АЕЦ “Козлодуй” с три застраховки, държавата дава 96 млн. при авария

01 Април 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к 24 Часа

Ако хора пострадат от авария в АЕЦ "Козлодуй", предизвикана от тежки природни бедствия, ще получат обезщетения от държавата.

Сумата, предвидена по българския закон, е 96 млн. лв. Виенската конвенция за ядрен риск освобождава от плащания експлоатиращите централите при тежки бедствия. И при нас - те са освободени от този ангажимент, поема го държавата.

"24 часа" попита какви са застраховките на българската атомна централа след информации за проблеми при застраховката на японската “Фукушима 1”. Вчера стана ясно, че японският оператор на централата TEПКO не е платил допълнителна застраховка за ядрена авария, причинена от земетресение или цунами, а само стандартната по Виенската конвенция отговорност към трети страни. Затова германският пул за застраховане на ядрени реактори (DKVG) отказва да плати обезщетения на пострадалите от аварията в централата "Фукушима 1", съобщиха международните агенции. Според информациите централата е била застрахована само срещу авария, причинена от неправилна експлоатация.

Заради проблемите с изплащането на обезщетенията в момента японското правителство обмисля да национализира TEПКO, за да се гарантира, че наличните авоари на компанията ще бъдат ползвани за плащане на обезщетения. До 5 години след ядрена авария е срокът, в който граждани могат да предявят искове към оператора на АЕЦ. За разлика от Япония, която трябваше да измисли спешни мерки, за да обезпечи гражданите, българският закон предвижда това да направи държавата.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Костадин Димитров ни съобщи, че централата има три вида застраховки.

Едната - на машини, съоръжения, оборудване, цялото имущество, е за около 3 млрд. лв. Договорът е от 2009 г., действа 5 години и е със застрахователно дружество "Енергия". Естествено има и презастрахователи.

Втората застраховка е за ядрена вреда, каза Димитров. Тя покрива рискове, ако се случи нещо на площадката на ядрената централа, щети за населението. Тя е направена в Българския застрахователен пул, в който са всички застрахователи на територията на България, защото става дума за около 100 млн. лв. и такива щети трудно биха се покрили от един застраховател, каза ядреният шеф. Те са избрали и презастраховател, който, доколкото знам, е в Лондон, каза Димитров.

Третият вид застраховка е "Живот" за персонала на централата.

Потърсихме още подробности за застраховката за ядрена щета. "Неин предмет е гражданската отговорност на експлоатиращия централата, ако причини ядрена вреда при ядрена авария. Казано по-просто, застрахователят плаща, но ако пострадалият е осъдил централата".

Застраховката ядрен риск на АЕЦ "Козлодуй" не покрива още ядрена авария, причинена от тероризъм, въоръжен конфликт, военни действия, гражданска война или въстание. Това каза, но с много по-сложен юридически език шефът на правния отдел на АЕЦ "Козлодуй" Ивайло Иванов.

На каква вълна от Дунав ще издържи “Козлодуй”. Площадката на атомната централа е изчислена така, че да не може да претърпи наводнение от никакъв източник, каза още шефът на централата Димитров. От Видин до Козлодуй са изградени диги. Тези хидротехнически съоръжения са на 33-34 м надморско равнище. Най-високото ниво, което може да достигне Дунав, е 31,5 м. И това може да се случи при терористичен акт върху язовирната стена на “Железни врата”. Ако чисто хипотетично тази вода тръгне по един път, след 8 часа ще е при нас с 31,5 м вълна.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки