Електромобилите в Обединеното кралство - с по-скъпи застраховки

28 Март 2017 г.,zastrahovatel.com

 

 

В момента полицата за хибридни коли и електромобили е 1,5 пъти по-скъпа от тази за бензиновите и дизеловите коли

 

Британският институт за автомобилна промишленост (IMI) оповести резултати от проучване, проведено през декември 2016 г., сред 2000 шофьори относно мнението им за електрическите автомобили. Повечето респонденти (70%) определят високите цени на застраховките като основна причина да се въздържат все още от закупуването на електромобили и хибриди. Във Великобритания полицата за хибридни коли и електромобили е 1,5 пъти по-скъпа от тази за бензиновите и дизеловите коли. Застрахователните компании са зависими от високата стойност на ремонта на „зелените“ коли - по данни на IMI само 1% от общия брой автосервизи са сертифицирани за ремонт на електромобили.

Въпреки че експлоатацията на електромобил е много по-евтина отколкото тази на автомобилите с двигатели с вътрешно горене, има различни фактори, които препятстват замяната на возилото, подчертават от IMI. Сред причините са високата стойност на електрическите коли, климатичните ограничения, бавното зареждане на батерията, малкото зарядни станции и, разбира се, все още краткият пробег.

38 на сто от водачите считат за много важен въпроса за замърсяването на околната среда, но едва 17% са готови да увеличат своите разходи, за да подобрят екологичната ситуация. Проучването установява, че с увеличаването възрастта на респондентите пада готовността им да заменят колата си с електрическа, ако това коства по-високи разходи: в групата 18-24 г. 21% са изразили съгласие да платят повече, докато сред водачите над 55 г. на такава крачка са били готови само 9 на сто.

Въпреки това през миналия месец Британската браншова организация на производителите и търговците обяви, че жителите на Острова са купили близо 7300 електро- и хибридни машини, което представлява рекорд и е с 20% повече в сравнение с януари 2016 година. Това означава, че интересът на британците към електромобилите расте. Очаква се производителите на електромобили да предложат още стимули за продажбата на повече екологични возила, което със сигурност ще накара и застрахователната индустрия да преразгледа тарифите по автомобилните застраховки.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки