Евгения Димова:Едва 5% от жилищата в страната ни са обхванати от имущественото застраховане

27 Октомври 2008 г.,zastrahovatel.com
 

Евгения Димова, директор на Дирекция „Имуществено застраховане” в ЗАД „ДЗИ-Общо застраховане”

 


- Защо е необходима рекламна кампания за имуществените застраховки?

- Последните няколко години се характеризират с бързо развитие на застрахователния бизнес в страната ни. Голямо разнообразие от предлагани застрахователни услуги и постепенно формиране на застрахователно съзнание у хората.

За съжаление българинът все още традиционно се грижи най-вече за застраховане на личния си автомобил, главно поради това, че там рискът от щети е най-голям, а застраховането на жилището и домашното имущество остава на заден план. Този факт се подкрепя и от статистиката, чиито констатации ние постоянно следим и анализираме. Данните показват, че едва 5% от жилищата в страната ни са обхванати от имущественото застраховане.

Основните причини за липсата на потребителски интерес към имуществените застраховки са недостатъчната информираност, убеденост и желание за застраховане у хората. Все още у нас застраховката на дома не е приоритетен елемент от бюджета на всяко семейство и за нея не се заделят средства. Най-често жилището се застрахова само по наложителност – като обезпечение за отпуснат кредит, а не поради осъзната необходимост. У нас не се познават рисковете, които покрива застраховката, и не се зачита фактът, че цената й е доста по-ниска в сравнение със застраховката на автомобила. Българинът традиционно мисли, че най-лошото няма да се случи точно на него. Наблюденията обаче, които имаме от нашата застрахователна практика, сочат, че не са редки случаите на пожар в жилището, като най-често срещаната причина за възникването му е късото съединение следвана от неправилно използване на електрически отоплителни уреди, небрежност при боравене с огън, строителна и техническа неизправност и др. 

Земетресението също е природно бедствие, което може да причини големи щети и да доведе до значителни икономически загуби както за населението, така и за цялата икономика. Крайно време е вероятното проявление в нашите домове на тези, а и на други рискове, да ни накара да се замислим за последствията и да осъзнаем необходимостта от имуществена застраховка.

Именно затова усилията на ДЗИ са насочени към привличане интереса на по-широк кръг от населението към имущественото застраховане чрез индивидуален подход към клиента и предлагане на преференциални условия, при запазване на традиционната лоялност и коректност при изплащане на обезщетения.


- Каква е целта ви с популяризирането на тези застраховки?

- Желанието ни е да популяризираме нови, социално значими, с достъпни условия и цена имуществени застраховки, които да бъдат гаранция за защита на имуществената собственост на застрахованите срещу пожар, кражба и природни бедствия. С оглед на това в обновения вариант на имуществената застраховка предлагаме на нашите клиенти:

 • варианти на покритите рискове, съобразно желанията и възможностите на всяко домакинство;

 • улеснен начин на сключване на застраховката, който пести време, тъй като не се изисква попълване на отделно предложение-въпросник за оценка на риска и опис на имуществото;

 • посочване на цена, съответстваща на застрахователните суми и лимити за жилището и имуществото в него в зависимост от избраното покритие;

 • преференциални цени с възможност да бъдат заплащани на вноски;

 • своевременно изплащане на обезщетение.

- Защо провеждате тази кампания през септември?

- Традиционно кампанията по имуществено застраховане е най-силно застъпена през пролетта, около великденските празници.

Провеждането на имуществена кампания и през месец септември позволява да се насочим към клиентите, които по време на летния период освежават и ремонтират домовете си, закупуват нови домакински уреди и обзавеждане.

Оставащите до края на годината месеци са най-подходящото време за подновяване на застраховката, дозастраховане на новозакупените вещи и на направените подобрения.

- Към кого е насочена рекламната кампания?

- Целевата група, към която се насочваме, е доста обширна: това са както физически лица, така и представители на малкия бизнес.

Конкретно, клиентите могат да бъдат групирани по следния начин:

 • Граждани – застраховане на техните жилища и домашно имущество (вещи, които служат за обзавеждане и обичайна, ежедневна употреба в едно домакинство - мебели, битова техника, домакински електроуреди и др.);

 • Еднолични търговци (ЕТ) – застраховане на техните офиси;

 • Малки фирми, предимно с предмет на дейност в сферата на услугите, притежаващи семейни хотели, домове за гости, ресторанти, магазини и пр. - застраховане на сградите и обзавеждането в тях.


- А какво ново предлагате?

- НОВИ ПОКРИТИЯ

 • Вече можем да предложим на нашите клиенти покриването на щети върху застраховани имущества в резултат на късо съединение и/ или токов удар. Вредите се изразяват в запалване, механични деформации, обгаряния, повреди на електроуреди в бита, офиса и т.н.

 • Освен това клиентите могат да изберат и покритието „Загуба на доход от наем”, получаван от застрахования при предоставяне на апартамент, къща, офис, търговски обект и т. н. на трето лице за временно ползване.

 • Допълнителна сигурност клиентите могат да получат и благодарение на опцията „Кражба, извършена чрез използване на техническо средство или по специален начин”, т.е. отнемане на застраховано имущество не само чрез разбиване на врати, прозорци, ключалки и други прегради, а и когато кражбата е извършена посредством специална техника или предмет или са използвани особена ловкост и умение.

 • Допълнително покритие, гарантиращо комфорта на нашите клиенти, е свързано с поемане на Разходи за временно настаняване на застрахования и членовете на неговото семейство/ домакинство в хотел или жилище под наем, в случай че основното му жилище е станало напълно негодно за обитаване вследствие пожар, наводнение или друго бедствие. Това покритие се предоставя на клиентите на ДЗИ за определен срок и до определен лимит като допълнителна екстра!Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,
orange_li
"Застрахователно право "
Велеслав Гаврийски,
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,