Срив в агрозастраховането в Русия

22 Юни 2017 г.,zastrahovatel.comСелскостопанските производители са разочаровани от системата на застраховане. През 2016 г. застрахованите земеделски земи са два пъти по-малко, като са застраховани само 5% от тях, съобщава milknews.ru, позовавайки се на „Известия“, цитиран от fermer.bg.


Според Министерство на земеделието и храните на Русия причината за негативната тенденция се крие в мерките, взети от Централната банка. Заради стъпките за оздравяване на застрахователния пазар много компании са лишени от лиценз, а новите производители нямат доверие в застрахователите.


Данните от 2016 г. показват, че застрахованите земеделски земи с държавна подкрепа са с 54% по-малко в сравнение с 2015 г. В справка, изготвена от министерството, се казва, че застрахованите земи са едва 5% от общата земеделска площ.


Сред основните причини за спада властите посочват мероприятията на Централната банка на Русия.


По данни на министерството през периода 2015-2016 г. заради прекратяването на лицензи 28 застрахователни компании са прекратили своята дейност с държавна подкрепа. През 2015 г. същите компании са застраховали 57,2% от всички застраховани земеделски земи.


Освен това е понижено присъствието на застрахователните компании в регионите.


Недостатъчното присъствие на застрахователни компании в регионите на страната и ниското ниво на изплащане на застрахователни обезщетения за предходните години изпълват с недоверие фермерите и те не желаят да сключват застраховки. Това затормозява развитието на агрозастраховането, се казва още в справката.


От пресслужбата на Централната банка заявяват, че пряка връзка между ниския интерес към застраховането и достъпността на земеделските застраховки няма.


В момента в Националния съюз на агрозастрахователите, който обединява компании, работещи на пазара за агрозастраховане с държавна подкрепа, влизат над 20 застрахователни компании. Те са представени на територията на цяла Русия и при необходимост фермерите могат да сключат договор с една от тях, отбелязват от Централната банка. От там подчертават, че са се постарали да извадят от пазара недобросъвестните компании.


Според председателя на президиума на Националния съюз на агрозастрахователите Инокентий Егоров оздравяването на застрахователния пазар е необходима мярка. То помага да се изкарат от пазара недобросъвестните застрахователи. В същото време този процес е понижил доверието на фермерите към застраховането. Освен това има региони, които не искат да субсидират застрахователния бизнес.


От пазара излязоха много недобросъвестни играчи, това се видя още в резултатите от застраховането миналата година, допълва Егоров. Това обаче не е най-големият проблем. Държавата предоставя на регионите сами да се разпореждат със субсидиите за развитие на селското стопанство. Често парите се насочват към други цели, вместо да има подкрепа за застраховане, казва още Егоров. Той смята, че тази година се очертава доста тежка в това отношение.


По думите на експерта в Европа, САЩ и Канада броят на фермерите, които се застраховат, е 10 пъти повече, отколкото в Русия. Повече от половината от всички земеделски земи са застраховани, уточнява Инокентий Егоров.


Според него повечето фермери вярват, че ако в региона им бъде въведен режим на извънредна ситуация поради климатични условия, държавата ще покрие всички щети.


На практика това не е така. Много хора рискуват, като се надяват, че държавата ще ги възмезди. Това трябва да правят застрахователните компании, допълва Егоров.
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки