Мишел Каленс:Целта ни за 2009 г. е да възстановим рентабилността си и да запазим пазарната си позиция

09 Април 2009 г.,zastrahovatel.com

 

Мишел Каленс – изпълнителен директор на „ДЗИ – Общо застраховане” АД

 


  • Поставяме акцент върху имущественото застраховане на физически лица и на малки и средни предприятия
- Г-н Каленс, как се чувствате тук, в България, вече повече от половин година след назначаването ви за изпълнителен директор на „ДЗИ – Общо застраховане” АД? Кои са най-големите предизвикателства в работата ви тук?

- Чувствам се чудесно в ДЗИ и в България! С удоволствие работя с местните колеги за усъвършенстването на ДЗИ. Първият приоритет бе подновяването на някои продукти и предлагането на някои нови покрития, което бе много добре посрещнато от нашите посредници и клиенти.

През 2009 година ще се съсредоточим върху вътрешните процеси с цел създаване на по-стройна организация, по-добро обслужване и намаляване на административните разходи.


- Кои, според вас са основните прилики и разлики при правенето на бизнес в България и в Белгия? Има ли съществени разлики в общозастрахователните продукти, предлагани от КВС у нас и в Белгия, какви са те и на какво се дължат?

- По принцип общозастрахователният бизнес е еднакъв навсякъде. Разликата е в степента на усъвършенстване, особено по отношение на критериите за приемане на рискове и определянето на цената.

В България до този момент почти не се прилага сегментация. Така че имаме доста добри перспективи за в бъдеще.


- Бихте ли казали какви са финансовите резултати на „ДЗИ – Общо застраховане” АД за цялата 2008 година, макар и със закръгление?

- Компанията отчeтe отрицателен резултат за 2008 година, като той до голяма степен се дължи на еднократни фактори и, разбира се, на увеличението на резерва по „Гражданска отговорност на автомобилистите”. Преразгледахме всички наши щети и сега ДЗИ е компанията с най-добрия резерв на българския пазар. От гледна точка на премийния приход – преминахме границата от 200 млн. лв., което е много важно.


- Какви са целите на „ДЗИ – Общо застраховане” АД за 2009 година?

- Да възстановим своята рентабилност през 2009 година, като в същото време запазим и пазарната си позиция! Разбира се, предвид икономическото положение, ще трябва доста усилено да поработим, за да постигнем това.


- А какви са целите ви в дългосрочен план?

- В дългосрочен план искаме да останем значим играч на пазара и да имаме постоянен принос в резултатите на KBC груп, като другите дружества от групата в редица страни в Централна и Източна Европа.


- Какви са предимствата на „ДЗИ – Общо застраховане” АД, на които ще заложите, за да постигнете целите си?


- ДЗИ има много добро име, разполагаме с широка мрежа в страната и имаме традиции и добро ноу-хау в техническото застраховане.


- Кое е специфичното в ноу-хауто, което „ДЗИ – Общо застраховане” АД получава от компанията-майка КВС и с какво най-вече ви помага то?

- Имаме достъп до най-добрата практика” на всички застрахователни компании на KBC. Това ни помага при намирането на пътища за подобряване на нашата организация, на методите за ценообразуване и развитието на нови продукти. За осъществяването на местните ни проекти получаваме подкрепа от централата на KBC, така че сега на ДЗИ не се налага да измисля всичко сама, а може да използва съществуващия опит в рамките на групата.


- Започналата през миналата година световна финансова криза се усеща все повече в нашата страна. Какви специфични мерки ще предприемете, за да предпазите „ДЗИ – Общо застраховане” АД от рисковете на очакваното забавяне на българската икономика?

- Ще трябва да адаптираме структурата на разходите и да бъдем по-ефективни.


- Вече стана ясно, че продажбите на нови автомобили в България са намалели чувствително през януари тази година в сравнение със същия месец на 2008 г. Ако се запази тази тенденция, тя логично ще доведе до свиване на автомобилното застраховане, на което се падат около 70 на сто от общозастрахователния пазар у нас. Как може да бъдат намалени до минимум негативите от едно такова очаквано свиване на основния сегмент на пазара? Къде могат да бъдат търсени нови печеливши ниши за развиване на общозастрахователния бизнес в България?

- През юни ще пуснем новия си продукт „Автокаско” с нова тарифа и ще предложим някои интересни неща на нашите клиенти … ще видите!


- Застраховките на финансови рискове са едни от малкото, към които интересът у нас напоследък нараства. Те обаче са и едни от най-рисковите продукти на пазара, като рискът при тях расте всеки ден с напредването на кризата. Може ли да бъде намерена „пресечна точка” на интересите, в която портфейлът от такива застраховки да бъде печеливш и какво трябва да бъде направено за тази цел?

- Внимателно анализирахме резултатите от застраховките на финансови рискове. В резултат на това предприехме мерки за по-селективното им предлагане, но продължаваме да поддържаме дългогодишните си клиенти и няма да се откажем от тази дейност.


- Кои общозастрахователни продукти ще бъдат приоритет на „ДЗИ – Общо застраховане” АД през 2009 година и защо?

- В общото застраховане поставяме акцент върху имущественото застраховане на физически лица и на малки и средни предприятия и, както споменах, ще обновим своя продукт „Автокаско”.


- Според вас какво ще бъде отражението на глобалната криза върху застраховането в България?

- Това, естествено, трудно може да се предскаже. Очаквам ръстовете на застрахователната премия, постигнати през последните 2 – 3 години, да намалят темпото през 2009 – 2010 година, след което бихме могли да очакваме да се възстанови “обичайният бизнес.


- Кое е най-важното нещо, на което искате да научите българските си колеги?

- На две неща: дисциплина в работата и работа в екип.


- Какви са най-големите уроци, които вие научихте в „ДЗИ – Общо застраховане” АД и изобщо в България? От кое свое постижение тук сте най-удовлетворен?

- В България е необходимо повече време за постигане на консенсус и тъй като в KBC груп искаме всички да действат съвместно, се налага тук да се полагат повече усилия. Но убедиш ли веднъж хората да поемат своите отговорности, нещата тръгват бързо. Искам да спомена за едно постижение – за първи път в ДЗИ работна група от представители на различни браншови отдели разработи предложение за един интересен комбиниран продукт.Въпросите зададе

Йоанна Стефанова


Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки