Бедствието ще струва поне $35 млрд. на застрахователите

14 Март 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к "Дневник Безпрецедентната комбинация от земетресение и цунами, която порази Североизточна Япония, както и пораженията, нанесени от пожарите, възникнали след това, може да струват на застрахователните компании над 35 млрд. долара. Това ще бъде най-скъпото за тях земетресение, коментира "Ройтерс", а все още не са ясни и пораженията от инцидента в ядрената централа край Фукушима и изтичането на радиация.

Една от причините за по-трудното оценяване на щетите е неочакваното място и сила на труса, както и проблема да се разбере дали една сграда например първо е паднала от труса и после е била пометена от вълните, или е рухнала заради цунами. Според фирмата за оценяване на риска Eqacat то е осем пъти по-голямо от очакваните и моделирани в сценарии за тази част на страната за следващите 30 години.

Компанията за оценяване на риска AIR Worldwide изчислява сумите, които ще трябва да изплатят застрахователите, между 14.5 млрд. и 34.6 млрд. долара. Това обаче е само за земетресението, но не и за пораженията от цунами и ядрен инцидент. Тази сума би надхвърлила 15-те млрд. долара обезщетения, платени за труса от 1994 г. в Нортридж, щата Калифорния, и би отстъпила само на 50-те милиарда долара, дадени след урагана "Катрина" през 2005 г.

Сумата е почти равна на всички щети от катастрофи, покрити от сектора през 2010 г., и може да предизвика поскъпване на застраховките след няколкото години на поевтиняването им. Пазарът за застраховане и презастраховане е залят от свободни средства, защото от около 5 години не е имало наистина голямо бедствие. Според специалистите обезщетения за 50 млрд. долара годишно биха спрели поевтиняването на полиците, а преди Япония тази година вече има сериозни щети от наводненията в Австралия и по 10 млрд. долара от труса в Нова Зеландия и кризата в Близкия изток.

Разходите на застрахователите около инцидентите с ядрените реактори ще зависят от обхвата на полицата на оператора TЕРСО. По принцип полиците за подобни реактори изключват щети от земетресение, а подобно изключение има и в застраховките на жилищата на много японци. Това означава, че разходите ще се стоварят основно на оператора на централата и на правителството в Токио.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки