АЕЦ "Козлодуй" застрахован срещу земетресение

08 Април 2011 г.,zastrahovatel.com
· Максималният лимит на обезщетение от земетресение за всяко едно събитие е 300 млн. eвро

 В Япония броят на жертвите от унищожителното земетресение и последвалото цунами  на 11 март т.г. продължава да се увеличава. По данни на властите  към 20 март т.г. загинали и изчезнали са над 21 000 души. Страната продължава да се бори и с друго бедствие - потенциалната опасност от радиация от разрушената ядрена централа "Фукушима 1".

Акциите на европейските застрахователи се понижиха на 14 март 2011 г., след като анализатори изчислиха колко ще коства на сектора земетресението в Япония. Агенцията за оценяване на риска AIR Worldwide обяви , че застрахователната индустрия ще трябва да плати за бедствието суми от 14.6 млрд. щат. дол. до 35 млрд. щат.дол., като в изчисленията не са включени разходите по покриване на щетите от последвалите вълни цунами или от евентуалното изтичане на радиация.Покрай новината индексът на европейските застрахователни компании STOXX 600 се понижи с 2% до 11,00 часа българско време, същия ден.  Презастрахователите Munich Re, Swiss Re и Hannover Re отчетоха по-голямо поевтиняване на акциите си, като те спаднаха с между 4.5% и 5.5%.

Ако разходите на застрахователите покрай земетресението достигнат 35 млрд. долара, това ще бъде най-скъпото природно бедствие за сектора след урагана "Катрина", ако се приспадне инфлацията, коментира агенция "Ройтерс".
Сумата е почти равна на всички щети от катастрофи, покрити от сектора през 2010 г., и може да предизвика поскъпване на застраховките след няколко години на поевтиняването им. Пазарът за застраховане и презастраховане е залят от свободни средства, защото от около 5 години не е имало наистина голямо бедствие. Според специалистите обезщетения за 50 млрд. долара годишно биха спрели поевтиняването на полиците, а преди Япония тази година вече има сериозни щети от наводненията в Австралия и по 10 млрд. долара от труса в Нова Зеландия и кризата в Близкия изток.
Застрахователи и анализатори подчертаха, че все още е прекалено рано, за да се изчислят точните щети, причинени от труса в Япония. Те също така очакват японското правителство да поеме част от разходите, особено тези, свързани с аварията в АЕЦ "Фукушима".

„Ситуацията на терена се изменя непрекъснато и ще отнеме известно време, преди да може да се изчислят точните щети, заявиха от Swiss Re.
Според Джеймс Шук, анализатор в Jefferies International, последното земетресение ще струва на застрахователите извън Япония между 10 и 20 млрд. долара. Разходите на застрахователите около инцидентите с ядрените реактори  на АЕЦ "Фукушима" ще зависят от обхвата на полицата на оператора TЕРСО. По принцип полиците за подобни реактори изключват щети от земетресение, а подобно изключение има и в застраховките на жилищата на много японци. Това означава, че разходите ще се стоварят основно на оператора на централата и на правителството в Токио.

 Застраховката за ядрена вреда от АЕЦ "Козлодуй" отново   едногодишна

 У нас Атомната електроцентрала "Козлодуй" е един от стратегическите обекти на националната сигурност в България.

Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда задължава всеки субект, експлоатиращ ядрена инсталация, да поддържа застраховка, покриваща неговата отговорност за ядрена вреда. Договорът между гражданско дружество "Български национален застрахователен ядрен пул" и атомната електроцентрала е сключен през 2002 г. и се актуализира всяка година. Тази застраховка е със срок една година .

Застрахователната полица на Атомната електроцентрала "Козлодуй"  е "Обща гражданска отговорност", покриваща отговорността на централата към трети лица за ядрена вреда съгласно изискванията при прилагането на Виенската конвенция.

Сключването на застрахователни договори за ядрен риск се практикува в повечето западноевропейски страни от националните застрахователни пулове, които обединяват компенсиране на отговорността за ядрена вреда. Между тези пулове съществува активно сътрудничество, което им позволява да презастраховат чуждите рискове.

Гражданската отговорност от ядрено заразяване не засяга материалните щети, които биха настъпили в резултат на експлозия. Застраховката покрива заразяването на хора, облъчването им и всички щети в резултат на радиоактивното въздействие. Обезщетяват се всички рискове, валидни за традиционната застраховка "Гражданска отговорност". Застраховката на АЕЦ “Козлодуй” покрива всички случаи на ядрен инцидент на площадката. Имат се предвид не само тежки аварии, но и такива, които имат последици само за персонала на централата.

Рискът "тероризъм" е международно изключен риск. В националните ядрени застрахователни пулове,  членове на ядрената общност, се дискутира възможността за създаване на паралелни пулове,  които да обезщетяват рискове, свързани с терористични актове. За съжаление това все още е само дискусия.

Потърсихме за коментар и повече подробности за тази полица Емил Гаврилов - изпълнителен директор  на ЗАД „ЕНЕРГИЯ“, дружеството, управляващ съдружник, с най-голямо дялово участие в "Български национален застрахователен ядрен пул"

Виж интервюто

Илеана СтояноваИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,