Талончета и бележки за регистрация на коли отпадат с автоматизацията на МВР

16 Януари 2017 г.,zastrahovatel.com
Филип Гунев - зам.-министър на вътрешните работи

Скоро гражданите ще ползват масово електронните услуги на полицията


- Г-н Гунев, реформата в Пътна полиция започна преди 2 г. с поставянето на камери и микрофони в патрулките. Какъв е резултатът?


- Там тече една тиха реформа към автоматизация на дейността. Това ще премахне корупцията и ще улесни както гражданите, така и служителите на МВР. До края на годината ще има много нововъведения, защото това е мястото с най-директна връзка на хората и униформените. Средствата са от европейските фондове за сигурност. Разработен е план как да премахмем проблемите. Сега се променят инструкции. Например как да се паркира колата така, че да попада в обсега на камерата. Ще има софтуер и хардуер за началниците и директорите, които да следят действията на служителите си и да гледат записите от камерите. Няма да се избират на случаен принцип, а ще има модул за точкуване и анализ на различни нива. Заподозрените ще се изпращат във “Вътрешна сигурност”.


- Имаше ли съпротива вътре в системата за автоматизираните процеси?


- Да. КАТ е било място, където през годините са постъпвали на работа служители с различна мотивация. Целта е да останат тези, които са принципни. Над 400 са наказаните за нарушения, снимани от камерите Имаше куриозни случаи. Спят в колите, ходят да вършат други неща, слагат си шапките на камерите, за да не снимат, не си включват микрофоните. Сега тестваме и бодикамери за Охранителна полиция, но там трябва да се решат проблемите с навлизането в личното пространство на гражданите и на служителите.


- Всички пътни полицаи ли имат таблети?


- Да, в последните месеци на 2016 г. купихме таблет за всяка кола. Сега свързваме системата с други институции. След като вкара данните за водача, полицаят ще има информация за това има ли “Гражданска отговорност”, технически преглед, точки, валидност на книжката, издържани изпити пред ДАИ, обявен ли е за издирване, има ли неплатени глоби. Така скоро талончетата, които носим със себе си, ще станат излишни. От март започват да се връчват неплатени фишове на място за тези, които не са ги получили по една или друга причина. Вече могат да се плащат веднага чрез електронния портал на Пътна полиция. Неплатените глоби заради неиздирени нарушители са над 50 процента от неплатените санкции за превишена скорост.


- Може би това е една от причините за продължаващата война по пътищата. Като че ли мобилните и стационарните камери не плашат джигитите?


- Досега служителят на Пътна полиция стоеше с камерата на пътя по няколко часа и два пъти повече време му отнемаше да обработи записите, после те се въвеждаха в системата от друг служител и се изпращат по пощата за връчване. Закупихме нови камери с пари от българско-швейцарския фонд “Сигурност”, които работят по нов начин. Автоматично издават електронен фиш, защото, когато снимат автомобил с превишена скорост, разчитат и номера му. Досега работеха 30 стационарни и 140 мобилни камери с 4 различни софтуера. Сега системата ще бъде свързана, а служителят няма да има възможност да прави промени при обработката. Освен това подготвяме следващата обществена поръчка за връзка с пощите. Сега процесът е ръчен. Невръчените фишове се разнасят, връщат, обработват. Целта е да отиват електронно до куриерите и те да ни връщат файлове. Така съкращаваме и администрацията, а служителите с полицейски правомощия ще могат да вършат реална работа по борба с престъпността.


- Ще има ли повече глоби за скорост с нововъведенията?


- Да, в пъти. Сега са около 200 хиляди на година. Във Финландия например, където такава система работи, има 5 пъти повече глоби на човек от населението. Целта е да се доближим до тези европейски стандарти.


- Кога ще се реши проблемът с бюрокрацията и опашките при регистрацията на автомобилите?


- Скоро. Подадохме проект за нова система, която ще има връзка с другите институции. Сега се вадят куп бележки за регистрация на кола. Това ще отпадне. За нова регистрация ще се иска само договор за покупко-продажба. Всичко останало ще идва автоматично. До два месеца ще се обяви обществената поръчка и до края на годината новата система трябва да заработи.


- МВР търпя доста критики от административната прокуратура заради контрола върху оръжията.


- Да, решаваме повечето от пропуските. Има проект за система, при която при проверка на таблета на полицая ще излиза цялата информация - има ли оръжие, кога изтича разрешителното, дали е обвиняем и трябва да му се отнеме оръжието. Автоматизирано магазините за продажби на оръжие ще подават информация в МВР. Вече има 28 електронни услуги и за охранителните фирми В реално време с данните за новоназначените служители ще се прави проверка дали са криминално проявени. Проблем има с разрешителните за оръжие, които имат психично болните, защото няма такъв електронен регистър. Иначе щяхме да се свържем и към него.


- Какво се случва с проекта за електронната идентификация на гражданите?


- Проектът е готов и предстои да обявим обществена поръчка. Много от онлайн услугите на МВР са недостъпни без електронен подпис, а с електронната идентификация няма да има нужда от такъв. Най-лесно ще стане през личните карти. Този процес ще отнеме няколко години. Някои услуги, като плащането на глоби, са достъпни без електронен подпис, но за повечето ще са нужни регистрация и идентификация. Целта е да има масова достъпност до електронните услуги на МВР, което ще е в полза на хората.


- Много се обсъжда идеята за полицай във всяко село. Какво не разбраха хората?


- С отпуснатите средства ще се повиши мобилността, защото сега пречката полицаят да обикаля постоянно в района е лимитът за гориво. Сега ще могат по-често да се срещат с гражданите. Направихме и анализ на местата, където има нужда от по-засилено полицейско присъствие. Все пак има села, където престъпността е под всякакви европейски норми и няма нужда от засилено присъствие. Там стават кражби на 10 г. веднъж например. А назначаването на допълнителните служители като сътрудници по охраната ще освободи полицейски ресурс, който да се насочи към селата. Наемането на полицай отнема година - подбор, обучение и двойно повече разходи за бюджета.


 Визитка

* Роден e на 21 март 1973 г. * Доктор по социология. * До 2013 г. е директор на програма “Сигурност” в Центъра за изследване на демокрацията. * Служебен зам.-министър на МВР в правителствата на Марин Райков и Георги Близнашки. * От 11 ноември 2014 г. е зам.-министър на МВР във второто правителство на ГЕРБ.

Източник: Вестник 24 часаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки