Топ 10 на най-големите яхти в света:

23 Август 2010 г.,zastrahovatel.com

Топ 10 на най-големите яхти в света:

1. „Еклипс“ (170 м)

            Най-голямата яхта в света „Еклипс“ наскоро напусна пристанището на Blohm + Voss в Хамбург. Говори се, че купувачът е Роман Абрамович, макар да няма официално потвърждение. На борда на мегаяхтата има две площадки за кацане на хеликоптер, басейн, подводница и система за засичане на ракети. Естествено, прозорците са бронирани. „Еклипс” е създадена специално с цел да засенчи яхтата на шейха на Дубай, която остана на второ място.  Германски медии твърдят, че яхтата струва 340 млн. EUR.

2. „Дубай“ (160 м)

            Яхтата е построена от Blohm + Voss за принца на Бруней. По-късно той я продава на Шейха на Дубай. Цената не е обявена официално, но се говори, че става въпрос за 300 млн. USD, което я прави най-скъпата в света (за 2006 г.). На нея има шест луксозни и два ВИП апартамента, площадка за кацане на хеликоптер, малка подводница, зала за скуош и спа център.

3. Al Said (154 м)

            На яхтатa има концертна зала за оркестър от 50 музиканти. По-голямата част от палубата е затворена и на нея има климатици, за да се избегнат жегите в Близкия Изток. Собственик е султанът на Оман. На яхтата могат да нощуват 70 гости, екипажът се състои от 150 души.

4. „Принц Абдулазис“ (146 м)

            През 1984 г. това беше най-голямата яхта в света и тя държа титлата над десет години. Неин собственик първоначално беше Кралят на Саудитска Арабия Фахд, а след смъртта му тя стана притежание на крал Абдула. Лобито е построено като реплика на това на кораба „Титаник“. Има 12 каюти, в които могат да се подслонят 22 души.

5. El Horriya (144 м)

            Това е най-старата яхта в списъка. Построена е през 1865 г. от Samuda Brothers в Лондон. Принадлежи на краля на Египет.

6. Al Salamah (138 м)

            На яхтата има 80 стаи, разположени на осем палуби. Екипажът наброява 96 души, а собственик е султан бин Абдул Азис. Често бъркат яхтата с пасажерски кораб. В списъка й с екстри фигурират още закрит басейн, библиотека, болница с модерно оборудване, фитнес, СПА център. Според CNN яхтата струва около 200 млн. USD.

7. Rising Sun (138 м)

            Собственост е на шефа на Oracle Лари Елисън и на музикалния продуцент Дейвид Гефен. За изминалата година яхтата акостира във Венеция, някои от гръцките острови, Хърватия, Словения и Вирджинските острови. Има 82 стаи, разположени на пет етажа, сауна, фитнес, баскетболно игрище, винарска изба и дори собствен уебсайт.

8. Al Mirqab (132 м)

            Плавателният съд има награда за вътрешния си дизайн, който е вдъхновен от Лазурното крайбрежие и Париж. Има площадка за кацане на хеликоптер, гараж с Mercedes, басейн и киносалон. Собственост е на премиера на Катар и плава под флаг на Кайманските острови.

9. Octopus (125 м)

            Яхтата имаше динамична 2008 г. Собственикът й Пол Алън (Microsoft) посети с нея Таити, Венеция, Южна Франция и др. Има уебсайт, който следи местоположението и състоянието й.

10. Savarona (124 м)

            През 1929 г. на хамбургската корабостроителница дошла поръчка за изграждане на бързоходна гигантска яхта, оборудвана по последната дума на техниката. Клиентът, пожелал анонимност, платил огромна сума за изработката и заръчал да се използват най-добрите материали. След две години на вода била спусната красавицата „Саварона“. Яхтата се оказала притежание на Емили Кадваладер - внучка на известния инженер Джон Реблинг, който е построил Бруклинския мост в Ню Йорк. Лодката й излязла 4 млн. USD и тя се възхищавала на своя триумф.

 

Гергана ИвановаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки