Великденските полици са с примамливи условия и цени

19 Април 2011 г.,zastrahovatel.com
Великденските обичаи са се формирали столетия и са сходни във всички православни страни. Интересното е, че и в по-ново време през великденските празници в тези страни хората стават по-добри, а търговците и сферите на услугите и туризма предлагат бонуси за своите клиенти – това със сигурност е валидно за развитите икономики. В България през времето на прехода някои застрахователни компании въведоха като правило пускане на пазара на нови великденски продукти с цени и условия, особено привлекателни за хората у нас. Традициите не са от вчера

Великденските обичаи са се формирали столетия и са сходни във всички православни страни. Интересното е, че и в по-ново време през великденските празници в тези страни хората стават по-добри, а търговците и сферите на услугите и туризма предлагат бонуси за своите клиенти – това със сигурност е валидно за развитите икономики. В България през времето на прехода някои застрахователни компании въведоха като правило пускане на пазара на нови великденски продукти с цени и условия, особено привлекателни за хората у нас. Традициите не са от вчера

От древни времена много култури асоциират яйцето с вселената. Персите  например вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце.

През IV век консумирането на яйца по време на постите било забранено. През пролетта обаче кокошките снасят най-много. Тогава хората започнали да варят яйцата, за да ги запазят по-дълго. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци.  След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.

Традицията на великденския заек датира от езическите времена. Хората са принасяли зайци в жертва на саксонската богиня на пролетта Еостре (от нейното име носи названието си на английски католическият празник Истър, Великден.). По това време се е правел ритуален лов на зайци. Сега той е все още част от великденския празник, но никой не го възприема като свещенодействие. За първи път великденският заек се споменава в немска приказка от XV век. Там се разказва за заек, който криел в градината шарени яйца от децата.

В американския фолклор великденският заек е привнесен през XVII век от немски заселници в Пенсилвания. Децата там вярвали, че ако бъдат послушни, великденският заек ще им остави гнездо с шарени яйца.

Агнето е изключително важен символ на Великден в Централна и Източна Европа. То представя Иисус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението. Християнската традиция представя Иисус като божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост.

Главно място на трапезата заемат козунакът и боядисаните в червено яйца.

Боядисването е отпреди 4000 години – великденските традиции обикновено са свързани с яйцата.

Какво повеляват стародавните български традиции?  Приготовленията за празника протичат през цялата предходна седмица. Великденските яйца се боядисват обикновено на Велики четвъртък или в събота. С първото боядисано в червено яйце бабата чертае кръст по челата на децата, за да са здрави и румени през годината. Това яйце се слага пред домашната икона, в сандъка с момински чеиз или се заравя в средата на нивата, за да я пази от градушка.

 

Знаете ли по какво още се познава, че идва Великден?

 

По традиция у нас, за да подскажат, че Великден е вторият по величина религиозен празник след Рождество, и някои застрахователни компании ознаменуват един период на промоционални продажби или пускане на пазара на нова полици. И тази година не прави изключение.

Сега се заемаме да ви запознаем какво е новото на пазара към датата 4 април 2011 година.

Мартенският подарък от „Дженерали Застраховане“ АД е за софиянци!

Най-накрая скрита опция и за най-рисковия регион! За съжаление важи само за живеещите в извънградските къщи (Банкя, Бусманци, Владая, Горни Богров, Иваняне, Казичене и другите села с регистрация СА ). За тези собственици на леки коли до 2500 куб.см цената на „Дженерали Застраховане“ АД е безкомпромисно добра.
Останалите промени: По-евтино е за всички леки автомобили независимо от региона на регистрация, собствеността или възрастта на собственика. Най- висока  е ценовата редукция на премията за физически лица над 29 години от София с автомобили до 1600 куб. см. И  също така до 1800 куб. см от Бургас, Пловдив, Добрич, Видин и Враца. Новите  тарифни числа са с около 24% по – ниски. За всички останали леки коли премията е средно с 10% по-евтина.

 „Гражданска отговорност“ за товарни коли е с между 5% и 12% по-изгодна. Малко над 8% е преференцията за автобуси с над 40 места. Предложението на „Дженерали Застраховане“ АД за всички останали категории моторни превозни средства остава на старите цени.

Емблематичните „деца под 14 години” вече не са фактор за определяне на цената. Застрахователят се отказа от единствената на пазара преференция за родители. Бонусът при еднократно плащане остава, но е с 3% по-малък. Без промяна се запазва отстъпката за управление само на територията на страната.

Важно предимство на „Дженерали Застраховане“ АД е възможността полицата „Зелена карта“ да бъде издадена и при разсрочено плащане. Тази опция се допуска само от  „ЗАД Армеец“АД, „ДЗИ-Общо застраховане“ ЕАД, „Интерамерикан  България ЗЕАД” и ЗК „Лев Инс“ АД.

ЗД„УНИКА“ АД също е с нов продукт „на първи риск“ от 5 март т.г.

Подобна застраховка не е нова за компанията, но за разлика от старата новото предложение е доста обхватно и далеч по-гъвкаво. Предимствата са в покритите рискове.

Най-важното за полиците „на първи риск“ е кога би влязло в сила покритието. За да моделират цената до конкурентно ниско равнище част от компаниите поставят известни ограничения към обекта на застраховката, лимитите за отделните рискове или възможната комбинация от суми. За разлика от стария „първи риск“ новата версия на ЗД „УНИКА“ АД предлага покритие не само на FLEXA (пожар, експлозия, мълния и удар от летателно средство), но и всички застраховаеми по имущество опасности (земетресение, наводнения, проливен дъжд, свлачища, късо съединение, ВиК аварии и дори кражба и гражданска отговорност към трети лица). В основното покритие (задължително) влиза всичко без земетресението, късо съединение и „Гражданска отговорност” (застраховат се като избираеми рискове).

 Какво може да се застрахова? Извън обичайните сгради с жилищно предназначение (апартаменти и къщи) ЗД „УНИКА“ АД покрива и прилежащите им мазета, тавани, общи части и/ или гаражи. Това разширение е важно предимство на продукта, тъй като при повечето имуществени продукти на „първи риск“ всичко извън основното жилище не може да бъде покрито. При някои компании дори има ограничения за общата площ за недвижимото имущество.

 Извън добрата комбинация от  рискове продуктът на ЗД „УНИКА“ АД има три допълнителни предимства като: приемливо високи суми (до 60 000 общо за движимо и недвижимо имущество); без подлимити за земетресение (тази опция не е задължителна. Ако търсите по-ниска цена, по-малка сума за този риск може да бъде избрана) и  свободна комбинация от суми.

Малко са продуктите на пазара, които предлагат както фиксирани, така и свободни комбинации от застрахователни суми за движимо и недвижимо имущество по полици на „първи риск” (засега „ЗАД Армеец“АД, ЗАД „Булстрад“ и „ДЗИ-Общо застраховане“ ЕАД). 

Новият „първи риск“  на ЗД „УНИКА“ АД предлага три готови комбинации (за удобство при сключване) и опция за свободно избираеми лимити на покритието.

 Естествено, като всяка лимитирана полица налице са някои ограничения.

Основното от тях е, че не могат да бъдат застраховани второстепенни сгради (включително полумасивни и паянтови).  Това прави застраховката леко неудобна за къщи на село. Второто, което е и типично за полици на „първи риск“, е изключването на сгради, временно обитавани (без надзор повече от 90 дни).

Разбира се, новият продукт на ЗД „УНИКА“ АД е евтин. Цените започват от 24 лева.

 

Първите  промоционални априлски предложения за имуществено застраховане идват от ЗАД „Алианц България“  - валидни от 01.04.2011 г. до 15.05.2011г., и се отнасят за продуктите „Пожар” и „Кражба чрез взлом” на юридически лица.

Преференцията е 40% по-ниска премия от стандартната тарифа. Ако имуществото ви е добре обезопасено срещу пожар или нежелани посещения, плащане еднократно или имате повече от две застраховки към компанията,  цените слизат до -50% за пожар и -45% за кражба. Предложението не е валидно за полици, сключени в полза на банка кредитор.

Основното, което трябва да се знае за двете продукта, е, че застраховка „Пожар“ е удачна за покритие на имущество със застрахователна сума до 500 000 лв. или персонал на фирмата до 50 човека. Може да бъде застраховано всичко: сгради (включително полумасивни и паянтови), оранжерии, инвентар, обзавеждане, машини, материали, стоки, продукция, незавършено производство, стъкла, пари в брой и други ценности.

Минималното покритие по полицата е на пожар (FLEXA), природни бедствия (без земетресение), ВиК аварии и удар от превозно средство. Избираеми рискове са земетресение, свлачища, късо съединение и злоумишлени действия на трети лица. Покритието за стъклата е на база всички рискове.    Застраховаеми по този продукт са дори екзотични рискове като тероризъм, война, стачки и граждански безредици. Застраховката може да бъде сключена в полза на банка кредитор. Цената е по-ниска с до 20% според вида на имуществото.

 За застраховка „Кражба“ цените са сред най-изгодните на пазара (дори и без текущото промоционално предложение); има допълнителни отстъпки, ако застраховате цялата наличност (всичкото движимо имущество на адреса);  има възможност за покритие на три риска по кражба (кражба с взлом, кражба с използване на техническо средство и грабеж).  А до 15.05.2011г. - 40% допълнителна отстъпка от ЗАД „Алианц България“.


От 1 април 2011 г. и „ЗАД Армеец“АД по традиция предлага застраховка „Защитена фамилия” на специална великденска цена. На клиентите си дружеството предлага да сключат застраховка на своя дом с 20% отстъпка. Промоционалното предложение важи до края на май 2011 г.

Минималната премия по полица „Защитена фамилия” през периода на промоцията е 10 лева.

Кога и колко плаща застрахователят? Например, ако жилището е наводнено от спукана водопроводна тръба, ангажиментът на застрахователя е да покрие щети до 5000 лв. Ако при наводнение или пожар са унищожени мебели или друго обзавеждане, застрахователят изплаща щети до 1000 лв.

Описаните рискове са само част от събитията, при които „ЗАД Армеец“ АД компенсира застрахованите. Обезщетения по застраховката се изплащат до размера на определения в полицата лимит. Посочените суми са минималните, а застраховката може да бъде сключена и при значително по-високи лимити.

Процедурата при сключване на застраховката е максимално улеснена за клиента – не се изискват документи за собственост на жилището (тези документи се представят в случай на събитие), не е необходимо да се извършва оглед на дома, а при застраховане на вещи срещу „Кражба чрез взлом” до 4000 лв. не се налага те да се описват.

Ако ви предстои подновяване на „Каско“ застраховката около Великден, добро предложение идва от ЗАД „ОЗК-Застраховане“ АД. Валидно е от 23 март до 8 май 2011г. Компанията предоставя 20% допълнителна отстъпка от цената.

Преференцията по „Каско“ се дава при сключена застраховка „Помощ при пътуване” (покрива медицински разноски вследствие на злополука или остро заболяване при пътуване извън страната).

 В допълнение на отстъпката за всеки пакет „ Каско“ и „Помощ при пътуване“ ЗАД „ОЗК-Застраховане“ АД ви дава бонус безплатно разширение по „Каско“ за чужбина.  Извън промоцията автопокритието зад граница струва 20% върху премията или изисква сключена „Гражданска отговорност“ на автомобилистите без отстъпка за страната (със „Зелена карта“).

 Предимството й е в удобството. Застраховката е евтина (цените започват от 3 лв.), а грижата ви зад граница е при нужда само да се обадите на асистанс компанията.

 От първия ден на месец април стартира кампанията на  Групата ДЗИ („ДЗИ-Общо застраховане“ ЕАД и ЗАД „ДЗИ“), насочена към българските семейства. Застрахователното дружество предлага на своите клиенти - физически лица, възможността да сключат имуществени застраховки и застраховки „Живот" при специални, промоционални условия.

За втора поредна година кампанията „ДЗИ Семейство" осигурява защита на всичко ценно за едно семейство - сигурност за бъдещето на родителите и техните деца, както и защита на дома.

Всички физически лица, сключили едногодишна застраховка „Пожар и други опасности" и „Застраховка за дома", в периода на кампанията получават специален бонус - един допълнителен месец защита на тяхното имущество, т.е. плащат за 12, а получават 13 месеца застрахователно покритие.

При подписване на застрахователен договор за спестовна застраховка „Живот"- „ДЗИ Актив+" и „ДЗИ Старт+", клиентът получава допълнителен безплатен здравен пакет от „Злополука" за първата една година от застрахователния договор.

Предложението на „ДЗИ-Общо застраховане“ ЕАД  и ЗАД „ДЗИ“ е валидно за периода на кампанията - от 1 април до 30 юни 2011 година.

Имуществените застраховки  защитават както жилището на клиента, така и вещите за ежедневна употреба в едно домакинство - мебели, домакински електроуреди и др. Те осигуряват застрахователна защита за събития, настъпили в резултат на пожар, природни бедствия - буря, градушка, наводнение, земетресение, злоумишлени действия на трети лица, кражба чрез взлом и въоръжен грабеж, чупене на стъкла.

 „ДЗИ Старт+" е детска спестовна застраховка „Живот", при която застрахован е родител, баба или дядо, а застраховката се сключва в полза на детето. Продуктът осигурява на ползващото лице (детето) средства за образование, собствен дом или средства за стартиране на собствен бизнес.

„ДЗИ Актив+" е смесена застраховка „Живот", предназначена за всички онези, които желаят да осигурят семейството и близките си в случай на непредвидено събитие. Тя е добър вариант и за клиентите, които желаят да си осигурят допълнителни финансови средства за времето, когато няма да са трудово активни. Тази застраховка е добро и сигурно решение за увеличаване на вложените средства.

ИЛЕАНА СТОЯНОВА

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002
orange_li
"Презастраховане"
Христо Драганов, 2001