Електронната полица почти електронна

12 Октомври 2011 г.,zastrahovatel.com
Системата промени изцяло облика на застрахователния пазар

Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР) промени изцяло облика на застрахователния пазар, като предложи иновативни високотехнологични подходи за продажби и обслужване на крайните клиенти. Днес точката за издаване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите изглежда различно. Няма ги агентите с чанти, пълни с кочани полици и химикалки, които пишеха застраховки на коляно на най-невероятни места. Сега на служителя му е необходим само компютър, връзка с интернет и принтер, за да издаде полицата на своя клиент. Е, ако стикерите бяха отпаднали, клиентът можеше да получи и директно да отпечати полицата на своя принтер, без да е небходимо дори да посети офиса на застрахователната компания или брокера.      

Със старта на единната информационна система практики като забавено отчитане или издаване на застраховки със задна дата останаха в миналото. За една година само за закъснели, неотчетени полици надзорът наложи глоби на застрахователните компании за 30 млн. лв. Тогава не бяха рядкост случаите, в които клиентите се учудваха как при справка в системата не излиза валидна полица за автомобила им, а те държат полицата в ръцете си.

Един от ефектите от старта на системата е и игнориране на грешките, които се допускаха при ръчното попълване на данните по полиците „Гражданска отговорност” на автомобилистите и „Злополука” на пътниците върху бланки и последващото им въвеждане в информационната система на застрахователната компания. В момента при въвеждане на данни за автомобила и неговия собственик единната информационна система извършва справка, като в резултат при допусната грешка в системата на застрахователя се извежда съобщение, че посоченото лице не е собственик на автомобила или че данните от рамата например не съответстват на конкретното МПС. При откриване на подобни грешки е необходимо извършване на съответните корекции. Не по-малко значим е и друг ефект, а именно намаляване на административните разходи по въвеждане на данните от ръчно попълнена бланка в информационната система на застрахователната компания.

Върху всеки документ единната информационна система генерира уникален код и отбелязва часа на издаването му. Информацията от полицата се вписва веднага в базата данни на Гаранционния фонд. По този начин  ЕИСОУКР позволи във всеки един момент да има пълна информация за броя на застрахованите моторни превозни средства. Вероятно спекулациите с обхвата по задължителната застраховка скоро ще спрат

 

Системата ще позволи още проследяване наличието на пътнотранспортни произшествия с участието на определено моторно превозно средство. И накрая, но не на последно място, чрез ЕИСОУКР ще се въведе системата „бонус-малус”.

Освен множеството позитиви въвеждането на електронната полица създаде главоболие и на застрахователи, и на брокери. Факт е, че застрахователните компании стартираха от различно технологично ниво. Това беше и една от причините някои от тях по-бързо да въведат електронното издаване на полици, а други да имат затруднения буквално до последния момент, че и след това. На практика първоначалният срок 1 юни притисна малките дружества, докато големите компании с финансови възможности бяха готови доста преди старта. Част от тях не искаха отлагане - така се надяваха да излязат едни гърди напред пред клиентите. Друга част от големите обаче смятаха, че не е време да се показват мускули, защото нововъведението е революционно за пазара и трябва да тръгне без сътресения. В крайна сметка стартът бе отложен с 45 дни, което означаваше, че преминаването към изцяло електронни полици трябваше да бъде факт на 18 юли. Наредба № 42 от 2010 г. за изграждането и поддържането на информационна система за оценка, управление и контрол на риска, в т.ч. за издаване на полици по задължителните застраховки по чл. 249, т. 1 от Кодекса за застраховането, обаче не успя да влезе навреме в броя на Държавен вестник. Така системата стартира в 00:00 часа на 26 юли тази година.

„Всички знаем, че подготовката на агентите, които продават „Гражданска отговорност”, често не е на необходимото ниво, за което сме виновни и ние, компаниите. Всички дружества обучават посредниците си да продават електронно. Все още обаче има малки населени места, където стартът на електронната полица ще създаде проблем. В началния етап, когато все още ще има бъгове по системата и недобра комуникация между застрахователите и Гаранционния фонд, дори може да очакваме спад на обхвата поради невъзможност за издаване на полици”, предупреди Стефан Софиянски, главен изпълнителен директор на ЗК „Лев инс“, по време на форума „Шумът на парите“ 2011 през май тази година . Той не се ангажира да посочи в какъв обем ще е спадът, но като цяло браншът смята, че обхватът на застраховката „Гражданска отговорност” ще падне поне с 10% до зимата.

Тъй като директен достъп до ЕИСОУКР имат само застрахователните компании, беше необходимо всяка компания да реши индивидуално по какъв начин ще организира достъпа на брокерите до информационната й система

 

За целта на брокерите бяха предложени няколко варианта. Първият - застрахователят да издава полици „Гражданска отговорност” на автомобилистите и „Злополука на пътниците в средствата за обществен транспорт” по искане на брокера. Вторият - на брокера да бъде даден оторизиран достъп до модула за електронно издаване на полиците през уеб чрез VPN или SSL. Tретият вариант се осъществява чрез интеграция на информационната система на брокера с тази на застрахователната компания.

Брокерите бяха оставени всеки сам да реши проблема по какъв начин и какво приложение да ползва, за да сравнява цените на застрахователните компании. Достъпът поотделно до всеки от порталите на застрахователните компании безспорно затруднява процеса и изнервя кандидата за застраховане, тъй като понякога отнема доста време. Това поставя застрахователния бокер пред необходимостта да инвестира в софтуер, който да интегрира с информационните системи на застрахователите, за да бъде конкурентен.

И накрая, електронната полица е почти електронна, тъй като все пак тя се разпечатва на хартия и към нея се добавя вече познатият стикер. Същата е и ситуацията със сертификата „Зелена карта”. Той също се принтира на познатата бланка.   

Независимо от трудностите и застрахователи, и  брокери са единодушни, че това е пътят, по който трябва да върви българското застраховане

 

Това е един изключителен успех, тъй като се реализира нещо, за което се говори от години и което ще бъде от голяма полза за потребителите, заяви при старта на системата Борислав Богоев, заместник-председател на КФН, ръководещ Управление „Застрахователен надзор“. Полиците ще се виждат в системата от момента на сключването им и ще отпадне притеснението на потребителя, който е сключил полицата, но не си я открива в системата поради забавено отчитане, добави той.

Това е един уникален прелом за българския застрахователен пазар, заяви тогава Орлин Пенев, председател на Асоциацията на българските застрахователи. Да се надяваме, че тази система ще ни поведе по един нов, по-успешен път, този на дигитализацията в застраховането, допълни Пенев. А най-важното, което ще се постигне вследствие на въпросната система, е, че ще се създадат предпоставки за намаляване на пътнотранспортните произшествия и понижаване броя на ранените и убитите при катастрофи, каза комисар Алекси Стратиев, заместник-директор на Главна дирекция „Охранителна полиция“. Той припомни, че „Пътна полиция“ вече обменя пълна информация с Гаранционния фонд за настъпилите пътнотранспортни произшествия.

 

Гергана ИвановаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховането в България"
доц. д-р Алекси Тасев , 2012
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006
orange_li