Българинът предпочита финансовия пред оперативния лизинг за разлика от чужденците

08 Декември 2008 г.,zastrahovatel.com

Броят на клиентите ни продължава да расте

 

Българинът предпочита финансовия пред оперативния лизинг за разлика от чужденците

 

Янислав Цанков – изпълнителен директор на „Алианц Лизинг България” АД

 

-Г-н Цанков, преди близо две години на пресконференция на „Алианц България Холдинг” официално бе обявено пред журналисти създаването на лизингова компания в структурата на холдинга. Тогава стана дума за необходимостта от изграждането и на такова дружество. Сега, почти две години по-късно,       оправдава ли се това намерение?

-Вместо буквален отговор на въпроса ви ще посоча само няколко числа, които говорят красноречиво. „Алианц Лизинг България” АД съществува от февруари 2007 г., след като “Алианц България Холдинг” придоби 51% от акциите на „Балкан Стар Сървисиз” ЕООД – лизинговото дружество на „Балкан Стар Аутомотив” ЕООД. Дейността на дружеството е насочена към стимулиране на развитието на българските предприятия и подобряване на пазарните им позиции с мобилност и осигуряване на нужната им висококачествена техника, без да се налага да извършват големи първоначални инвестиционни разходи. Тогава, към 31 декември 2006 г., дружеството е имало 540 договора. В момента те са около 3000, т. е. почти шест пъти повече… Активите, управлявани преди стъпването на „Алианц”, са били малко повече от 30 милиона лева, а понастоящем те са над 200 милиона лева.

Съответно към края на 2006 г. дружеството - по данни на Българската асоциация на лизингодателите - е заемало 12-о място, докато в момента сме на седмо място в сегмента на финансовия лизинг и между първите три в оперативния лизинг. 

Както е известно, при финансовия лизинг клиентът има възможност да придобие собствеността върху лизингованите обекти (преди всичко автомобили, но може и машини, съоръжения, оборудване и т.н.) след изтичането на срока на договора.

При оперативния лизинг клиентът само ползва актива за определен период от време, без да  придобива собственост върху него. В този случай автомобилът се връща отново при нас след изтичането на договорения срок и ние решаваме какво да правим с неговата реализация, а клиентът има възможност да наеме друг автомобил.  

-Какви автомобили предлагате?

-Лизинговаме автомобили и оборудване от всички официални доставчици в страната. Освен централния офис в София „Алианц Лизинг България” притежава още 11 клона в цялата страна.

-Отпускате ли лизинг на употребявани автомобили?

-Да, предлагаме и такава услуга, но само ако автомобилите, независимо от тяхната марка, са от официални вносители,

-Как се извършва застраховането на новите автомобили?

-От лизинговото дружество и за сметка на лизингополучателя. По принцип нашето  дружество в качеството си на собственик на лизингованите активи ги застрахова задължително, за да си гарантира покритие при настъпване на застрахователно събитие. Така че дружеството осигурява застраховка  „Автокаско” и „Гражданска отговорност” за автомобили и имуществена застраховка за оборудване. В нашето дружество лизингованите автомобили са застраховани на сто процента.

Когато изтече срокът на застраховката, ние я подновяваме. Понеже сме част от групата „Алианц” и предлагаме пакетна услуга – лизинг и застраховка, последната е със значително по-ниско тарифно число, така че клиентът е максимално облекчен.

Бих искал да отбележа, че благодарение на лизинговата дейност се е повишил и обхватът на застраховката „Гражданска отговорност”, тъй като лизингов автомобил без застраховка просто няма… Първо, застраховката е в интерес на лизингодателя до изплащането на договорената сума от лизингополучателя, защото дотогава съответното имущество така или иначе е собственост на дружество, и, второ, много голяма част от новозакупените автомобили минават през лизинг, което повишава застрахователната активност.

-Преди няколко дни от БНБ съобщиха, че се наблюдава лек спад на лизинговите продажби. В тази връзка бих ви попитал как се отразява върху вашето дружество и вашата дейност финансовата криза?

-Ние сме част от голяма и силна финансова структура, която притежава и застрахователни дружества, и банка, и пенсионноосигурително дружество. Трудно е да се прецени как кризата влияе или ще повлияе като цяло. Но фактите говорят красноречиво – специално в нашето лизингово дружество работата нараства и се увеличава броят на клиентите, които желаят да си закупят вещи на лизинг.

Това се дължи преди всичко на по-слабата активност в момента на банките, които въвеждат по-строги критерии при отпускането на кредити. От своя страна това обстоятелство насочва клиентите към лизинговите къщи. Но не трябва да се мисли, че лизингът е по-лесно достъпен от банковия кредит. Ние също имаме кредитен отдел, който анализира платежоспособността на съответния клиент.

Така или иначе, съществува засилен интерес към услугата, която предлагаме. Надяваме се, че това се дължи и на нашата добра професионална работа с клиентите. За тези близо две години сме доказали своята гъвкавост и бързина при вземането на решения и своята насоченост към клиента, каквато е всъщност цялостната стратегия на „Алианц” като група и от която ние не правим изключение.

-Какво представлява структурата на вашия портфейл, кои клиенти са по-многобройни?

- Може да се каже, че преобладава финансовият лизинг, тъй като е по-познат на широката публика - той се използва както от юридически лица, така и от физически. Оперативният лизинг се ползва само от юридически лица и по наши наблюдения преди всичко от чуждестранни компании със седалище в България. Обяснението е просто: този лизинг е доста разпространен в по-развитите страни и служителите в такива фирми са свикнали с него. Българските фирми все още не търсят в достатъчна степен тази услуга, защото не са и добре запознати с нейните предимства и какво предлага тя в детайли. Така че пред този сегмент от лизинговия пазар има голям потенциал, който постепенно ще се развива. Ние полагаме много усилия в тази посока.

На този етап българските фирми все още предпочитат да завършат своя лизингов договор с придобиване на собствеността върху актива (или автомобила в частност), който са изплащали в съответствие с лизинговия договор.

-Името „Алианц” също предразполага клиентите да се насочват към вас…

-Да, името „Алианц” е известно със своята стабилност и коректност. Знае се, че в България холдингът обслужва повече от един милион индивидуални клиенти. Като част от тази група ние се радваме на доброто име на „Алианц” и аз се надявам, че със своята качествена, бърза и добра работа също допринасяме за неговото утвърждаване.

Резултатите от дейността ни показват, че за краткия период на нашето съществуване на пазара сме успели да спечелим доверието на своите клиенти и се надяваме не само да ги задържим, но и да привлечем нови с атрактивните условия, които предлагаме.

Разговора води

Славимир Генчев

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки