Андрей Янев, Дора Славова и Светозар Бенчев. Наградата за скулптура беше присъдена на Траяна Панайотова за творбата й “Форми”. Номинациите за скулптура отидоха при Огнян Петков и Добрин Вътев. Наградата за графика получи Георги Динев за творбата си “Едно далечно пътуване”. С номинация за графика беше отличена Стефка Стоянова.

На 14 септември 2011 г. в плевенската Градска художествена галерия  “Илия Бешков” беше открита регионалната изложба-конкурс, в която участваха художници от региона на Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Творбите бяха оценени от професионално жури с председател Ивайло Мирчев и членове Коста Денев, Николай Майсторов, Чавдар Попов и Пламен Стефанов. В раздела живопис наградата на „Алианц България” получи Хинко Хинков за творбата си „Събирач на гъби”. С номинации за участие в заключителната Национална изложба-конкурс бяха отличени Валентин Узунов, Иван Велчев, Христо Атанасов, Данаил Мицев, Георги Ценов, Стилиян Атанасов и Людмил Георгиев. Наградата за скулптура беше присъдена на Николай Маринов за творбата му „Архиви”. С номинации за скулптура си тръгнаха Цено Ценов, Кирил Мескин и Нивелина Янакиева. Наградата за графика получи Александър Сахатчиев за творбата  му „Вековно дърво”. С номинации за графика са: Валери Петров, Николай Стайковски и Пламен Пенов.

Конкурсът “Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти, подчертаха от финансовата група. И припомниха, че инициативата стартира през 2008 г. Конкурсът се провежда с партньорството на СБХ и представлява преглед на съвременното изкуство. В него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите се селекционират от компетентно жури, различно за всяка изложба - изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата. Това обстоятелство спомага за безпристрастни и обективни оценки.

Първите две издания на конкурса получиха широк отзвук от страна на художници, медии и общественост. По мнение на изявени представители на творческите среди този конкурс - единствен по рода си у нас, дава пространен преглед на българското изобразително изкуство и се превърна в едно от най-значимите културни събития на страната.

Следващата изложба от “Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика” ще бъде открита през април 2012 г. в София.

 

Проф. Чавдар Попов, изкуствовед

Инициативата на „Алианц България“ е важна за съвременното изкуство

 

Чудесната инициатива на „Алианц” съдържа важен принос в съвременния художествен живот у нас. Тя дава възможност на авторите от областта на т.нар. „изящни изкуства” да съразмерят своята творческа работа помежду си, да се огледат и взаимно да си „сверят часовниците”. Осигурява и така нужната информация за задачите и проблемите, които ги вълнуват. Можем да кажем, че в пластично и стилово отношение са налице както фигуративни, така и абстрактни тенденции, различни експерименти с разнообразни техники, широк тематичен и сюжетен диапазон. Интересно е, че независимо от избуялите напоследък „неконвенционални” форми редица художници продължават да се придържат към класическите насоки в изобразителното изкуство и това обстоятелство в никакъв случай не означава липсата на запомнящи се художествени резултати. Тъкмо напротив.

 

Йоанна СтефановаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002
orange_li
"Застрахователно право "
Велеслав Гаврийски,
orange_li
"Основи на застраховането"
Йото Йотов, Боян Илиев, 2004