16 години вестник „Застраховател прес”

11 Октомври 2010 г.,zastrahovatel.com
Отразявайки историята на застраховането, вестникът стана част от нея

И професионалистът, и „обикновеният” читател дори само да прелистят течението на вестника през този дълъг период (който всъщност обхваща края на 20-и и началото на 21-ви век!), ще могат по заглавията на хилядите поместени в него материали – интервюта, репортажи, статии, дискусии, становища - да почувстват дъха и духа на  времето. И на застраховането.

Няма събитие – от промени в законодателството (предприемани много пъти под влияние на пазарните реалности и на европейските норми или под натиска на застрахователите, които се бореха достойно със законодатели и надзорници за по-благоприятна бизнес среда, за да могат да бъдат и по-полезни на нарастващата армия от клиенти) през събития като конференции, семинари, „кръгли маси” и други дискусионни форуми (организирани в Свищов, София, Пловдив и другаде, често пъти с медийната подкрепа на вестника) до стотици празнични репортажи от годишнини, професионални празници и други радостни поводи, - на което да не е отделено подобаващо място.

Но редакционният екип никога не се е самозалъгвал, че направеното от нас е най-доброто и единствено възможното. Затова още в първия брой от петата година на изданието сме се обърнали към читателите си с въпроса какъв искат да бъде „техният вестник”. Ето какво пише там: „Защото целта на екипа му е вестникът да достигне високите цели, които вие си поставяте, да е максимално полезен във всекидневието ви, да е хубав и търсен от вас и вашите клиенти. В постигането на тази цел пак ще очакваме горещата ви подкрепа.”

Място във вестника са намирали и авторски материали на практици в застраховането и осигуряването, които са споделяли своите виждания за състоянието и развитието на съответните пазари.

Свои материали са публикували и съвсем млади специалисти, студенти и докторанти. Тази практика вестникът следва и днес, защото целта му е не само да бъде биограф на застрахователните дружества и историограф на новото българско застраховане, но и трибуна за всички, които са се посветили на тази професия.

Натрупаният нов опит в областта на застрахователната теория и практика, съчетан с традициите, завещани от основателите на застрахователното и осигурителното дело у нас, провокира съвсем естествено издаването на много нови трудове от отделни автори или колективи, посветени на тази тематика. Това бе не само необходимо, но и належащо с оглед на прогресивно увеличаващия се брой хора, посвещаващи учебната си подготовка и трудовата си реализация в тази перспективна сфера на икономиката и финансите. Така логично се стигна и до излизането неотдавна на първата застрахователна енциклопедия, дело на проф. Христо Драганов и директора на в. „Застраховател прес“ Петър Андасаров.

Развитието на застрахователния пазар съвсем спокойно може да се нарече бурно. Мнозина сигурно вече са забравили, че преди 9 години – на 2 юли 2001 г., се състоя Учредителното събрание на новосъздаденото Сдружение „Национално бюро на българските автомобилни застрахователи“, с което се постави край на цяла епоха в застраховането – на дългогодишния монопол на „Булстрад“ върху застраховката „Зелена карта“.

Още при учредяването в НББАЗ се включиха повечето от застрахователните дружества, а след влизането на България в ЕС и поемането, образно казано, от задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на застраховката „Зелена карта“, в Националното бюро „Зелена карта“ се записаха всички компании, които предлагат задължителните автомобилни застраховки.

Също през юли 2001 г. - девет месеца след създаването си – Асоциацията на застрахователните брокери в България (АЗББ) проведе своето второ Общо събрание, на което с нескрита гордост брокерите споделяха убеждението си, че  „брокерът не е обикновен посредник, както някои си представяха преди броени месеци.  Той не е нито пето колело в застрахователния бизнес, нито чужд играч на пазара“. Колко пророчески звучат сега тези думи, особено в светлината на факта, че днес на пазара работят повече от 300 брокерски фирми, които реализират близо 47 на сто от премийния приход в застраховането и доброволното здравно осигуряване!

След началото на пенсионната реформа (и дори преди това) в. „Застраховател прес“ отблизо и подробно представя на своите страници състоянието и развитието на пенсионното осигуряване и дейността на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, така както с приемането на Закона за здравното осигуряване и създаването на първите лицензирани дружества за доброволно здравно осигуряване – тяхното развитие и дейност.

Понеже настоящият ни брой излиза точно в навечерието на 1 октомври – професионалния празник на българските застрахователи, позволяваме си да им го честитим предварително с пожелание за живот, здраве и успехи в бизнеса въпреки проточилата се икономическа и финансова криза.

А на празника ще бъдем заедно и ще отразим на неговите страници по достойнство събитието, както винаги досега.

Славимир Генчев

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Презастраховане"
Христо Драганов, 2001
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005