Застраховател въведе „малус“ по „Гражданска отговорност“

17 Март 2017 г.,zastrahovatel.com
Гергана Иванова

Въвеждането на системата „бонус-малус“ ще провокира нов вид конкуренция сред застрахователите


„Малусът“ по задължителната застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“ изпревари „бонуса“. Считано от 30 януари тази година, ЗК „УНИКА“ АД  въведе система „малус“ при сключване и тарифиране по задължителната полица. При сключване на „Гражданска отговорност“ от програмите и уеб-приложенията за издаване на застрахователни полици системата ще прави предварителна автоматична проверка за наличие на виновно причинени пътнотранспортни произшествия в системата на Гаранционен фонд за конкретното моторно превозно средство. При наличие на виновно причинени ПТП за конкретното МПС програмите автоматично ще отчитат, че съществува повишен риск и ще завишават премията с 300%. Изключения ще се правят за МПС, собственост на лизингови компании, с които застрахователят има подписани рамкови споразумения, както и за корпоративни клиенти.


За клиенти, които не са корпоративни за „УНИКА“ и които имат сключена застраховка „Каско“ на МПС в ЗК „УНИКА“ АД с минимум 800 лв. премия, завишението няма да се прилага. Завишение няма да се прилага и за клиентите, които не са корпоративни за „УНИКА“, но които имат новосключена застраховка „Каско“ с премия на същата стойност. Изключения ще се правят и при смяна на собственост. За клиенти, които не са корпоративни за застрахователя и при наличие на виновно причинени ПТП за конкретното МПС, когато има смяна на собствеността, завишението на премията няма да се прилага по отношение на новия собственик.


В момента със сериозно завишение на премията по „Гражданска отговорност“ са автомобилите от т.нар. „черен списък“. Това са автомобили с българска регистрация, но управлявани от чужденци извън пределите на страната ни.  Завишението за тях достига 500%.


В предходния брой на в. „Застраховател прес“ ви информирахме за избора на консултанта, който ще изготви методологията, по която предстои да се въведе системата „бонус-малус” у нас, и ви запознахме с детайли от самото задание.    


Въвеждането на системата „бонус-малус“ ще провокира нов вид конкуренция сред застрахователните компании, за които съревнованието ще се изразява в привличането на най-добрите водачи. С въвеждането на системата България ще се появи на картата на модерното автомобилно застраховане, което прилага бонуси и малуси от началото на миналия век и така спомага за намаляване на катастрофите по пътищата.


„Бонус-малус” или противопоставянето на силния и нежния пол


„Помощ, жена зад волана!” Тази фраза нерядко бива изричана от мъжете в случаите на пререкания на пътя с представителките на нежния пол. Факт е, че двата пола имат различни маниери при шофиране, но различно не означава непременно по-зле. Често жените са обвинявани, че се разсейват със странични, маловажни неща по пътя.  Обаче очевидно е нелогично шофирането на пиян мъж да се приема по-спокойно, отколкото когато дамата си оправя косата в движение. Тези опити за възхваляване на шофьорските умения на жените не са съвсем удачни. Ако жените бяха добри шофьори, нямаше да има толкова вицове за тях...


И все пак според Европейската организация за безопасност по пътищата жените на Стария континент шофират значително по-добре и са виновни в не повече от една трета от произшествията. Представителките на нежния пол са по-внимателни и по-рядко предприемат рисковани маневри. За разлика от тях мъжете често надценяват способностите си и рискуват с агресивното си каране живота на другите пътници в колата и на участниците в движението. Жените са по-склонни да приемат съвети, по-дисциплинирани са на пътя и спазват правилата. Това често предизвиква раздразнението у мъжете шофьори, които са на мнение, че конкретната обстановка или случка е по-важна от написаното в правилника.


Със старта на системата „бонус-малус“ и у нас скоро ще разберем дали българските мъже или българските жени са по-добри водачи.


Въвеждането на системата „бонус-малус” ще даде възможност цената на застраховката за водачи без нарушения да се понижи и обратното, за тези, които са нарушители на пътя и с много катастрофи, да плащат многократно повече. Компаниите ще могат много по-точно да определят риска и тарифите и така да намалят загубите си, които търпят в момента от задължителната застраховка. Редовните шофьори ще имат стимул да купуват полицата и това може да повиши обхвата й. И не на последно място ще има финансови стимули да се подобри дисциплината на пътя.


Практиката на страни, които отдавна прилагат системата „бонус-малус”, показва, че и видът на автомобила, и поведението на водача трябва да оказват влияние при определяне на тарифата. Водачът с поведението си представлява риск, който е по-трудно прогнозируем от този на автомобила. На базата на техническите характеристики може да се дефинира кой автомобил какви рискове крие при управление и при движението си. Докато поведението на хората не може да се вкара в рамки. Единственото, което може да се направи, е да се води статистика, която да дава информация кои водачи биха били склонни към определен тип действия.


Предполага се, че с въвеждането на системата по-голямата част от водачите ще попаднат в малуса, тъй като никой досега не се е замислял, че поведението му на пътя би могло да доведе и до други последствия, различни от глобата по наказателното постановление и отнемането на контролни точки.


От няколко години насам се забелязва интересна тенденция при водачите, виновни за автомобилни катастрофи. Когато трябва да подновят задължителната си застраховка за настоящата година, те не се обръщат към своя досегашен застраховател, а сключват полица при друго застрахователно дружество. От една страна, смяната на застрахователя ги лишава от евентуални отстъпки (лоялен клиент), но от друга - при наличието на „бонус-малус“ системата техните пътнотранспортни и произлезли щети биха увеличили рисковия им фактор и съответно застрахователната им премия в пъти.

От есента на миналата година органите на реда започнаха да прилагат мерки срещу водачите, които управляват автомобилите си  без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Редът е разписан в новия Кодекс за застраховането и Наредба № I-45 на МВР. Сравнявайки данните за регистрираните МПС-та и информацията от застрахователите, Гаранционният фонд съставя списък на автомобилите, които са в движение, но нямат валидна полица „Гражданска отговорност“. На собствениците на тези автомобили се изпращат писма, с които се уведомяват, че са в нарушение, като с това започва да тече 14-дневен срок за сключване на застраховка. В случай че не последват действия, информацията се предава на МВР, които на свой ред изпращат уведомление до водача. Ако след изтичането на допълнителните две седмици не бъде сключена застраховка, органите на КАТ прекратяват служебно регистрацията на автомобила. Това означава, че той няма право да се движи, а ако бъде хванат да нарушава забраната, водачът му трябва да плати глоба. Възстановяването на регистрацията става, когато водачът докаже пред органите на КАТ, че е сключил застраховката.


В края на януари от Гаранционния фонд съобщиха, че са подали на КАТ данните на 150 хил. автомобила, които са засечени да карат без „Гражданска отговорност“, като това била третата и най-голяма досега партида, с която броят на хванатите в нарушение доближава 200 хил. По данни на фонда в момента обхватът на задължителната застраховка е 86.5%. Надеждите са, че до края на годината, благодарение на допълнителните мерки, ще бъдат обхванати над 90% от автомобилите.


Автоматизацията на системите в МВР ще направи до края на годината излишни синьото талонче към книжката, стикерите за „Гражданска отговорност”, техническия преглед и всичко останало, свързано с контрола на пътя. Тази информация ще излиза на таблета на катаджията след въвеждане на данните за шофьора. Това съобщава в интервю за в. „24 часа” заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. В момента свързвали системата на полицията с други институции. Нови камери за скорост ще снимат колите, ще разпознават номера и ще издават фиш автоматично. Свързването на базата данни на МВР с тези на другите институции ще позволи регистрацията на колите да става само с договор за покупко-продажба.
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки