Повечето големи компании по света застраховат служителите си срещу отвличане за откуп

01 Юли 2009 г.,zastrahovatel.com
Ян Лишка, регионален директор за Централна и Източна Европа в AON Benfield Това е грижа не само за човека, но и за самата корпорация Не очаквам в България да има съществени отклонения от общата тенденция

- Г-н Лишка, по време на пресконференцията стана ясно, че България е първата страна, в която Lloyd’s предлага чрез посредник застраховката срещу отвличане за откуп. Защо беше направено такова изключение и защо за партньор от българска страна беше избрана точно „Лев инс” АД?

- Ние работим със ЗК „Лев инс” АД не за първи път, тъй като пласираме техни договори по общо застраховане, както и договори на други български застрахователни компании. Презастрахователите от Лондон избраха именно „ЛЕВ ИНС” като партньор за България, тъй като дружеството е доказало своята финансова стабилност в резултат на осмислената политика и стремеж към гарантиране на устойчиво развитие.

 

- В другите европейски страни този продукт също ли се предлага от местни застрахователни компании или директно от Lloyd’s?

-  Lloyd’s е лицензиран да работи като застраховател и предлага директно тази застраховка.

- Стана ясно, че при настъпване на застрахователно събитие по тези застраховки екип на Lloyd’s ще дойде да преговаря с похитителите. За абсолютно всеки случай ли ще идва екип на Lloyd’s и каква ще бъде ролята на българските специалисти, които все пак познават по-добре психологията на българина?

- Екипът специалисти от Лондон е в състояние да пристигне на мястото на събитието в рамките на 24 часа независимо в коя част на света е то. В България те могат да дойдат почти незабавно. Тяхната роля е да координират местния екип специалисти, да ги консултират за стратегията на действие, да бъдат във връзка с местната компания, със силите на реда и със семейството на отвлечения.

По този продукт се работи в няколко направления. Първото е да се работи превантивно, за да се ограничат евентуалните поражения. Ако все пак се случи отвличане, тогава се работи за минимизиране на загубите и за избягване на човешки жертви. Застрахователното покритие покрива тези разходи.

 

- Предвид вашата практика кои са най-ефективните превантивни мерки, за да не се случват отвличания?

- Това е много чувствителен въпрос. Този продукт е особен - не трябва да съветваме хората, извършващи отвличането, как да го направят.

 

- Разбира се, че не трябва да ги съветваме, но все пак бихме могли да кажем някои от превантивните мерки, които имат най-голям ефект. Дали застрахованият трябва например да си назначи друга охрана или всеки ден да минава по различни маршрути?

- При определени територии може да се дадат съвети на застрахования какво да прави и какво да не прави. Но не бих могъл да кажа кои са най-ефективните превантивни мерки.

 

- Какъв тип клиенти са клиентите на този продукт в Европа?

- Най-важната характеристика на този продукт е, че застрахователят никога не казва кои са неговите клиенти. Те може да са финансови корпорации и техни служители, правителствени служители или физически лица.

 

- Теоретично застраховката може да бъде сключена както от даден бизнесмен – за него и семейството му, така и от корпорация – за нейни служители. На практика кой е най-често срещаният тип клиенти по този вид застраховки?

- Тенденцията е най-често корпорации да застраховат свои служители, които работят в целия свят, особено в райони, където рискът от отвличане е голям, като Мексико, Венецуела, Пакистан, Колумбия и др. Около 70% от 500-те най-големи компании в света застраховат своите служители. Това е грижа на корпорацията за нейните служители. Както и грижа на компанията за самата себе си, тъй като, ако някой служител на такава корпорация бъде отвлечен и не е бил застрахован, впоследствие може да съди корпорацията, че не е сключила такава застраховка. Поисканите като откуп суми може да бъдат огромни, затова големите компании предпочитат да застраховат служителите си.

 

- А в България какъв тип клиенти очаквате да има по тази застраховка – корпорации, които застраховат служителите си, или отделни предприемачи, които сключват полици за себе си и семействата си?

- Не очаквам големи отклонения от общата тенденция. Нашата цел е да привлечем за клиенти големите компании. Виждаме, че има доста български компании, които работят в различни части на света. Представете си, че някой отвлечен някъде по света българин реши след инцидента да съди компанията си. За България все още звучи странно, но това е бъдещето.

 

- Ако някоя друга българска застрахователна компания реши по примера на  ЗК „Лев инс” АД да пусне такава застраховка на пазара, ще бъдат ли склонни Lloyd’s да работят и с нея и при какви условия?

- Това ще е както при останалите видове бизнес. Като презастраховател Lloyd’s нямат нищо против да работят с която и да е компания, стига тя да представи добър бизнес план. Ако някоя друга българска застрахователна компания прояви интерес да предлага същия продукт, Lloyd’s биха асистирали и нея.

 

- Значи може да се каже, че „Лев инс” АД са били най-иновативно мислещите в тази посока, след като са намерили нова за нашата страна пазарна ниша?

- От наша гледна точка, след като „Лев инс” АД беше първата българска компания, която откри такава пазарна ниша, за нас беше удоволствие да осигурим това покритие.

 

- Кое е най-същественото нещо за този продукт, което трябва да знаят българските застрахователи и техните клиенти?

- Пресконференцията, която дадохме, помогна да се събуди интереса на българската общественост. От тук нататък зависи от „Лев инс” АД и от останалите компании, които решат да предлагат такава застраховка, да запознаят обществеността с този нов продукт и спецификите му.

 

- Според Вас какви е нормално да бъдат средните застрахователни суми по тази застраховка, както и премиите по нея в България?

- Това е много специфична застраховка и премията по нея зависи от всеки конкретен клиент. Няма общ отговор на този въпрос. „Лев инс” ще използва познанията си за местния пазар и за клиента. Ще съветва клиентите си за превантивните мерки, които трябва да бъдат взети. А Lloyd’s ще съветва „Лев инс” по отношение на ноу-хауто. Така че индивидуалната тарифа ще бъде базирана върху тези две характеристики. Това е като при всяка друга застраховка. Ако застраховате една фабрика, ще отидете да видите какво застраховате – да направите оценка на риска. И при новата застраховка е така.

 

- Стана ясно, че при превенцията по новата застраховка ще работите заедно с „Лев инс” АД. Ако въпреки всички взети мерки обаче все пак се стигне до отвличане и плащане на откуп, Lloyd’s ще плаща обезщетението като презастраховател. Във всички случаи ли Lloyd’s ще плаща обезщетенията по тези застраховки?

- Това зависи от детайлите на презастрахователното споразумение между „Лев инс” АД и Lloyd’s.

 

 

Интервюто взе Йоанна Стефанова в-к "Застраховател прес" бр.12-2009г.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Основи на застраховането"
Йото Йотов, Боян Илиев, 2004
orange_li
orange_li
"Застрахователният пазар"
Диана Иванова, Ивайло Иванов,